
I 25 år har Eventyr hjälpt sina kunder att skapa möten att minnas. Kanske har vi aldrig känt av behovet av att träffas och knyta an till andra människor så mycket som nu, samtidigt som formerna för att mötas ”på riktigt” är begränsade. Men 25 år är en lång tid och eventbranschen har gått igenom prövningar tidigare – minns exempelvis it-bubblan och finanskrisen 2007-2008.
Finns det något framgångsrecept för att klara utmaningarna som kriser för med sig? Sofi Franzén, grundare och vd på Eventyr, lyfter fram relationerna och en ständig vilja att utvecklas som några av faktorerna för framgång.
– Vi har hela tiden varit nyfikna och velat utvecklas tillsammans med våra kunder, säger Sofi. Det har ju varit lågkonjunktur tidigare under våra 25 år. Då har vi satt en regel att så länge vår personal, våra leverantörer och våra kunder tycker att vi gör bra saker, då är det okej att ta en risk och bara övervintra perioden. Då är det värt mödan.
Feedbackkultur utvecklar organisationen tillsammans
Att relationer är viktigt märks under samtalet; ”vi” och ”tillsammans” återkommer frekvent när Sofi berättar. De interna relationerna är både en förutsättning och i utveckling i de arbetssätt man tillämpar för att vara en lärande organisation.
På Eventyr används en särskild modell för prestationsbaserad feedback. Det är ett sätt att säkerställa att både team och bolag utvecklas och lär sig. Modellen ger utrymme för den individuelle medarbetaren att reflektera över sin prestation, men även att ta emot feedback och reflektera över andras insats.
– Har man en feedbackkultur så upptäcks misstagen innan de blir så stora att de märks för en uppdragsgivare, poängterar Sofi. Vi tränar på att ge feedback och vi tränar på att ta emot feedback.
Entreprenöriell förmåga hjälpte att ställa om
Tillsammans med Kristoffer Schjött-Quist startade Sofi Eventyr 1995. Från början hade hon tänkt sig en karriär på sjön, men när hon reflekterar över sin uppväxt framkommer att hon flertalet gånger startade upp projekt och att Sofi egentligen alltid varit en entreprenör i själen.
Att hitta nya lösningar på problem är en användbar förmåga för en entreprenör – någonting som också varit till nytta under åren.
– När vi startade bolaget var det först trögt att hitta kunder, men när vi väl fick in de första så rullade det på och vi blev nästan en ordermottagning. Ordet ”eventbyrå” fanns inte, utan uppdragsgivarna sa ”Wow, kan vi ta er hjälp att göra en lansering av en ny produkt?”, berättar Sofi. Då var vi med på plats och såg till att det blev bra, att allting klaffade. Vi fick nya förfrågningar och växte på det sättet.
Hon fortsätter:
– När it-bubblan sprack var 90 procent av våra kunder i it-branschen. Helt plötsligt hade vi med väldigt osäker framtid. Då fick vi ställa om och blev en lärande organisation och såg till att en del av verksamheten alltid sålde och en enhet levererade. De två ska inte falla med varandra utan ska fungera oberoende av varandra.
Kunderna mer strategiska kring event
Även uppdragsgivarnas medvetenhet och sätt att arbeta med event har ändrats under de här 25 åren.
– Förr kunde vi få en brief från en kund som var ganska fattig på information. När vi försökte ta reda på varför man skulle göra eventet och vilken påverkan det hade på företagets övergripande mål, då sa kunden kanske ”Ja, men vi har alltid gjort det här, det är en tradition”, berättar Sofi.
– Idag är kunderna mycket mer strategiska i sitt tänk och förstår att events är en viktig del i sin employer branding och i sin kommunikation utåt, så det är en stor skillnad, menar hon.
Sofi menar att befinner oss just nu i en tid där digitala event ersätter live-event. Det innebär utmaningar men också stora möjligheter. Hos Eventyr tror man på en framtid med hybridmöten där man tar det bästa från två världar.
– Man behöver inte resa för affärsmöten på samma sätt, men det blir desto viktigare att ha fysiska möten för att skapa innovation och bygga kultur, säger Sofi. Många upplever en utmaning med att sitta hemma.
– När man sitter hemma så blir risken att jobbet just bara känns som ett jobb, det är svårare att få en känsla av att man är del av en större kultur. Man kan använda digitala möten och göra dem sjukt bra,men det behöver gå över till att vara en blandning, hybrid-möten på olika sätt.
Finns det något särskilt event du kommer ihåg?
– Projekten runt Icas 100-årsjubileum kändes verkligen speciella, berättar Sofi. Vi vann uppdraget efter en spännande upphandling. Vi gjorde en turné i landet och använde både Tele2 arena och Globen i Stockholm som inkluderade inslag med Sveriges artistelit, forskningsrapporter kring framtidens mat och många journalister på plats.
– Det var projekt som krävde ett stort projektteam och det var fantastiskt roligt att arbeta tillsammans med Icas egna eventteam i det hela. En riktig milstolpe!
Expansion av både bolag och ägargrupp framöver
I början av året blev det klart att Eventyr går ihop med finska Tapaus. Utöver fördelen med att växa lyfter Sofi också möjligheten att kunna ta in fler spetskompetenser i företaget.
– Det här är superspännande – nu bygger vi Nordens största eventkoncern tillsammans. Tillsammans med dem får vi mycket större muskler, både för vilka roller vi kan ha inhouse, men också att vi kan täcka upp för varandra och ta kunder på en nordisk nivå. Vår plan är ju att vi ska växa ännu mer.
I samband med att Eventyr slogs samman med Tapaus erbjöds personalen att köpa in sig i bolaget. I och med Corona fick planerna läggas på is en stund.
– Sedan blev folk lite otåliga, så vi sa ”Vi genomför det här nu så att alla som vill vara med är välkomna”. Då blev det halva gänget (15 personer, reds. anm) som köpte in sig i bolaget – trots att vi var mitt inne i Corona-perioden!, avslöjar Sofi.
Det är talande att så många valde att gå in i trots pågående pandemi. Man har arbetat med att utveckla och bygga teamet, och har bland annat blivit prisade för sin företagskultur. Verksamheten har utvecklats av teamet, men även de personliga relationerna har utvecklats som en effekt av Eventyrs verksamhet.
– Många kunder har ju blivit vänner, och man har vänner som har blivit kunder så det har blivit en mix av allting, säger Sofi. Det är kollegor som blivit kära i varandra och det har blivit ”Eventyrbebisar”. Det är så många livshistorier som vävs in i en företagsresa på 25 år. Det är riktigt, riktigt häftigt.
Av: Emelie Andir