När FC Gruppen tog över verksamheten av mat och dryck på Elmia var självklarheten tydlig att vi skulle ha ett eget bageri i vår verksamhet säger FC Gruppens VD William Axelsson. Volymen av bakverk, bröd, tårtor och desserter var så stor att vi såg lönsamheten att driva i egen regi.
Målet var tydligt, att använda lokala produkter och baka från grunden på svenskt smör.
Och resultatet blev positivt både utifrån gästen men också upplevelsen på plats. Att komma in i Elmias mässlokaler och känna nygräddade kanelbullar är inte många eventanläggningar som har, där är FCs bageri unikt.
Det luktar nygräddade kolasnittar när vi idag besöker bageriet. Här bakas det varje dag och dygnets alla timmar. Idag är receptet småkakor som ska levereras ut till de fyra lunchrestaurangerna FC Gruppen driver i Jönköping. Så även alla brödlimpor och hamburgerbröd knådas och bakas i Bageriet. En favorit bland gästerna är “Elmialimpan”. Mörk saftig limpa som har ett hemligt recept sedan många år tillbaka.
Ett bageri följer högtiderna under året. Vi har precis avslutat en pik där vi bakat tusentals semlor och samma vecka inföll Smålands nationaldag, Fössta Tossdan i Mass! Den veckan var minst sagt hektiskt! säger Anna Fagerström som är bagerichef på FC Gruppen.
Men den största volymen är under mässorna på Elmia. En av dom är publiksuccén Custom Motor Show under påskhelgen. Under fyra dagar besöker 90 000 gäster där alla mer eller mindre vill ha en gobit från bageriet. Till och med den goa korven får sitt bröd från bageriet. Volymen är enorm och bageriet förbereder sig flera veckor innan för att fylla hyllorna med goda bakverk. Då är vi extra stolta att leverera ett genuint hantverk även under högt tryck säger Anna.
Snart kommer vårens högtider och student. Då är jordgubbstårtan är en given final på kalaset. Då blir det högt tryck för oss igen tillägger Anna och fortsätter att knåda degen där nya hantverk skapas från grunden.