Fem spaningar från SXSW ur ett eventperspektiv
1, AI kan redan sammanställa information, skapa rapporter, skriva affärsplaner och producera appar på nolltid. Kanske även komplicerade körscheman och produktionslistor. Vad gör vi med all extra tid när dessa uppgifter kan hanteras på nolltid? Blir vi mer kreativa?
2, Resandet är tillbaka och är större än någonsin. I år var hela 30 % av besökarna på SXSW icke-amerikaner. Vi tänker ofta på miljön när det gäller resandet – men faktum är att om du raderade alla onödiga mail och bilagor i din inkorg, som idag lagras på en server någonstans i världen som måste underhållas och kylas, så skulle det spara stora mängder energi. Varje dag genererasi 28 000 ton koldioxid av oönskad e-post, det motsvarar samma avtryck som om en miljon människor skulle flyga London-Paris. ”I pressed delete” var en kampanj skapad av en student som syntes lite här och var under SXSW. De exakta siffrorna kan säkert diskuteras, men om du har dåligt samvete för att du flyger, så kanske du ska fokusera på att radera lite e-post istället?
3, Allt är ”Immersive”. Den närmaste översättningen på detta modeord är väl uppslukande. Alla sinnen ska beröras och med tekniska hjälpmedel är det möjligt att aktivera fler sinnen än bara syn och hörsel. Det fanns många ”immersive takeovers” i programmet, men alla var ärligt talat inte särskilt uppslukande. Men visst, fria drinkar hjälper lite.
4, Den personliga upplevelsen får helt nya möjligheter med hjälp av ny teknik, som gör det möjligt att skapa helt individuella inslag i ett evenemang. I en sponsrad bar av ett whiskeymärke kunde man svara på ett antal smakfrågor för att sedan bli serverad sin ”perfekta” cocktail. AI kan skapa hundratals olika slut på en film, beroende på dina preferenser. Du kan också skapa en helt egen film i valfri miljö och sätta dig själv i huvudrollen.
5, Event och brand experience är fortfarande en starkt växande bransch med en ljus framtid. Människan är social och vill träffas fysiskt för att nätverka, utbyta idéer och erfarenheter. Den som kan göra detta relevant och mätbart behöver inte oroa sig för framtiden. Men om du inte tar hjälp av AI redan idag, kommer du snart att räknas som ganska ineffektiv.
”Att besöka SXSW ska vara som en gigantisk björnkram”, berättar Hugh Forrest, Chief Programming Officer vid sitt traditionella invigningstal. ”Du kan kasta dig ut var som helst och vara säker på att någon tar emot dig”. Han ber oss att vårda denna tradition genom att alltid vara nyfikna, hjälpsamma och att ”don’t be a stranger”.
Det funkar, otroligt nog. Känslan är unik. Överallt sker dessa oväntade möten mellan techsnubbar, musiknördar och blyga utlänningar. Alla pratar med varandra, är nyfikna och det känns genuint som om alla har goda avsikter. Badgarna – som alla deltagare bär runt halsen, dygnet runt – är designade så att förnamnet är lättast att läsa. Titel är oviktigt och står inte ens med.
Om det är festivalens förtjänst, eller staden Austin med sitt perfekta klimat, oslagbara matutbud och långvariga livemusiktradition är svårt att veta. Redan i höst utvidgas SXSW för första gången sedan 1987 och får sitt första syskon i Sydney, Australien. Kanske får vi svaret då.
SXSW har förutom mängder av film och musik (ofattbara 1 400 band spelar live någonstans i Austin under veckan) flera konferensspår inom så skilda områden som arbetsplatsrevolution, energi, hälsa, psykedeliska droger, mat och rymdresor. Det går knappt att överblicka, även om det såklart finns en eventapp där man kan skapa sitt personliga program.
SWSW är också platsen för framtidsspaning och att hitta nästa stora grej. Detta år handlade nästan allt – föga förvånande – om AI.
Sedan OpenAI släppte den tredje versionen av ChatGPT i höstas har inget varit sig likt. Nu har de flesta av oss testat, frågat och utmanat AI, och många av oss använder redan ChatGPT i vårt dagliga arbete. Att grundaren av OpenAI, Greg Brockman under sin intervju på SXSW fastställde att ”vi inte kommer släppa nästa generation förrän vi vet att den är säker nog” – för att redan nästa dag släppa helt nya ChatGPT4 – gjorde såklart inte samtalsämnet mindre. AI förändrar samhället i grunden på ett sätt vi inte sett sedan internet.
Amy Webb är något av en husguru på SXSW. Hon jobbar på The Future Today Institute och gör för 16:e året en grundläggande och forskarbaserad trendrapport. Hon är dessutom generös med att ge bort sitt material (vilket gör att några försöker finansiera resan genom att hålla samma presentation vid hemkomst). I år – av en slump påstår hon – innehåller den 666 spaningar, och tillägger att det är ett ”ovanligt skrämmande år”.
Rohit Barghava på Non Obvious, en annan framtidsguru med humor som främsta verktyg, visade under sin keynote en film där hans röst direktöversattes till 71 (!) olika språk i realtid, inklusive läpprörelser. Vilket skulle innebära att man kan livesända en presentation där talaren ser ut att prata lyssnarens språk. Dagens översättningslösningar kommer alltså att kännas som en faxmaskin, om bara några år.
Den snabba teknikutvecklingen är såklart inte bara positiv. Amy Webb är helt säker på att valet 2024 kommer att bli det ”sista mänskliga valet” i vår historia. Sedan kommer kvaliteten på fejkade videos göra det omöjligt att veta vad som är sant eller falskt. En minst sagt dystopisk framtidsspaning, som hon också delar med den nyligen avgående talmannen Nancy Pelosi på plats i Austin. Demokratin är hotad, menar hon. Men hon hyllade också de goda krafter som uppstår i dessa typer av sammankomster, där alla vill bidra till en bättre värld.
Som eventnörd finns det såklart massor av inspiration, inte minst inom eventlogistik när hundratusentals människor ska slussas hit och dit med olika ackrediteringar. Det är också ett nöje att njuta av alla genomtänkta och påkostade aktiveringar, från stora varumärken som Porsche, Doritos och White Claw, mediejättar som HBO, Audible och Apple, samt universitet, organisationer och länder.
Paramounts aktivering i tre våningar, bland annat med en komplett fjällstuga, en Star Trek-bar och bilen från Grease, var imponerande. Amazon förvandlar Austin Motel till en kopia av inredningen i nya serien ”Swarm”. Showtime med seriesuccén Yellowjackets, skapar ”Camp Yellowjackets”, komplett med fejkad snö, yxkastning och ”kannibal”-tilltugg. Och såklart drinkar. Överallt en drink eller två. Den svenska alkohollagen känns lika avlägsen som skandinaviska temperaturer i Texas.
Under seminariet ”IRL – The Power of Human Connection” sammanfattar Didi Bethurum på Meow Wolf (har ni inte spanat in vad Meow Wolf är – gör det!) alla pågående sponsoraktiveringar med ”Det handlar inte om att få mottagaren att bli en tillfällig kund, utan att bli en ambassadör på livstid”.
Vad är då nästa tekniska pryl? Är det smarta glasögon med realtidsinformation, eller kanske en känseldräkt där du kan uppleva kramar på distans? Nej, det nya smarta devicet är – du själv. Vi kommer stegvis att gå från handhållen till integrerad. Du kan inom en snar framtid med röst, gester eller ögonrörelser styra dina enheter och göra precis det du vill, överallt och hela tiden.
Många länder, bland dessa Kanada, Tyskland, Storbritannien och Australien har egna paviljonger, med musik från det egna landet och en arena där startups kan visa upp sig och hitta finansiärer. Andra länder, t.ex. Italien, Danmark, Österrike, Island och t.o.m. Ukraina, arrangerar enstaka kvällar.

Alla vill locka folk med fri mat och dryck, musik och ”swags”. Det sistnämnda är alltså profilprodukter. SXSW är oslagbart för att samla på sig små gratispresenter. Jag är numera ägare av ett par solglasögon från CIA, en rysligt ful bandana från Slack och en termos från Dolby. Samt otaliga klistermärken, pins och kaffemuggar, för att nämna en bråkdel av alla dessa saker som delas ut, och som står i stor kontrast till den hållbara miljöprofil som festivalen säger sig vilja ha. Men visst, det funkar.

Att mäta ROI av en eventinsats har tagit stora steg framåt med hjälp av digitaliseringen, berättar Vivek Sagi, Chief Technology Officer på Eventbrite. Istället för att ”räkna leenden” (visst är det fortfarande rätt vanligt med ”ja alla verkade glada”..?) så finns alla möjligheter att i detalj kunna redovisa och räkna hem investeringar i event – något som naturligtvis gläder ett eventhjärta.

Sverige då? Ja förutom ett hundratal svenskar på plats, samt en ganska tydlig förstaplats som mest innovativa land i en ovetenskaplig nål-enkät bland deltagarna på arbetsplatsrevolution-spåret, så lyser vårt land med sin frånvaro. Förutom åren då Skandinavien genom SAS fanns på plats så är det ganska tyst från landet som säger sig ligga i framkant inom tech, film och musik. Det fanns en tretimmars programpunkt på ett hotell där medverkande från ”The Nordics” diskuterade bland annat energi och grön omställning, mestadels i panelformat. Inte alls dåligt, men lite mer Almedalen än Austin. Här dominerade dessutom Visit Finland och finska entreprenörer utställningsytan.

Så – här kommer en seriös efterlysning. Sverige kan väl inte stå utanför här? Det behöver finnas ett Swedish House på SXSW nästa år. Hej Vinnova, hej Business Sweden och Visit Sweden, hej alla universitet, hej Volvo, Polestar, Spotify, IKEA och Pop House. Vad väntar ni på?

Jag ser ett falurött hus med vita knutar på Rainey Street, med en USA-tillverkad Volvo EX90 parkerad utanför. Ur högtalarna strömmar ABBA och i programmet finns ett axplock av den svenska kreativiteten inom film, musik och miljöinnovation.
Ja det är en hyfsat stor investering. Men som sagt – det handlar inte om att skaffa tillfälliga kunder, utan om att skaffa ambassadörer på livstid.

Av: Johan Frej, Eventskapare
Läs mer: En eventmakares resa