Om priset
GMIC Sweden utser årligen årets hållbarhetsinitiativ inom den svenska mötes- och evenemangsnäringen för att lyfta goda exempel och dela kunskap om hållbarhet i branschen.
Priset tilldelas en persons eller organisations prestation, aktivitet eller annan insats som är värd att lyfta och sprida vidare. Juryn är utsedd av GMIC Swedens styrelse och bestod av Sylvia Nylin, vd för Svenska Möten, Jan Peter Bergkvist, hållbarhetsrådgivare på SleepWell och Claes Berglund, sponsrings- och konceptutvecklare på Projektcompaniet.
Bland nomineringarna utsåg juryn fyra finalister; Sigtunahöjden, Göteborgsvarvet, Malmö Turism samt konferensen European Conference on Optical Communications. Till vinnare av 2017 års hållbarhetsinitiativ enades juryn om att utse Göteborgsvarvet.
– Det är ett angeläget pris och Göteborgsvarvet är en värdig vinnare. De har på ett fördömligt sätt tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhet. Vår bransch är ju en fantastisk arena för att inspirera många människor till ett hållbart beteende på ett lustfyllt sätt och det har Göteborgsvarvet verkligen gjort, säger Sylvia Nylin, vd för Svenska Möten och medlem i juryn.
Göteborgsvarvet har cirka 60 000 deltagare och började arbeta med hållbarhetsfrågor år 2012. De är miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas miljöledningsstandard, som innebär att man bland annat fokuserar på att sortera avfall, göra hållbara materialinköp och tänka på kemikalieanvändningen.
– Efter att vi blev miljödiplomerade valde ledningen att satsa ytterligare. Nästa mål var att bli ISO-certifierade enligt standarden ISO-20121 för hållbara evenemang. Vid den tiden kom jag in i bilden och började arbeta med uppdraget. Ett halvår senare blev vi ISO-certifierade, säger Sofie Fagerlund till Eventeffect och fortsätter:
– Vi strävar efter att hela tiden bli bättre inom hållbarhet. Nu ligger fokus på hela hållbarhetsbiten, både den sociala, miljömässiga och ekonomiska. Inom den sociala biten arbetar vi mycket med välgörenhet.
Vad gjorde att ni fick priset?
– Jag tror att anledningen till att vi fick priset är att vi jobbar med alla de tre aspekterna, den ekonomiska hållbarheten kommer in då vi är en ideell organisation, så allt överskott går tillbaka till friidrotten runt om i Sverige, säger Sofie Fagerlund.
Vad blir nästa steg för er?
– Vi ska fortsätta att sätta högre mål, komma på nya idéer för hur vi kan arbeta med social hållbarhet och samla in ännu mer pengar till välgörenhet. Vi fokuserar också mycket på att förbättra våra leverantörskedjor, säger Sofie Fagerlund.
Juryns motivering för Årets Hållbarhetsinsats 2017:
”Vinnaren visar på ett utmärkt sätt hur sociala och miljömässiga frågor hänger ihop och påverkar varandra och dessutom resulterar i god ekonomi. När ett så stort evenemang arbetar konkret med hållbarhet ger det positiva avtryck som påverkar många. Att bygga in de sociala hållbarhetsfrågorna och nå ökad delaktighet genom att erbjuda möjligheten att betala högre deltagaravgift som kommer andra till gagn som till exempel via samarbetet med Barncancerfonden, är ett av många exempel. Vinnaren visar på idrottens enorma potential att föra ut hållbarhetsfrågorna till många vilket ger ringar på vattnet. Det finns ett unikt sammanhang i Göteborg som gör att hållbarhetsfrågor får kraft och 2017 års vinare lyckas fullt ut med att på riktigt få hållbarhet att bli en del av kärnverksamheten.”