Utanför Örby, lantligt beläget i anslutning till skog, sjö och Ramsholmens kulturreservat, ligger Två Skyttlar. Gården har anor tillbaka till 1800-talet och har drivits av den nuvarande ägarfamiljen i 36 år. Hotellet har en familjär känsla, där gästen är i fokus och hela teamet hjälps åt. Här är det hållbarhet, rekreation och det personliga mötet som är i fokus. Emma Fyman, kökschef, vill utmanas i sin matlagning och hon jobbar ständigt med att minska matsvinnet från restaurangen. Emma och hennes kollegor jobbar med att laga mat på närodlade råvaror från lokala producenter. Den närmsta producenten finns bara några meter från köket. Hotellet arrenderar ut marken till en lokal bonde och han odlar det som sen används i restaurangen. Tillsammans med trädgårdsmästaren Göran, så diskuterar Emma vilka grödor som ska odlas och så småningom serveras gästerna.
Men det är inte bara Emma och hennes kollegor som lagar maten. Här erbjuds matlagningsaktivitet för konferensgäster i den fria naturen. Emma skapar receptet, Göran står för en stor del av råvarorna och teamet står för matlagningen. Under ledning av Emma och Göran, så får gruppen möjlighet att både skörda och tillaga en måltid tillsammans. Matlagningen sker över öppen eld i uteköket och gruppen delas in i mindre sällskap. Det dukas upp bar och spelas musik för att höja stämningen.
– Det krävs inga förkunskaper, man behöver varken kunna laga mat eller tända upp en eld. Det är viktigt att det är en inspirerande aktivitet, att det är roligt och att det stärker teamet.
Men det är inte bara matlagning som ingår i aktiviteten. Göran berättar gärna om den ekologiska odlingen, om hur han använder bokashi för att göda sina grödor och om hur bina bidrar till den biologiska mångfalden. Deltagarna får möjlighet att mötas i vacker natur och skala ner stressnivån.
– Hållbarhet är en stor fråga för många företag och det är många som kommer hit just för att diskutera de frågorna, och ta beslut kring sitt eget hållbarhetsarbete.
När matlagningen är färdig, så njuter gruppen av maten i det fria. Maten som lagas står för förrätt och när den är uppäten så är gästerna välkomna in i restaurangen. Här fortsätter middagen på samma tema. Emma har ett ständigt fokus på hållbarhet, men vill för den sakens skull inte tumma på smaken.
När kvällen lider mot sitt slut sover gästerna i nybadade sängar i den gamla 1800-tals villan. Till frukost serveras en härgjord frukostbuffé med nybakt bröd. Har man tur, så finns Emmas ”svinnlimpa” på buffén. Det är ett bröd där hon torkat överblivet bröd och skapat en ny limpa av det.
– Bröd är viktigt för oss, det äter gästerna till alla måltider och det är där vi kan göra skillnad. Det handlar inte bara om att fokusera på en liten grej i middagen, utan titta på vilka råvaror vi använder mest. Det ska fortfarande vara lyxigt och njutbart för våra gäster, det viktigaste är att de blir ompysslade.
Var: Två Skyttlar i Örby, 50 minuter från Göteborg
Ta sig hit: Hotellet hämtar gäster kostnadsfritt från Kinna, Sken eller Örby. För konferensgrupper om 20 personer eller fler, så hämtar hotellet gästerna gratis, inom sju mils radie.
Vad: hotell, restaurang och konferensanläggning med naturnära aktiviteter
Av: Lovisa Wallin