Hallå där… Pernilla Körberg Törnqvist, vem är du och vad jobbar du med?
Mitt namn är Pernilla Körberg Törnqvist och vem är jag? Jag bor i Nora med min man och våra fyra döttrar och när jag inte hänger med dem, våra vänner eller jobbar så tränar jag gärna Crossfit, Padel, tennis eller yoga. Trivs som bäst när det händer mycket varvat med absolut ingenting. Jag har Örebros roligaste tjänst som chef för möten och evenemang på Örebrokompaniet / Örebro Convention Bureau. Ingår i Örebrokompaniets ledningsgrupp och är ordförande i Swedish Network of Convention Bureaus, en nationell förening för alla CVBs.
Hur skulle du beskriva din roll?
Min roll är bred vilket passar mig bra. Jag har förmånen att ha ett starkt team som värvar, skapar och utvärderar möten och evenemang på ett strålande bra sätt så min uppgift där övergår alltmer till att skapa förutsättningar för att vi ska kunna leverera på bästa sätt. Allt ifrån att bygga ny webb och jobba med våra partners till att förankra det vi gör och driva möten- och evenemangsfrågor i staden. De senaste åren har jag fokuserat mycket på arbetet att använda våra kongresser smart, både för staden och den arrangerande organisationen, så att mötet gör ett bestående avtryck och bidrar till att stärka Örebro. En annan del i min roll är att leda Örebrokompaniets arbete i frågor som rör arbetsplatskultur, miljö, medarbetarskap och ledarskap.
Vad har du för bakgrund yrkesmässigt?
Jag har hela min utbildnings- och yrkesbakgrund inom marknadsföring, ekonomi och mötesindustrin. Jag fick uppdraget att starta Örebro Convention Bureau 2008 efter många år som projektledare inom branschen på olika företag i Stockholm och på Conventum i Örebro.
Vad är aktuellt hos er just nu i er region?
Just nu gör vi allt vi kan för att rusta oss för att kunna upprätthålla vår position som en stark mötes- och evenemangsstad när den här pandemin är över. Vi jobbar hårt på säljsidan för att vi ska ha kongresser och evenemang på ingång när vi kan öppna upp igen och åren därefter. Många i branschen har förlorat sina jobb eller är permitterade så vår roll är viktigare än någonsin.
Vad är uppdraget hos er verksamhet?
Örebrokompaniet ska leda och samordna marknadsföringen av platsvarumärket Örebro. Vi ska bidra till att människor reser hit, flyttar hit, etablerar verksamhet här, möts här och även verka för att Örebro är en attraktiv stad att bo i. Uppdraget för just min del av verksamheten – möten och evenemang – är på mötessidan att värva, vinna, planera och på olika sätt koordinera möten. På evenemangssidan ska vi både värva och skapa evenemang som skapar inresande, genererar nationell och internationell uppmärksamt eller bidrar till att skapa stolta örebroare.
Hur jobbar ni i praktiken för att få till möten till er ort?
Vi identifierar vilka kongresser som är relevanta för Örebro och jobbar sen aktivt för att få hit just de mötena. Majoriteten av alla kongresser roterar mellan olika städer och förutsättningen för att få dem till sin stad är att det finns en lokal koppling och att en eller flera personer är villiga att ta på sig värdskapet för mötet. Dessa letar vi upp, uppmuntrar och jobbar sedan tillsammans med för att vinna och planera mötet. Vi hävdar att möten är ett strategiskt verktyg så här lägger vi mycket krut på att säkerställa att vår lokala värd tar vara på det, att mötet krokar i organisationens befintliga mål och strategier och boostar området – snarare än blir en isolerad ö eller ”bara” en kul happening.
Skillnaden mellan oss på CVBs och andra säljresurser är att vi är neutrala, kostnadsfria, representerar hela destinationen och har ingången ”utveckling och marknadsföring” snarare än ett vinstdrivande intresse. En annan skillnad är att vi till stor del arbetar med iskalla samtal dvs söker upp och bearbetar personer som inte tänkt tanken att stå som värd för ett stort möte medan säljare på konferensanläggningar och hotell jobbar med befintlig marknad.
Vad kan Örebro CVB hjälpa till med?
Vi har stenkoll på Örebro som mötes- och evenemangsstad och hjälper mer än gärna arrangörer som ska ha möten eller evenemang i vår stad med kontakter, bokningar, planering och kommunikativa insatser. Vi bistår även med hjälp och koordinering för att få mötet eller evenemanget att bli ett verktyg för utveckling, marknadsföring eller på annat sätt bidra till visioner och mål, såväl för arrangören som för staden.
Vad finns det för utmaningar inom yrkesrollen?
En utmaning är att vår roll är relativt okänd. Vi verkar till stor del i det dolda, våra närmsta samarbetspartners har såklart koll på vad vi levererar men majoriteten av örebroarna känner inte till processerna bakom att en stor kongress eller evenemang landar i vår stad.
Just nu är det en utmaning att verka i en bransch som är så påverkad av Coronapandemin. Vi har tappat mycket kompetens i branschen och de som jobbar måste fokusera på drift och överlevnad samtidigt som vi alla måste navigera i en ny mötesvärld och hitta nya affärsmodeller.
Vad skiljer er från ett visit eller destinationsbolag?
Örebrokompaniet är egentligen tre delar i ett bolag; marknadsbolag, destinationsbolag och CVB. Alla delar syftar till att stärka Örebro och platsvarumärket men från olika håll och mot olika målgrupper. Destinationsutveckling och värdskap leder flera utvecklingsinsatser inom besöksnäringen, verkar för att öka privatturismen och ta hand om besökarna när de kommer hit (www.visitorebro.se) . Marknadsdelen arbetar med övergripande marknadsföring och kommunikativa insatser inom inflyttning och etablering (www.thesmartmove.se ) och CVB tar hand om möten och evenemang.
Hur samverkar en CVB med andra destinationer?
Vi är med i nationella föreningar och nätverk såsom SNCVB och Nätverket för evenemangsdestinationer och så har vi några destinationer som vi har tätare kontakt med för benchmarks, utveckling och affärsutbyten. Vi är även med i ICCA för att hitta internationella möten för Örebro men även för kompetensutveckling och utblick. Vi ser andra städer mer som kollegor än konkurrenter men med det sagt så delar vi såklart inte allt.