Vi gillar i allmänhet människor som ser oss. Människor som inte med andan ständigt i halsen ger sken av att vara på väg någon annanstans. Härvaro är viktigt i mötet med andra människor, och det är viktigt för väl fungerande arbetsplatser. Utan härvaro, inget fokus. Inget fokus, ingen effektivitet.
Många upplever samtidigt ett konstant tryck på arbetsplatsen idag och det kan vara svårt att lämna detta bakom sig när man kliver in i ett möte eller en större konferens. Samtidigt är just sådana tillfällen viktiga att ta vara på för att skapa mer effektiva organisationer. Mötesindustrin finns till för att hjälpa sina kunder skapa bättre möten med större effekt. Där ingår att hjälpa kunderna skapa möten med bättre fokus!
Upplevelsebaserade och interaktiva konferenser
Det verkar vara det nya varje gång när trendnissarna ska spå de hetaste för det nya året, och visst kan man med ny teknik erbjuda en massa nya upplevelser(fast vi som arbetade med event för 20 år sedan så satte vi även då deltagarna med i små grupper med datorer). Men det finns ingen motsättning i att be sina deltagare stänga av telefonen när man vill ha dem närvarande. Det är inte att vara teknikfientlig.
När telefonen plingar och indikerar att du har fått ett nytt meddelande, mail eller kommentar på din senaste Facebook-status reagerar hjärnan blixtsnabbt och impulsivt. Det är svårt för de flesta av oss att ignorera en mailbox som plingar eller en mobiltelefon som burrar i fickan.
Rent logiskt vet vi ju att det inte är bra att låta sig störas och lägga allt åt sidan för att läsa det nya mailet eller meddelandet, men vår nyfikenhet, som får bränsle från hjärnans belöningssystem, tar överhanden. Det är alltså inte något fel på varken dig eller din koncentrationsförmåga om du aldrig lyckas motstå den omedelbara impulsen att kolla läget när någon vill kommunicera med dig elektroniskt. De magiska gilla-knapparna på Facebook är som gjorda för att stimulera hjärnans bekräftelsebehov.
Multitaskare har sämre närvaro
Undersökningar visar att multitaskare har sämre uppfattning om vad som diskuterats under ett möte. Hjärnans begränsade resurser jobbar med att ta in och bearbeta de olika intrycken, och ju fler moment, desto svårare är det att göra alla de olika momenten rättvisa.
Vi har svårt att kombinera även enkla och delvis automatiserade uppgifter. Undersökningar visar att bilförare som pratar i mobiltelefon medan de kör blir rejält distraherade och mindre varse om vad som sker i trafikmiljön i realtid. Och har du någonsin försökt prata telefon och skriva ett mail på samma gång?
Då kan du säkert vittna om hur svårt det var att dela din uppmärksamhet medan två relativt krävande uppgifter. En forskningsrapport jag kom över visade att individer som pratar i telefon och samtidigt författar ett mail har ungefär samma skärpa som en kraftigt haschpåverkad person, just eftersom hjärnan inte är kapabel att fokusera på två så tankekrävande uppgifter samtidigt.
Torkel Klingberg, en av världens främsta hjärnforskare, säger att vi eventuellt kan fokusera på två saker samtidigt om 2 000 år. Även om han har fel med 1 900 år behöver varken vi eller vår kommande generation skapa en tro kring att det är bra med multitasking.
Trenden vi ser med allt fler avkopplade platser kommer troligen sprida sig till mötesindustrin. WiFi-fria kaféer, digital detox-helger, restauranger som erbjuder rabatt om mobilen inte är på bordet… Vad betyder det för mötesbranschen?
Stay gr8!
Av: Micke Darmell
Mötesevangelist och grundare av företaget gr8 meetings vars mission är att bidra till bättre möten i organisationer och mellan människor