Hur kan den nya tobakslagen påverka arrangörer av event, konferenser, konserter, mässor och andra typer av evenemang?
– Den nya tobakslagstiftningen innehåller tre delar, varav två är aktuella för eventarrangörer. Den första delen är att man inför tillståndsplikt för att sälja tobak. Om du arrangerar exempelvis en festival och du har Swedish Match på plats för att sälja snus, så behöver de ha ansökt som ett tillfälligt tillstånd att sälja tobak. Det ansöker man om hos kommunen man befinner sig i – precis som man också har för alkoholservering, säger Josefin Jonsson, chef för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten och fortsätter:
– Som arrangör behöver man försäkra sig om att de som säljer tobak har alla tillstånd. Vid en inspektion inför festivalen kommer kommunens inspektörer vilja se tillståndet.
Den andra delen som införs i den nya tobakslagen är förbud mot rökning i allmänna utomhusmiljöer. Man kommer alltså inte få röka utomhus på offentliga platser.
– Utomhusmiljöerna blir reglerade och det innebär att de stora arenorna i Sverige omfattas av ett rökförbud. Deltagare på konserter och andra evenemang kommer inte kunna röka. Och det gäller både e-cigaretter, vanliga cigaretter och vattenpipor, kommenterar Josefin Jonsson.
Våra läsare arrangerar bland annat interna event och företagsevent, vad gäller då?
– Då har du vad man kallar ett slutet sällskap, det är inte ett arrangemang som allmänheten har tillträde till. Och då är det andra bestämmelser som gäller. Är det däremot en fotbollsmatch eller konsert som allmänheten har tillträde till så ska miljön vara rökfri, säger Josefin Jonsson och berättar vidare:
– Som arrangör har man skyldighet att informera om att rökförbud råder, och det gör man genom att man skyltar ordentligt. Kommunerna är fortsatt viktiga för arrangörerna, det är de som bedriver tillsyn och har inspektörer på plats.
Var går gränsen mellan ett slutet sällskap och en allmän plats?
– Lagstiftningen har inte trätt i kraft än, så det vet vi inte. Det är typiska frågor som man kommer kunna få svar på när lagstiftningen tillämpats. Och när kommunerna varit ute på tillsyn och man har ifrågasatt beslut om arrangemang. Det finns väldigt lite i lagstiftningsprodukten som kan vägleda hur dessa gränsdragningsfrågor ska hanteras. De kommer behöva utvecklas, säger Josefin Jonsson.
Vad kan man få för påföljder vid rökning?
– Det är inte rökaren som får en påföljd, utan det är den som står som arrangör. Och det som händer är att man kan få en administrativ sanktion, alltså ett föreläggande med vite, för att det har rökts på arrangemanget som man ansvarar för, säger Josefin Jonsson.
Läs mer om den nya tobakslagen här.