Varje dag under Stockholm Furniture Fair kommer en rad internationella designer och arkitekter att tala på den stora scenen i Victoriahallen, bland andra designer Sabine Marcelis, Stephen Burks och Raw Edges samt arkitekter som Anders Lendager och Victoria Millestrup från BIG. Det kommer även finnas ett rikligt program med paneldebatter med fokus på branschens viktigaste utmaningar.
”Mångfald och jämlikhet är en stor utmaning i designbranschen”, säger den amerikanske formgivaren Stephen Burks, som är en av de inbjudna huvudtalarna till Stockholm Furniture Fair Talks. Med utgångspunkt i sitt eget designarbete delar han med sig av de insikter och lärdomar han fått efter många års arbete med hantverk och mångfald. På scenen kommer även formgivare som Sabine Marcelis, Raw Edges, Ilse Crawford och Philippe Malouin hålla egna föredrag. På scen medverkar även arkitekter, däribland Anders Lendager från Lendager Group som kommer att berätta om sitt arbete med återanvändning av byggmaterial. Ukrainske Borys Dorogov från Balbaek Bureau talar om hur den ukrainska arkitektbranschen hanterar förödelsen efter den ryska invasionen och framtiden i ”RE: Ukraine, a modular urban system to accommodate displaced persons”. Medverkar gör även Nicolas Bellavance-Lecompte, grundare och kurator av Carwan Gallery och samlarmässan Nomad. Han kommer att berätta om vikten av kulturell hållbarhet.
Stockholm Furniture Fair Talks erbjuder även flera paneldebatter med fokus på nya initiativ och nya sätt att arbeta för en mer hållbar design- och arkitekturbransch. Föredrag och paneldebatter kommer även att vara på Greenhouse-scenen, i Swedish Design Movements monter samt på scenen i K11 där några av utställarna medverkar.
Höjdpunkter från Stockholm Furniture Fair Talks
Creating Inventive Tactile Design: the process of Raw Edges
Raw Edges grundades 2007 och är en Londonbaserad design- och forskningsstudio med kunder som Louis Vuitton, Stella McCartney och Vitra. Deras arbete har visats upp på MoMA och Vitra Design Museum. Grundarna Yael Mer och Shay Alkalay skapar innovativa, taktila föremål, möbler, inredning och installationer. I samtalet kommer duon att berätta om hur de utvecklar nya produktidéer och skapar limited edition-föremål genom ett tätt samarbete med kunder som Vitra, Louis Vuitton och +Halle. Bruta for Superfront kommer att presenteras på mässan för första gången. Samtalet är den 7 februari klockan 11.00 i Victoriahallen.
The importance of cultural sustainability with Nicolas Bellavance-Lecompte
Den italienske designkuratorn Nicolas Bellavance-Lecompte är grundare av Carwan Gallery och arbetat nära arkitekter och formgivare som India Mahdavi, Vincenzo De Cotiis och Marcin Rusak. Han är grundare av mässan Nomad, som sedan 2016 har samarbetat med några av de mest exklusiva lyxmärkena som Gucci, Dior och Christie’s. Under sin karriär har Nicolas Bellavance-Lecompte kurerat över 65 designutställningar för privata gallerier, museer och institutioner. I sitt föredrag kommer han att prata om sitt arbete inom kollektiv design och om vikten av kulturell hållbarhet samt vilken roll som samtida design har för att bevara kulturarv och konstnärskap. Föredraget är den 9 februari klockan 12.00 i Victoriahallen.
Unbuilding architecture med Anders Lendager
Vi står inför en ny värld där vi inte bygger nytt – hur påverkar det arkitekturen? Arkitekt Anders Lendager är grundare och vd för Lendager Group, en av de mest inflytelserika arkitektbyråerna och strategiska konsultbolagen som arbetar med cirkulär ekonomi. Han kommer berätta om Upcycle Studios, världens första cirkulära byggnad skapad av byggavfall från Köpenhamns tunnelbanestation, och Resource Rows som var en av första byggnaderna att använda återvunna hela tegelpartier från rivna byggnader. Han kommer även att dela med sig av hur kunskapen kan användas i nya sammanhang, som att omvandla spillträ och återvunnen betong – till att använda väderkvarnsvingar till Danmarks högsta träbyggnad. Lyssna på honom den 8 februari klockan 10.00 i Victoriahallen.
Shelter in place med Stephen Burks
I kölvattnet av pandemin och nedstängningar valde Stephen Burks Man Made att omdefiniera relationen till våra hem genom en serie spekulativa prototyper som han för första gången visade i soloutställningen Stephen Burks: Shelter In Place som visas på konstmuseet High Museum of Art i Atlanta. Genom att utforska komplexa teman som sträcker sig från andlighet, ursprung och teknik presenterar Stephen Burks och hans studio tankar om nationalitet i skärningspunkten mellan hantverk, design och gemenskap. Föredraget är den 8 februari klockan 13.00 i Victoriahallen.
Making it med Philippe Malouin
Kanadensiske designern Philippe Malouin bor och arbetar i London där han grundade sin studio 2009 efter att ha arbetat för Tom Dixon. Hans mångfacetterade portfolio sträcker sig från möbler och tillbehör till installationer och konstföremål för designgallerier. Philippe Malouin hyllar det operfekta och gärna med starka kontraster. Han har tilldelats många utmärkelser genom åren och han kommer berätta om sitt arbete med material och experiment. Han visar hur samarbete med gallerier drivit på hans forskning och arbetsmetod. Lyssna på honom den 9 februari klockan 13.00 i Victoriahallen.
The power of materials med Sabine Marcelis
Sedan hon tog examen vid Design Academy of Eindhoven 2011 har den nederländska designern Sabine Marcelis skapat självständig design och arbetat med toppnamnen inom konst, mode och design – bland annat Fendi, Audi, IKEA och Hem. Hennes studio använder materialforskning och experimentering för att uppnå nya och överraskande visuella effekter för projekt som både visas upp på museer och beställs av kommersiella kunder. I sitt tal kommer hon att utforska kraften i material – och hur de kan utvecklas och förvandlas till det bättre. Förutom att låta publiken kika in bakom kulisserna och ta del av några av hennes senaste projekt använder hon också sin långa erfarenhet till att kartlägga den roll som material kan spela i framtiden för både hennes studio och designbranschen i stort. Lyssna på Sabine den 10 februari klockan 11.00 i Victoriahallen.
Se hela programmet här
Stockholm Furniture Fair
Stockholm Furniture Fair är världens ledande plattform för skandinavisk design. Inför 2023 års upplaga har ett antal nyheter tillkommit, bland annat den nya plattformen Älvsjö gård med fokus på samlardesign, och The Nude Edition som är ett nytt utställningsområde med mindre mässmontrar i återvunnet material. Guest of Honour 2023 är designstudion Front och det är första gången som utmärkelsen går till en svensk designstudio. Stockholm Furniture Fair 2023 pågår 7–11 februari på Stockholmsmässan, parallellt med Stockholm Design Week som pågår 6–12 februari.
Bilder hittar du i vår bildbank här