Gör en egen riskinventering
Almedalen är en plats fylld av interaktioner, möten, mingel och fest. Och att då sätta sig att göra en riskinventering låter väl väldigt tråkigt, och självklart kan det lägga en viss sordin på stämningen, men det kan också sätta dig i förarstolen om något oväntat skulle hända och du kan ta hand om dig själv och dina kollegor på ett bra sätt. Att bara i lugn och ro ha funderat igenom ett antal olika scenarion kommer att göra dig säkrare och tryggare när du ställs inför en situation.
Gör din egen riskanalys över event du tänker besöka. Vem/vilka är det som arrangerar? Kan det finnas en hotbild mot dem eller ämnet? Vilka kan tänkas vara för/emot ämnet?
Gör detta en stund innan du besöker eventet eller redan när du planerar vilka event du tänker gå på.
Lokaler och platser
Som vi skrev i förra artikeln så är det mycket svårt att hitta bra samlingslokaler i Almedalen och allt som kan hyras ut hyrs ut. När du kommer till lokalen skulle vi rekommendera att du ser dig omkring och kollar följande saker:
- Finns det uppmärkta utrymningsvägar? Är de oblockerade vad du kan se?
- Verkar det generellt vara genomtänkt säkerhet?
- Har de någon säkerhetsgenomgång innan programmet börjar, lyssna uppmärksamt.
- Framgår det hur du tar dig härifrån?
- Trängsel? Sätt en medveten plan på hur du ska placera dig i lokalen eller på sammankomsten.
- Om du behöver ta skydd vad är planen för det?
- Finns det en hjärtstartare?
- Vilken adress är du på, om du behöver larma?
Sjukvård och första hjälpen
Förutom de mediciner du ev. behöver ta dagligen rekommenderar vi att du har med dig värktabletter, vätskeersättning, skavsårsplåster och en liten blodstoppare.
Det kan också vara bra att kolla upp var sjukvård finns om du själv behöver? Röda Korsets sjukvårdare, vårdcentral eller liknande?
Samlingsplats
Det är alltid en god idé att bestämma en samlingsplats om ni kommer ifrån varandra och ej kan nå varandra via mobil. Vid en allvarlig händelse kommer telefonnätet bli överbelastat, men det räcker ju med ett urladdat batteri för att ni inte ska kunna ringa varandra.
Låt magkänslan styra
Gå på din magkänsla, känns det inte bra i magen. Känns det oroligt eller otryggt, gå därifrån. Skulle du se något som ser misstänkt, avvikande eller konstigt, rapportera det till närmsta säkerhetspersonal eller polis.
Vårt sista råd är att vara skärpt och observant på omgivningen. Om något händer kommer det hända snabbt, oväntat och förmodligen skapa starka reaktioner. Det finns en regel som heter STOP och som kan hjälpa dig att stanna upp och ta några andetag.
S – Stanna
T – Tänk
O – Orientera/organisera
P – Planera
Försök behåll lugnet vid en händelse – och njut av allt det roliga, förvissad om att du är mer förberedd än de flesta andra på platsen!
Av: Tomas Stålmarck och Jacob Silverhult
Dessa artiklar blir ju bara relevanta om de ger er läsare något, så hör av er mail eller LinkedIn
Om författarna
Tomas har med sina 20 år av professionellt eventarbete varit med om det mesta, lägger man till tio somrar som livräddare och ett antal år som frivillig brandman så blir det några pulshöjande händelser att plocka erfarenheter från.
Jacob har en lika lång och bred säkerhetsbakgrund inom riskhantering, skadeförebyggande arbete, fysisk säkerhet, krishantering, bevakning och brandskydd inom branscherna industri, energi och produktion. Det är verksamheter där säkerhetsområdet är brett och omfattande och något som det aldrig får tummas på.
Deras vägar korsades när de genomförde ett större event tillsammans. Jacob som säkerhetsansvarig från beställaren och Tomas som ansvarig för bland annat säkerheten från eventbyråns sida. De kände direkt att de hade liknande värderingar kring eventtrygghet och har sedan tio år arbetat ihop med konserter, festivaler och företagsevent. De utbildar också regelbundet i olika forum.