Håll dig uppdaterad
Myndigheter och nyhetsmedier uppdaterar löpande om det nya coronaviruset Covid-19, både nationellt och internationellt. Det är viktigt att följa de svenska myndigheternas rekommendationer via exempelvis Folkhälsomyndigheten, 1177, Krisinformation, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och utrikesdepartementet.
Du kan även hitta information om coronaviruset internationellt via ECDC och Världshälsoorganisationen WHO.
I skrivande stund beskriver Världshälsoorganisationen WHO nu coronautbrottet som en ”pandemi”. Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.
Senaste läget
I Sverige är det just nu 992 smittande, varav sex dödsfall. Värst drabbat är Stockholms län med 359 smittade. Dock är siffrorna oklara, sedan Region Stockholm 11 mars bara testar de som redan är på sjukhus med symptom eller i riskgrupp, vilket kommer att påverka antalet nya bekräftade fall i regionen. Detta på grund av att regionen inte längre ser någon anledning att hålla räkningen på antalet smittade. Man förlitar sig därmed helt på att smittade människor ska stanna hemma om de är sjuka.
Folkhälsomyndigheten ändrade 10 mars klockan 14.00 riskbedömningen för spridning av coronaviruset i Sverige till mycket hög, från tidigare hög. Nivån är den högsta i en femgradig skala.
Bedömningen är baserad på den information som utgår från WHO och ECDC samt de rapporterade svenska fallen.
Folkhälsomyndigheten begärde 11 mars av regeringen att fatta beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med över 500 personer. Detta gjordes av regeringen under onsdagkvällen. Beslutet gäller från 12 mars och omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Även mindre arrangemang kan ställas in, framkom på presskonferensen. Riktlinjer håller på att tas fram där.
Liknande beslut har tagits av många andra länder i världen, bland annat Danmark och Norge.
Norge går även ut med att landet 12 mars inför karantän för alla som rest utanför Norden, oavsett om man uppvisar symtom på coronasmitta eller inte. Nederländerna och Litauen stoppar alla allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare. Arrangemang med över 50 deltagare förbjuds nu i Oslo.
Tjeckien har utlyst nationellt nödläge de kommande 30 dagarna på grund av coronavirusets framfart. Landet stoppar allmänna sammankomster med mer än 30 personer närvarande.
Flera länder stänger även skolor och universitet, däribland Norge och Danmark. Finland avråder från resor utanför landets gränser.
Donald Trump stoppar alla flyg från Europa, undantaget Storbritannien, från och med fredag 13e.
Var noga med hygienen
Det bästa sättet att skydda dig och andra mot att bli sjuk är att undvika nära kontakt med sjuka människor.
Ställ ut handsprit
Var noga med att ställa ut handsprit på eventen (i den mån det finns att få tag på). Se också till att deltagarna har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten ofta. Smittämnen fastnar lätt på händer – tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan också vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
Ta inte i hand
På event är det inte helt ovanligt att ta mer än 20 personer i hand. Försök att undvika det helt i coronatider. Hälsa hellre med en vänlig nick eller vink.
Hosta och nys i armvecket
När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
Undvik att röra ögon, näsa och mun
Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.
Stanna hemma om du är sjuk
Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma när du har symtom på luftvägsinfektion. På så sätt undviker du att smitta andra människor på arbetsplatsen, kollektivtrafiken, genomföranden, möten och konferenser. Enligt 1177 ger Covid-19 ett eller flera av följande symtom: torrhosta, feber och andningsbesvär.
Symtomen är ofta lindriga och kan påminna om vanlig förkylning. De kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar. En del får svårare besvär, som lunginflammation.
Smittbärarpenning
Coronasmittan gör att många svenskar tvingas eller väljer att stanna hemma från sina dagliga jobb. Antingen av direkt sjukdom eller om man antas vara smittad. Du kan då ha rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan. Denna peng innefattar corona och andra allmänfarliga sjukdomar, samt består av knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag.
Du kan även få ersättning för nödvändiga resor, till exempel i samband med läkarundersökningar.
För att ha rätt till ersättningen behöver något av detta ske: En läkare har beslutat att du inte får arbeta på grund av du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom. Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom. Du har en sjukdom, en smitta, ett sår eller annan skada som gör att du inte får hantera livsmedel.
Karensdagen slopas
Från och med onsdag 11 mars har regeringen beslutat att karensavdraget slopas temporärt. Staten betalar ut sjukpenning första dagen i sjukfallet.
Har du varit ute och rest?
Att stanna i ”hemmakarantän” är något som allt fler företag och kommuner inför. Personer som varit ute och rest stannar då hemma från arbete i två veckor, för att inte riskera att bli sjuka och smitta medarbetare och kunder.
Jobba på distans
Allt fler väljer vid möjlighet att jobba hemifrån och ha möten på distans. Men var noga med att få godkännande av din arbetsgivare. Om du är i riskgruppen för att få viruset kan du få ett läkarintyg som visar att du inte får arbeta på grund av risken för smitta.
Inställda event
Just nu ställs både stora världsmässor, event och mindre sammankomster i Sverige in. Upplever du en osäkerhet inför framtiden, så är du inte ensam om det. Kunder och leverantörer vill i stor utsträckning ställa in eller flytta fram event till hösten. Det är därför viktigt att ha god kontakt och en öppen dialog med kunder, anläggningar, lokaler och leverantörer.
Går det att arrangera vissa event digitalt? Flera eventbyråer försöker nu hitta lösningar för att arrangera event digitalt, så att människor kan mötas – utan att riskera att smittas. Om du vill ha tips från andra i samma situation så kan det vara en god idé att söka kontakt med dina branschkollegor. I detta står vi enade.