– Pandemin är inte över och i vår omvärld sprids nu smittan. Den negativa utvecklingen är oroande även om vi ännu inte sett en liknande utveckling i Sverige. Regeringen och Folkhälsomyndigheten ser därför behov av att kunna använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd för att begränsa smittkedjor, säger socialminister Lena Hallengreni ett pressmeddelande.
Regeringen har i dag tagit emot en hemställan från Folkhälsomyndigheten, där myndigheten ser behov av att få tillgång till vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd. Regeringen remitterade i september ett förslag som innebär att de restriktioner som gäller för ett arrangemang kan lättas om arrangören kan garantera att deltagarna är vaccinerade genom att deltagarna visar upp ett vaccinationsbevis som visar att de är fullvaccinerade, det vill säga vaccinationsdelen i EU:s digitala covidbevis.
Detta innebär att om arrangören väljer att kräva vaccinationsbevis behöver de inte beakta de deltagarbegränsningar som Folkhälsomyndigheten ser behov av för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Enligt Folkhälsomyndigheten gället det de som hålls inomhus med fler än 100 deltagare.
– Det är prioriterat för regeringen att ge möjligheter att verka för såväl kulturen, idrotten som andra viktiga evenemang och sammankomster. När vi nu ser att läget riskerar att bli sämre avser vi att direkt gå vidare med det sedan tidigare förberedda förslaget om vaccinationsbevis, för att ge arrangörer av kultur- och idrottsevenemang möjligheten att upprätthålla sina verksamheter, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
Regeringen har för avsikt att gå vidare med förslaget, som ska börja gälla den 1 december 2021. Eftersom sittande regering är en övergångsregering kommer frågan att förankras med riksdagen.