När Gastronord 2024 intar Stockholmsmässan gör de det med siktet inställt på att bjuda på en kulinarisk upplevelse i framtidens tecken. Under tre dagar samlas matentusiaster, kockar, sommelierer, och innovatörer under ett tak.
Samarbeten för en hållbar gastronomisk framtid
Hållbarhet är ett genomgående tema under Gastronord och föreläsningar och diskussioner kommer att fokusera på hållbarhetsfrågor, minskat matsvinn och kompetensförsörjning.
Framtidens mattrender får också ta plats och hur ser trenderna egentligen ut inom matlagning och restaurangdrift? Är labbodlat kött kanske nästa stora trend?
Vi frågar Monika Johannesen Widholm, projektledare för Gastronord hur hon ser på årets mässa:
– HoReCa-branschen har stora utmaningar och på Gastronord samlar vi branschföreträdare från hela landet för diskussioner och nätverkande.
I år kommer 140 talare dela med sig av sina kunskaper via två scener och seminarier. De inbjudna talarna kommer att diskutera kompetensförsörjning och utbildningsfrågor, hållbarhetsfrågor och matsvinn i offentliga kök. Även trendspaningar och diskussioner om framtidens mat kommer att avhandlas. Ledordet på Gastronord är kompetensöverföring – att dela med sig av erfarenheter och vad vi kan lära av varandra genom olika samarbeten.
Fem tävlingar avgörs på plats
Inte mindre än fem tävlingar kommer att avgöras under Gastronord.
- Glass-SM: Glassmakare från hela landet kommer att tävla om att skapa den godaste glassen. Smaker, konsistens och presentation kommer att bedömas av en panel av experter. Vem blir Sveriges glassmästare 2024?
- Vinordic Wine Challenge: Vinälskare, notera detta! Här får ni chansen att utforska världens viner och lära känna nya leverantörer. Dessutom kommer Sveriges mest prisvärda viner att koras!
- Årets unga kock: I samarbete med det prestigefyllda Chaîne des Rôtisseurs kommer den bästa unga kocken att utses. Kreativitet, teknik och passion kommer att stå i fokus när framtidens kockar tävlar om den ärofyllda titeln.
- Årets unga sommelier: Unga sommelierer får chansen att visa upp sina kunskaper och smakförmågor. Vilken ung talang kommer att imponera mest?
- Restaurangakademiens Bocuse d’Or Sweden Commis Award: Denna tävling ger unga kockar möjlighet att briljera. Med kreativitet och precision kommer de att skapa rätter som imponerar på juryn. Framtidens stjärnkockar tar plats!
Foodtech-konferensen Big Meet – en nyhet för i år
Nytt på mässan i år är Sweden Foodtechs tre dagar långa foodtech-konferens Big Meet. Förutom Big Meets omtalade testkök, där framtidens produkter från hela världen testas av ledande utvecklingskockar, kommer entreprenörer, forskare, kockar, investerare och idrottare från hela världen att delta i programmet och ge sin syn på hur teknik, data och innovation kan bidra till den nödvändiga omvandlingen av matsystemet och nästa generations livsmedelssystem.
Tanken är att över tid utveckla Stockholm som en ledande internationell arena för den pågående omställningen av det globala matsystemet i riktning mot hälsa och hållbarhet, med innovation, nya insikter och ett omfattande kontaktskapande som verktyg.
Johan Jörgensen, du är vd för Big Meet. Berätta vad du hoppas att besökarna tar med sig!
– Jag hoppas att de som alltid ska gå därifrån omtumlade, med nya strategiska insikter om vart mat är på väg, nya synsätt och, inte minst, massor med nya kontakter från när och fjärran.
Programmet ser helt galet bra ut och upplevelserna i testköket har jag redan börjat smaka på i mitt huvud. The Big Meet är redan ansett som ett av de bästa och roligaste stoppen på det globala årshjulet för foodtech och det kommer att cementeras ännu mer i år. Det är i Stockholm som världen kommer samman kring framtiden för maten.
Gastronord även 2025
Gastronord är mötesplatsen där du idag får se vad Matsverige är imorgon och har fram till nu ägt rum vartannat år. Men från och med nu kommer mässan att äga rum varje år då efterfrågan från branschen varit stor, berättar Monika Johannesen Widholm.
Hela mötes- och eventindustrin bjuds in
I år samarbetar Gastronord även med Eventeffect när mötes- och eventindustrin bjuds in till Mötesbaren i direkt anslutning till mässan den 10 april.
– Mötesindustrin är ju nära kopplad till mat och hållbarhet så vi hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt att besöka mässan innan själva Mötesbaren drar igång, säger Monika Johannesen Widholm.
Jobbar du i event- och mötesindustrin? Då kan du boka din kostnadsfria biljett till Mötesbaren här.
Vi ses på Stockholmsmässan!
Här kan du läsa mer och boka biljetter:
Gastronord
Big Meet
Anmäla dig till Mötesbaren
Kommande event på Stockholmsmässan
Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med
70 000 kvm utställningsyta. Under 2024 har Stockholmsmässan en nästan helt fullbokad kalender med över 90 inbokade event. Det innebär att över 800 000 svenska och internationella besökare väntas passera in genom mässans entréer. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang. Här kan du läsa mer.