– Jag och Jonathan träffades i sjunde klass i Bengtsfors och började med att arrangera klassdisco för mellanstadieåldern. Vi tyckte det var kul så vi köpte högtalare, ljuseffekter och rökmaskin. Vi startade vårt handelsbolag när vi var 17 år och fick gå till socialtjänsten för att få tillåtelse att starta, berättar Viking.
Deras fokus var att skapa upplevelser snarare än att tjäna pengar. De började med nattklubbar men insåg snabbt att det var en bransch som inte uppskattade det värde de ville tillföra. De sökte sig till företagsevenemang, en bransch med högre krav på projektledning och struktur.
– Vi ville göra det bästa för kunderna, skapa ordning i projekten och verkligen få engagera oss i det vi skulle leverera. Då blev företagsevenemang ett naturligt steg, det ställer väldigt höga krav på projektledning, engagemang och flexibilitet, säger Viking.
Viking har växt tillsammans med bolaget. Som med många entreprenörsresor gjorde han det mesta i början, och kunde vara både dj och ljustekniker. Han har gått från att vara väldigt operativ i sin roll till att idag fokusera på kundrelationer, marknadsföring och försäljning. Idag finns det drygt 35 anställda på Adapt. De jobbar med förtroendearbetstid där varje medarbetare har ansvar för sin egen tid och sitt arbete. Viking kallar det förtroende under ansvar och vill gärna se de anställda som egna entreprenörer i verksamheten – eller kanske snarare intraprenörer. De anställda är utspridda över kontor i Stockholm, Göteborg och ett lager i Linköping. Sedan 2019 har de även en hub i New York, för att lättare kunna samarbeta med kunder över Atlanten. Kontoret i New York har av förklarliga skäl inte varit välbesökt under det senaste året men de sitter för tillfället med planering tillsammans med en del amerikanske kunder. Viking har märkt att de internationella kunderna varit något snabbare att boka på större event än de svenska.
Samma år som de etablerade sig i New York skrev Adapt på kontrakt för en stor lokal i centrala Stockholm. Tanken var att skapa ett demo-rum där kunderna kunde testa lösningar och tekniker för event och mässor. Men när pandemin slog till insåg de att kunderna behövde en plats att sända möten och event ifrån, snarare än ett demo-rum. Tanken om att skapa en studio väcktes och de lanserade snabbt en studio, som fylldes med bokningar. En och en halv månad senare lanserade de en liknande studio i Göteborg.
– Vi fortsatte att öppna studios, ytterligare två i Stockholm och en till i Göteborg. Ett år senare var det dags att göra samma sak för hybrida möten och därför har vi öppnat en studio på Fotografiska i Stockholm och en hybridarena på Gothia Towers i Göteborg. Idag har vi totalt åtta hybrida studios och arenor, berättar Viking.
Men vad driver Viking? Han beskriver drivkraften som att vilja se saker växa, se möjligheter i saker och lösa problem.
– Jag har alltid tyckt om innovation och utveckling, pengar har aldrig varit min drivkraft. Jag tycker det är kul att göra mer och större saker – att se saker växa, även kollegor och medarbetare. Jag gillar att få lösa problem och se möjligheter, säger Viking.
Att se möjligheter och gilla utmaningar är något han haft nytta av det senaste året. Adapt har satsat under pandemin och fortsätter att växa. Nu förbereder de sig inför att mässorna startar upp igen, samtidigt som de fortsätter att utveckla sina hybrida studios. De har kunnat jobba med många stora projekt även under pandemin och haft kvar flera stabila kunder.
– Vi har växt under pandemin tack vare att vi satsat, men det fanns ju inte så många alternativ. Vi är bra på att anpassa oss, det är ju det vi heter, avslutar Viking.
Korta frågor:
Ålder: 40 år
Född: Sollentuna
Familj: Sambo
Bor: Johanneshov
Gör: Grundare av Adapt
Vad läser du just nu?
Just nu korrekturläser jag vår nya hemsida som snart lanseras.
Vilken insikt eller lärdom har varit viktig för dig under din karriär?
Man lär sig saker hela tiden, men en av många insikter jag fick i lumpen var att man klarar så mycket mer än man tror.
Om du fick göra om din karriär, vilket jobb skulle du börja med och varför?
Om jag skulle göra något helt annat hade jag nog jobbat som krishanterare i katastrofområden.
Kan du berätta något som vi inte visste om dig?
I mitt privata liv är jag ovanligt analog och använder väldigt lite teknik. Ingen stor ljudanläggning, ingen stor TV, men däremot en sommarstuga mitt ute i den Dalsländska skogen som varken har el eller rinnande vatten. Jag gillar kontrasterna.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag gillar att röra på mig, så jag tränar, cyklar mountainbike och kör motorcykel. Jag kommer precis hem från Gotland där jag kört en långhelg med enduro – fantastiskt roligt!
Var ser du dig själv om tio år?
Jag jobbar nog kvar i Adapt och sitter förhoppningsvis med nya spännande affärsområden och projekt.
Vad gör du en typisk söndag?
Jag är gärna ute i naturen i någon form, oftast på min MTB.
Av: Lovisa Wallin