Läs mer om Torgny Steen här.
Neurovetenskapen spottar ut fakta på löpande band om vad vi bör göra för att bli bättre och friskare människor med god hälsa och spänstiga hjärnor. I den ständiga strömmen av nya rön är det ibland svårt att förstå och välja vad som fungerar bäst.
Ingen kan ha missat att långvarigt stillasittande inte bara dödar den mest inspirerande föreläsare eller moderator, det minskar också dramatiskt mötesdeltagarnas förmåga att ta till sig och lagra information och kunskap. Dessutom är det direkt livsfarligt för hälsan och behöver enligt forskningen brytas för fysisk aktivitet minst var 20-30 minut.
Få väljer lokal för fysisk aktivitet
Trots att de flesta är väl medvetna om värdet av rörelsepauser under långa konferenser är det bara ett fåtal som verkligen väljer lokal och på riktigt planerar in rörelsepauser i den ofta minutplanerade konferensen.
Efter att ha arrangerat möten med allt från tre till 30 000 deltagare började jag fundera och experimentera kring hur vi skulle kunna hjälpa eventarrangörer och deltagare till att bättre aktivera, vitalisera och integrera värdefull information och kunskap.
Då föddes A:V:I, rörelsepauser för konferensarrangör som vill få ut det mesta av mötesinvesteringen. A:V:I syftar till att bryta stillasittandet med hjälp av återkommande pauser för fysisk aktivitet där deltagarna rör sig smart och enkelt. Så enkelt att alla kan vara med.
Nästa gång du arrangerar ett möte eller en konferens, varför inte redan nu planera in följande sju smarta rörelser för att aktivera, vitaliserar och integrera konferensinnehållet?
1. Korsgång
Gör så här: Gå korsgång – minst tio gånger på stället genom att växelvis korsa höger och vänster;
• hand och knä
• armbåge och knä
• hand och fot framför kroppen
• hand och fot bakom kroppen.
2. Öra och Öra – Öra och näsa
Gör så här: Med höger hand, ta tag i vänster öra – med vänster hand, ta
tag i höger öra. Dra nedåt i örsnibbarna och korsa armarna växelvis så att
antingen höger eller vänster arm är närmast bröstkorgen.
När du känner att du behärskar rörelsen kan du variera dig genom att
fatta med ena handen på örat och den andra på näsan. Upprepa tills du känner att du behärskar rörelsen.
Den riktiga våghalsen klappar också händerna på knäna mellan växlingarna.
Prova gärna i klassrummet, under ett möte eller under en middag. Det brukar resultera i en del skratt.
3. Röda Öron – Öronmassage
Gör så här: Massera med hjälp av tumme och pekfinger bak- och framsidan av öronen uppifrån och ned flera gånger. Fortsätt tills öronen är riktigt
röda och fina.
4. Glada elefanten
Gör så här: Håll höger arm rakt fram (horisontellt), peka med raka fingrar
och lägg höger öra mot axeln. Med vänster arm under höger tar du tag i näsan. Sikta längs armen och titta på något bortanför handen. Ha benen lätt böjda och tårna rakt fram. Föreställ dig att du ritar exempelvis en cirkel eller en liggande åtta med handen och armen, tänk på att handen ska gå uppåt i mitten av åttan. Efter fyra fem åttor eller cirklar åt ena hållet, skifta armarnas positioner och upprepa övningen.
5. Balansera på ett ben – med öppna och slutna ögon
Gör så här: Ta helst av skorna. Balansera på ett ben i taget, 30 sekunder på vardera ben. Balansera därefter 15 sekunder på vardera ben samtidigt som du blundar.
6. Stå upp – sitt ned
Gör så här: I stolen där du sitter; växelvis ställ dig upp och sätt dig ned. Minst tio gånger. Prova att växla tempo, riktigt långsamt eller snabbt
7. Spreta diagonalt med tår och fingrar
Gör så här: Sitt, stå eller gå samtidigt som du korsvis kniper och spretar
med tår och fingrar. Andas in och håll andan en kort stund medan du kniper, andas därefter ut när du spretar igen, minst tio gånger.
Jag lovar, massor av skratt, goda tillstånd, förnyad energi, ökat fokus och kreativitet är några av resultaten du kan förvänta dig. Det hjälper deltagarna att integrera viktig information och kunskap från hela konferensen och dig att öka värdet på din mötesinvestering.
Move. Live. Love.
Av: Torgny Steen