Green hat People skapar spel, workshops och gruppövningar som effektiviserar internkommunikation under konferenser och event. De jobbar med alla typer av bolag men har under de senaste åren specialiserat sig på riktigt stora bolag. Det är inte ovanligt att de arbetar med 300 -1000 deltagare per event.
Målet är att skapa ett engagemang kring de budskap som ledningar vill leverera genom att hjälpa de att kommunicera nya värderingar eller få ökad förståelse för strategier och prioriteringar i företagen.

Så hur går de tillväga? Deras metod är enkel: Spel och workshops. Sättet skapar en ökad dialog mellan deltagarna, vilket bidrar till ett bättre engagemang hos deltagarna än om de sitter bänkade framför en film eller presentation.
– Vi skapar ett engagemang bland publiken och får människor allt förstå företagens budskap och värderingar. Vi märkte att det fanns ett stort behov och att många kunder efterfrågade ett nytt sätt att göra konferenser på, så vi började satsa på det, säger Alexis Barnekow.
De föddes ur mixen där internkommunikation möter spel
Hur gick de från gröna hattar till workshops? Det hela började med en klassisk entreprenörsresa där de till en början startade ett spelbolag. Marknaden för spel boomande och de tillbringade sina första år med att förstå spel och vad som triggar och engagerar spelare. Men idén fick en vändning när de insåg vad de egentligen behärskade – grundarna kom alla tre från storbolag (Unilever, Procter & Gamble, MTG) och hade kunskap om hur dynamiken i storbolag fungerar och hur svårt det är att nå medarbetarna genom bruset.
– Vi är från början ett spelbolag – men när vi började bygga spel förstod vi att kunder alltmer efterfrågar spel för att lära sig saker och interagera med varandra inom företaget. Tanken var från början att vi skulle bygga spel för alla, men sedan fick vi dessa kunder och märkte med tiden att vi kunde kombinera vår kunskap att bygga spel med att skapa spel kring hur man ska kommunicerar med varandra inom organisationer och företag. Så började vi bygga affärsspel och såg ett värde inom just event och konferenser, säger Alexis Barnekow och fortsätter:
– Vi träffade alltfler kunder och märkte att företag efterfrågade nya sätt att kommunicera sina värderingar till sin personal. Så vi satt oss ned tillsammans med våra kunder och innoverade fram ett koncept – hur man med hjälp av spel som bas kan få fram de kommunikativa budskapen.

Namnet Green hat People kommer från ett spel som de i början anordnande:
– Vi hade folk i gröna hattar som figurerade i spelen och satt ute på olika platser i städerna. Både inom spelen och i de mer seriösa delarna fanns det folk med grön hattar. Men efter en tid slutade vi använda gröna hattar och beslutade oss för att behålla namnet.
När Green hat People anordnar olika event och konferenser använder de nästan alltid surfplattor som instruerar deltagarna vad de ska göra.
– Företag efterfrågar våra workshops då de vill aktivera sina medarbetare, skapa en bättre sammanhållning samt att alla ska lära känna varandra och bonda. Men det handlar också mycket om erfarenhetsutbyten där man använder spelen för att ställa verksamhetsorienterade frågor som får folk att utbyta erfarenheter av varandra.
De populäraste spelet är ett värderingspel som pågår i cirka två timmar där man sitter i grupper om sex personer. Deltagarna får en spelplan och en surfplatta, sedan talar surfplattan om hur deltagarna ska röra sig på spelplanen. Under spelets gång får deltagarna kommunicera företagets värderingar, stå inför olika dilemman och lära känna varandra.
Varför ska man arbeta med gameficition?
Enligt Alexis Barnekow handlar det om att skapa ett bra kommunikativt klimat genom att underhålla och engagera medarbetarna. För att skapa en bra innovativt företagskultur krävs det organisationer som har högt i tak där de anställda kan säga vad de tycker och tillsammans lösa uppstående problem. För att motivera medarbetarna behövs en trevlig arbetsplats där alla förstår företagets målsättningar och det kan gameficion kan bidra med, menar Alexis Barnekow.