Lotteri eller tävling
Den 1 januari 2019 kom det en ny lotterilagstiftning som innebär att du inte behöver ha något tillstånd för att arrangera tävlingar där en vinnare lottas ut, men låt oss börja med att reda ut begreppen. Lotteri är när du vinner något där det är slumpen som avgör. En tävlingsvinst är en vinst du får när det är din personliga prestation som avgör om du vinner. Det kan till exempel vara en poängpromenad.
För att säkerställa att få fram bara en vinnare kan du som arrangör lägga in ett slumpmässigt moment på slutet, som att gissa längden på ett hoprullat snöre eller vikten på en påse godis … Eller tvärtom, ett prestationsmoment läggs till på slutet, som att med max 20 ord motivera varför just du ska vinna.
Dyra tävlingsvinster – då måste vinnaren betala skatt
Roligt med fina priser från sponsorer till ert event, men beloppsgränsen för om vinstsumman är skattepliktig eller ej ligger på 1 700 kronor för 2024. Är värdet högre ska vinnaren betala skatt på hela summan och deklarera värdet som inkomst av tjänst. Det gäller även om prestationen är liten. Summan gäller per vinsttillfälle.
Vinnaren ska alltså betala skatt för värdet av en tävlingsvinst om den:
- hör till personens anställning eller uppdrag hos ett företag.
- är pengar eller en vinst som till exempel presentkort som går att lösa in mot pengar.
- har ett värde som är högre än beloppsgränsen 1 700 kronor (2024) och inte är ett minnesföremål.
Då är det vanligtvis skattefritt
Om det är slumpen som avgör vem som vinner är det vanligtvis ingen skatt på vinsten. Detsamma gäller om tävlingen eller lotteriet inte kan anses riktad mot allmänheten utan genomförs för en liten sluten krets bestående av max runt 130 personer. Personerna måste dessutom ha ”påvisbar inbördes gemenskap” med varandra.
Slutet på tävlingen avgör
Om tävlingen har inslag av både prestations- och slumpmoment är det slutet på tävlingen som avgör om vinsten är skattefri eller inte.
Ni som arrangörer måste lämna in kontrolluppgift till Skattemyndigheten på vinnaren och vinnaren måste betala skatt på vinsten som inkomst av tjänst om tävlingen avslutas med ett prestationsmoment. Avslutas tävlingen med ett slumpmoment är spelet ett lotteri och vinnaren ska vanligtvis inte betala skatt på vinsten.
Säljtävlingar på arbetsplatsen
Vinster i belöningstävlingar som till exempel säljtävlingar på en arbetsplats är i stort sett alltid att se som inkomst av tjänst. Enda undantagen är om vinsten utgörs av till exempel en blomsterbukett, enklare förtäring eller plagg med reklamtryck.
Tävlingsvinster online
Begränsa värdet av vinsterna till maxbeloppet 1 700 kronor (2024) och tänk på att vinsten inte ska vara pengar eller presentkort, så slipper vinnaren betala skatt.