Under det årliga evenemanget Gothenburg Horse Show pågick även den stora mässan EuroHorse, på intilliggande Svenska Mässan. Där arbetade bland annat Amalia Thoors, teamledare på Facebookbyrån Ingager, med att sköta en del av de sociala medier-kampanjer som pågick under eventet.
– Vi skötte Snapchat-kampanjen och en del av Facebook-kampanjen på Eurohorse. Vi hade också en monter där vi kommunicerade Instragam, Snapchat och Facebook. Men vi var framför allt där för arbeta med Snapchat, säger Amalia Thoors.
Det sociala mediet Snapchat är ett ganska nytt fenomen som många svenska företag ännu inte använder sig av. Mediet har nyligen seglat om Twitter i antal användare och lockar i dag främst användare upp till 25 år.
– Vi såg verkligen en möjlighet att nå ut till en stor del av målgruppen. Yngre tjejer är aktiva på Snapchat och vi försökte därför nå dem via en kanal där vi vet att de är aktiva. För att göra det arbetade vi med Facebook och Instagram samt mässtidningen för att berätta om att vårt Snapchat-konto skulle vara live under helgen. Vi meddelade också att vi hade ett antal tävlingar och intervjuer som skulle presenteras under helgen på just Snapchat.
På mässan hade Ingager en monter som pushade alla kanaler under eventet. Där marknadsförde de bland annat sina tävlingar på Instagram, Snapchat och Facebook.
– Det roligaste med sociala medier är att allt går snabbt – vi söker alltid efter nya kanaler som kan bli populära. Genom att använda sig av sociala medier under event får man en helt unik möjlighet att lyssna av och nå rätt målgrupp. Många nischade mässor kan ha svårt att hitta just sin specifika målgrupp och då är sociala medier ett viktigt verktyg. Jag tror också att eventarrangörer kommer gynnas av att satsa på Facebooks livestreaming.
Snapchat lokaliserar städer
På Snapchat kan man göra flera olika geofilter som lokaliserar enskilda platser eller städer, där användare kan ladda upp korta filmsnuttar som kan ses av hela världen. I Sverige är tekniken ännu inte tillräckligt utvecklad för att användas av företag på enskilda mässor, men enligt Amalia Thoors kommer det inte dröja länge innan funktionen är möjlig.
– Snapchat har en stor utvecklingspotential. För Eurohorse valde vi istället att skapa ett konto där vi försökte få många följare för att skapa en stor spridning. Sedan höll vi aktivt koll på hur många som lade till vårt konto och öppnade Snapen. Vi gick från 0 till 800 följare och lade upp 49 bilder, 20 videos och 69 storys. Det var dock väldigt svårt att bedöma resultatet på Snapchat. I dagsläget erbjuder mediet inte en möjlighet att dra ut statistik – det måste göras manuellt, vilket är en svårighet, men också appens charm, att inläggen bara ligger uppe i 24 timmar. Men det var spännande att se resultatet och vi är väldigt nöjda. Om ett år kommer vi ha helt andra förutsättningar och geofiltret kommer göra att vi får större möjligheter till viral spridning.
Snapchat är ett verktyg som skapats för att rapportera i nutid och lämpar sig därför väldigt bra för eventrapportering.
– Jag skulle absolut rekommendera andra arrangörer att jobba med Snapchat för att nå en yngre målgrupp. Snapchat gör att beteendet förstärks och man måste tänka på att anpassa marknadsföringen för den yngre besökaren också. Snapchat är i dag starkast i åldrarna upp till 25 år, men om man tittar på både Instagrams och Facebooks utveckling så var kurvan exakt likadan – de yngre människorna hakar på först och sedan går det sakta uppåt i åldrarna, säger Amalia Thoors och fortsätter:
– Snapchat är fortfarande lite för tidigt att utvärdera, men vi är väldigt nöjda med resultatet för alla tre kanaler som vi använt. Jag är extra glad över är hur bra livestreamingen fungerade på Facebook och hur stort engagemang Instragram skapade. Vi fick väldigt positiv respons, vilket man kan se som en trend för 2016 – att liverapportering kommer bli populärt. Viktigt är dock att man planerar livestreamingen i god tid innan eventet, så att man sätter upp en strategi för hur den ska genomföras.
Strategin för eventet
Ingagers strategi inför helgen var att skapa en hype inför eventet – det gjorde de bland annat genom att berätta om olika tävlingar som skulle ske på de sociala medierna.
– Vi uppmuntrade användare att följa Eurohorse på sociala medier och hittade olika syften för varje kanal. På Instagram jobbade vi väldigt mycket med bilder och hashtags, på Facebook arbetade vi med livestreaming och på Snapchat försökte vi nå de yngre besökarna. Vi schemalade tävlingarna under tider där det var mindre folk på mässan, för att förlänga besökstiden, säger Amalia Thoors och berättar att livestreamingen fick en hög organisk räckvidd:
– På Facebook höll vi tävlingar under helgen för att få upp den organiska räckvidden. Det skapade interaktioner och arrangemang på sidan både bland de som var där och hemma. Facebook är en väldigt stor marknadsföringskanal för framtida år då den stärker varumärket och lojaliteten, men också en möjlighet för de utställare som var på mässan att synas med deras montrar. Vi hade ett väldigt stort intresse både från utställarna, besökarna och de som inte var där.
Genom att nyttja Snapchat bilder och videos samt materialet på Facebook under kampanjperioden, så ökade de sina visningar med 350 procent per dag. Räckvidden på Facebook ökade som mest med 400 procent. Under kampanjen ökade deras totala antal följare med 3 procent.