Hur fraktar man lättast saker mellan event?
– Det enklaste sättet är förmodligen det som går att göra utan planering eller förberedelse, on-demand, när behovet uppstår. Sättet för hur man sätter upp en förfrågan om leverans med upphämtning och avlämning måste vara enkelt och tillgängligt. Som “beställare” vill man vara i kontroll, dels över hur och var en pryl ska lämnas men också när detta ska ske och inte allra minst vad det hela kommer att kosta, säger Vilhelm Hanzén och fortsätter:
– Informationen om hur man önskar att en leverans ska gå till måste vara enkelt att ge ifrån sig på ett sätt som blir tydligt för den som ska utföra leveransen. Har man körkort och egen möjlighet att leverera saker är det förstås smidigt. Baksidan med detta är att man inte kan göra eller arbeta med annat under själva frakten och tappar därför lite effektivitet.
– Vad som är enklast rent logistiskt beror ju på vad som ska levereras och avståndet till upphämtningsplatsen och sedan såklart avståndet från upphämtningsadressen till leveransadressen.
Vilka miljömässigt hållbara fraktsätt finns det?
– Handlar det om korta avstånd och icke skrymmande varor så är ju cyklar och mopeder, eller andra mindre eldrivna fordon bra alternativ, samt till exempel via tuktuks som Bzzt kör i Stockholm. När det kommer till mer skrymmande varor så krävs mer utrymme i transporten genom en större bil eller en släpvagn.
– Vid leverans av större varor krävs det en smartare logistiskt lösning där man till exempel kan välja att få hjälp av en leverantör som befinner sig nära upphämtningsplatsen eller som kanske redan är på väg att åka mellan upphämtnings- och leveransadressen. Det bästa är ju såklart också när det går att maximalt utnyttja lastutrymmet och matcha ihop flera leveranser i samma transport.
– Utöver den samåkningseffekt som uppstår då, så öppnar sig en mer ekonomiskt attraktiv modell för de som efterfrågar leveransen som då kommer kunna betala mindre för sin egna transport eftersom leverantören får betalt från flera håll istället för bara ett. Denna modell kräver ett stort nätverk av leverantörer. Där är Tiptapp unika i Sverige. De jobbar med så kallad crowdsouring, där privatpersoner kan utföra effektiva leveranser baserat på sitt egna logistiska rörelsemönster där de erbjuder underuttnyttjat transportutrymme till någon som behöver snabb hjälp.
Här är Vilhelm Hanzéns bästa tips:
1. Ett modernt och miljövänligt alternativ
Via Tiptapp kan du få personer som ändå ska köra någonstans, eller som har bil och vill tjäna en extra peng, att flytta saker från en plats till en annan. Du väljer själv vad du är villig att betala för det och får tillbaka förslag på personer som vill hjälpa dig med det. Efter eventet kan man med bråten som ska till tippen eller saker som ska tillbaka till ursprungsplatsen, frakta via Tiptapp. Dessutom är funktionen världsunik och svensk.
2. Klassikern – få hjälp av fraktbolag
Alternativen från klassiska postsystem till nyare varianter med samma modell är många. Och självklart är de smidiga helhetslösningar. Vill man få enklast och bekvämast möjliga hämtning, frakt och lämning av saker till och från eventet är detta en given lösning – oavsett om man hugger i ett klassiskt statligt alternativ eller nyare dito.
3. Gör det själv
Ta den egna bilen eller ett fordon. Snabbt, enkelt och tacksamt. Som komplement till biluthyrning finns i dag även bildelningstjänster där du tillfälligt kan hyra en bil. Ett exempel på detta är Snappcar.