Påsk- och pingsliljor tillhör släktet Narcissus. Blommorna är en efterlängtad syn när vårsolen tittar fram och obarmhärtigt avslöjar rabatters och gräsmattors status när snön smält bort. Blommorna lyser ofta i soligt gult, men också i nyanser av vitt och orange. Under Nordiska Trädgårdar som äger rum i Stockholm den 21-24 mars kommer Blomsterfrämjandet tillsammans med kreatör Matilda Appelros att visa narcisser på ett annorlunda sätt.
Matilda Appelros som till vardags är trädgårdsmästare på Tiits trädgård i Stockholm är mycket förtjust i alla sorter av narcisser.
-Jag är florist i botten men har arbetat många år med form och inredning på Designtorget. Nu arbetar jag som trädgårdsmästare vilket innebär både odling av växter från frö eller stickling till färdig planta, men också att plantera ut och sköta växter i offentliga miljöer. Det är ett mycket omväxlande och roligt arbete, berättar Matilda.
Utställning under Nordiska Trädgårdar
Uppdraget att få skapa en upplevelse med narcisser och andra vårblommor på Nordiska Trädgårdar tycker Matilda är både spännande och kul. Hon berättar att besökarna kommer att mötas av en sprakande yta som främst kan associeras till engelsk pop.
-Jag kommer att arbeta med starka färger och många krukor. Basen är tête-à-tête och andra sorter av påskliljor, men det kommer också att finnas vårhyacinter, gyllenlack och forsythia. Jag hoppas att besökarna kommer att inspireras av de härliga kombinationer som det går att skapa med svenskodlade växter! säger Matilda.
Gult ger energi
Matilda berättar att hon älskar narcisser i alla dess olika former och inte minst tycker hon om de gula färgtonerna.
-Jag vill gärna lyfta det gula. Färgen gör mig så glad! Det är friskt på våren och jag tycker inte att man ska vara rädd för att våga ta i lite. Mitt tips är att plantera en massa olika narcisser i krukor och sätta på trappen eller vid entrén. Ta bara en sort i varje kruka, då kan du lätt möblera om och testa hur olika växter passar med varandra. Högt och lågt, tidiga och sena sorter, ta det du hittar! tipsar Matilda.
Uppskattas av pollinerare
Narcisser lyser inte bara vackert gula, de har också många andra värden. Inte minst kan de utgöra en bra näringskälla för nyvakna pollinerare som vaknar upp efter vintervilan.
-Olika blommar lockar olika pollinerare och generellt kan man säga att enkla blommor är bättre än fyllda, eftersom pollinerarna lättare kommer åt nektar och pollen där. Men framförallt är det bra att erbjuda blomning hela säsongen, från tidig vår till höst, och påskliljor är ett bra alternativt tidigt på säsongen, förklarar Matilda.
Rådjur och kaniner uppskattar däremot inte narcisser vilket är en stor fördel om de ska växa i trädgården.
Köldtåliga
Narcisser är mycket köldtåliga vilket är en mycket bra egenskap tidig vår när nätterna ofta är kalla. Några minusgrader och lite snö är inget problem för dem! Många vill gärna ha framförallt tête-à-tête inomhus som en bords- eller fönsterdekoration. Det fungerar också utmärkt men blommorna kommer att vissna snabbare inne i värmen. Efter blomningen går det bra att plantera ut dem i trädgården för blomning igen nästkommande år. Ett alternativ är att nypa av några blommor och sätta i en vas inne, det är också fint.
Ytterligare en mycket god egenskap med tête-à-tête är att de är så robusta i växtsättet. De håller formen utmärkt och fungerar även som fint stöd till andra växter.
Lite historia
Påskliljan kommer ursprungligen från Spanien och Portugal. Den odlades i Danmark redan under 1500-talet och troligtvis även i södra Sverige. Många av dessa tidigt införda narcisser har spritt sig i naturen och finns idag förvildade. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var det många som odlade påsk- och pingstliljor för att sälja som buketter på städernas torg och marknader. Idag säljs merparten av det som odlas i krukor.