Städernas hållbarhet mäts ur flera perspektiv; ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Faktorer som påverkar är bland annat hur bra en stad sköter trafik, hanterar återvinning och arbetar för att minska växthusgaser, men även om det finns hållbarhetsstrategier och miljödiplomeringar för hotell, restauranger och mötesanläggningar.
I årets GDS-Index nådde Göteborg 94,63 procent (upp från 92,98) på en skala med 100 poäng, en för många städer näst intill ouppnåbar siffra. Och kanske kan man tro att Göteborg nöjer sig med att ha vunnit sju år i rad?
”Tvärtom. Nu tar vi ett stort omtag kring hållbara möten. Vi har tagit fram en ny hållbarhetspolicy, anställt en ny hållbarhetschef och producerat en ny hållbarhetsguide som används vid dialog med kunderna”, säger Malin Erlandsson, Director Congress & Events, för Svenska Mässan Gothia Towers.
Därutöver utbildas samtliga 900 anställda inom Svenska Mässan Gothia Towers med en egen hållbarhetsvecka där utvecklingspotentialen står i centrum.
”Vi har ISO-certifierat hela vår verksamhet och inte bara själva mötesplatsen. Nu inkluderar vi dessutom samtliga mässor och möten som vi äger själva, vilket har fått oss att växla upp vårt arbete ytterligare.”
”Vi vill visa hela världen som arbetar inom mötesindustrin hur och varför vi är den mest hållbara mötesdestinationen i världen, men framför allt varför vi satsar på en fortsatt utveckling. 94 procent är inte slutmålet. Det finns alltid mer att göra och det tänker vi fortsätta med.”
Enligt Malin Erlandsson är hållbarhetsarbete en viktig faktor för beslutsfattare. Svenska Mässan Gothia Towers har fått direktsamtal från kunder som sett att Göteborg är på första plats i GDS-Index och därför skickat förfrågan om att förlägga möten där.
”Det har tyvärr också inneburit att vi har fått tacka nej till arrangemang under vår högsäsong för att vi är fullbokade. Göteborg som stad växer snabbt och vi vill också växa med staden.”
År 2010 hade staden ca 8 000 hotellrum, under 2025 beräknas siffran till närmre 15 000.
”Vi själva har över 1 200 hotellrum, och planerar för ett fjärde hotelltorn. Vi har också planer på att växa med fler mötesytor, för att kunna attrahera fler möten men även större möten för + 8 000 personer”, säger Malin Erlandsson.
Hon säger att inför framtiden har de bara skrapat på ytan. Det är fortfarande alltför få företag och organisationer i världen som känner till Göteborg överhuvudtaget. Men att de som kommer till staden blir positivt överraskade över vad de får uppleva.
”Idag vinner vi 75 procent av de möten som kommer hit för en site inspection, och stor del är tack vare vårt hållbarhetsarbete. Den svenska prisbilden just nu påverkar dessutom den positiva bilden till förmån för oss eftersom våra närmaste konkurrenter i Danmark och Norge är betydligt dyrare.”
Nu har EU tagit upp viktiga frågor som påverkar alla business events i Europa. Det kommer en våg av nya lagar och förordningar under 2024 och framöver som rör hållbarhet, eftersom EU anser att arbetet går för långsamt i medlemsländerna.
Stiftelsen som äger Svenska Mässan Gothia Towers är över hundra år, och nu har arbetet påbörjats som ska utveckla mötesplatsen de kommande hundra åren.
I januari nästa år lanseras nya verktyg som ska främja hållbarhetsarbetet. Exempelvis ska det gå att visa alla egna utsläpp och hur de ska minimeras med bland annat siffror som visar avfall per hotellgäst.
Men minst lika betydelsefullt är att det kommer allt fler internationella convention byråer och DMO’s till Göteborg för att lära sig mer om varför staden har toppat GDS-Index så många gånger. Under hösten kommer Tokyo Convention Bureau och fem franska destinationer på besök.
”Vi ska leda förändringsarbetet och vara en destination som andra städer hittar inspiration i och utvecklas av”, säger Malin Erlandsson.