Med visionen att återställa gamla fastigheter till sin forna glans började grundaren Bicky Chakraborty att bygga sin hotellkedja Elite Hotels. De idag 42 hotellen, alla i Sverige, ligger ofta i lokala ortens stoltheter som före detta Stadshotellet vid torget.
Senaste tillskottet i familjen är dock inte ett hotell utan konsert- och kongressanläggningen Louis de Geer i Norrköping vilket tydligt signalerar Elites fortsatta fokus på möten och events. För att höra mer ringer vi upp Cecilia Lindbladh, Head of Meeting & Events.
Berätta om din roll!
– Jag tillträdde tjänsten för 2,5 år sedan. Det var då en helt ny tjänst och ett led i att Elite satsar allt mer på möten. Det är en affärsmässig, operativ och kreativ roll som syftar till att säkerställa att våra mötesaffärer blir framgångsrika.
”Det är en affärsmässig, operativ och kreativ roll som syftar till att säkerställa att våra mötesaffärer blir framgångsrika.”
Min tjänst innebär att driva, vidareutveckla och implementera strategier för att öka bokningar och intäkter inom mötessegmentet. Jag identifierar också nya marknadstrender, beslutar om vilka mässor och workshops vi ska synas på, jobbar med viktiga samarbetspartners och ser till att vi får ut budskapet att vi totalt har över 300 möteslokaler.
Din roll innebär att driva försäljning. Hur gör du för att behålla kontakten med marknaden?
– Det stämmer. Vi har ju två viktiga säljkårer – dels våra lokala försäljningschefer som jag har mycket kontakt med, men jag stöttar även teamet på 27 personer, som jobbar med vårt innesäljsarbete på alla Elites möteshotell. Och så har jag några egna kongresskunder också. Jag tycker fortfarande det är roligt med kundrelationer och så är det viktigt att höra direkt från kunderna vad de tycker är viktigt och behöver från oss.
Hur håller ni er på topp?
-Visionen är att Elite skall erbjuda Sveriges bästa hotellupplevelse där alla känner att de är våra hedersgäster. För att leverera det jobbar vi stenhårt med behovsanalysen. Vi ställer oss löpande frågor som:
- Vad är viktigt för kunden?
- Hur möter vi kunden?
- Har innesälj rätt verktyg för att konvertera det som kommer in från säljkåren?
- Hur håller vi oss konkurrenskraftiga?
- Hur ser det bästa mötet ut med allt från teknik och service till att om det är enkelt för kunden att boka till det goda hembakta fröknäcket till fikat?
I juli blev det klart att ni tar över konsert- och kongressanläggningen Louis de Geer i Norrköping. Hur kommer ni jobba med det här?
– Satsningen på kongressanläggningen i Norrköping ingår i vårt stora fokus på möten. 2 januari tar vi rent fysiskt över Louis de Geer och de kommer att samarbeta tätt med våra två andra anläggningar – Conventum i Örebro och Västerås Kongress (f.d. Aros kongresscenter reds.anm.). Louis de Geer kan ta emot upp till drygt tusen gäster och här ser vi fram emot att fylla huset med aktiviteter i alla 18 lokalerna med konferenser, kongresser, event, middagar, mingel, utställningar, mässor och konserter!
Om vi går tillbaka till dig – hur började karriären?
– Mitt första hotelljobb fick jag på 80-talet när jag gick på gymnasiet hemma i Göteborg. På väg till skolan passerade jag då varje dag det fina gamla hotell Eggers på Drottningtorget. Strax innan jag skulle ta studenten gick jag in helt spontant och frågade om sommarjobb i receptionen. Hon hänvisade mig till hotelldirektören, som råkade ha tid att visa mig runt och när vi var klara med vår rundvandring hade jag fått jobb. Jag blev så överraskad att jag var tvungen att fråga: Har jag fått jobbet?
”Jag blev så överraskad att jag var tvungen att fråga: Har jag fått jobbet?”
När jag sedan kände att jag ville utvecklas började jag plugga på turism- och ekonomiprogrammet i Kalmar ett par år. Sedan blev det även Handels och en civilekonomexamen och jag har varit branschen trogen sedan dess men i olika bolag. Men jobb på hotell blev det faktiskt först igen 2017.
Vilka trender ser du inom event- och mötesindustrin?
– Jag ser flera och det är tydligt att nya generationens mötesbokare ställer andra krav. Det innebär att det är, och kommer fortsatt att vara, mycket fokus på hållbarhet och rapportering kring den.
Sen påverkar tekniken och AI vår bransch och här ser jag stora förändringar för mötesbokningar online till exempel.
En annan trend är att vi pratar mycket om säkerhet, såväl fysiskt som digitalt.
Vi märker också att kunderna sätter kvalitet på mötet som nummer 1 när de inte har fysiska möten lika ofta som förut. Och med många som jobbar hemifrån kan det vara svårt att svetsa samman teamen. Det gör att det idag ofta efterfrågas teamstärkande aktiviteter i samband med mötesbokningarna.
Hybridmöten blir det allt färre av. Jag tror många företag inser att det är svårt att få det att funka riktigt bra och dessutom blir rätt dyrt.
Många kunder vågar inte boka med framförhållning. Det innebär att det blir korta ledtider och det är inte ovanligt att vi får in bokningar på 200 personer som ska äga rum inom en vecka eller två.
Hälsotrenden är min sista spaning. Vi märker att såväl företag som privatpersoner efterfrågar spa, hälsosam mat och träning. På sex av våra hotell har vi redan vårt koncept Vana Spa och vi utvecklar det hela tiden och utökar även antalet.
Ni har satsat på många nya hotell och förvärv den senaste tiden. Berätta!
– Det stämmer. Vårt hotell i Kiruna öppnar till sommaren nästa år. Det kommer vara ett helt nybyggt hotell i den nya stadskärnan med 154 moderna hotellrum, två restauranger, konferensmöjligheter, en skybar och ett spektakulärt Vana Spa högst upp i hotellet.
I januari tog vi över Hotell Mårtensson i Halmstad med egen blomsterbutik, co-workingytor, mötesmöjligheter och en takbar.
Och ett annat av våra hotell som är relativt nytt är Ad Astra by Elite, ett italienskt koncepthotell som öppnade för två år sedan i AstraZenecas före detta huvudkontor i Södertälje. Här finns förutom logi och 12 konferenslokaler bland annat ett Vana-Spa på 1 000 kvadratmeter.
Avslutningsvis, vem skulle du vilja göra ett event för om du fick välja helt fritt?
– Då skulle jag fixa ett event för organisationen ”Min Stora Dag” (De uppfyller önskningar och sprider livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Reds. anm.). Jag är så imponerad av deras välgörenhetsarbete. Jag skulle samla ett stort gäng barn och ungdomar en helg och bjuda dem på en annorlunda och festlig upplevelse på en stor arena uppdelad i olika aktivitetsområden!
Mer om:
Elite Hotels grundades av Bicky Chakraborty 1980 och anrika Elite Stora Hotellet i Örebro var hans första förvärv. Hotellkedjan drivs sedan två år tillbaka av hans dotter Caroline, tillsammans med vd:n David Halldén, som suttit på sin post sedan 2018.
Till Cecilia Lindbladh på LinkedIn
Av: