Här nedan har jag sammanfattat min checklista på bra cateringalternativ. Och mitt råd är – provät menyn innan. Se till att maten blir som du tänkt dig, och gör justeringar med cateringfirman innan eventet, så blir både du och dina gäster nöjda och glada.
1. Ha alltid glutenfria alternativ. Dessa ska hållas åtskilda från övrig mat och ha egna uppläggningsbestick för att undvika allergisk reaktion.
2. Tänk på att gluten även kan finnas i till exempel såser, soja och frityrolja – be cateringfirman vara observant och noggrann. Inte roligt om gästerna får ont i magen.
3. Ha alltid laktosfria alternativ. Be cateringfirman göra några rätter på laktosfria produkter, som för övrigt smakar samma som ej laktosfria produkter.
4. Undvik nötter som många är överkänsliga mot.
5. Erbjud alltid minst ett vegetariskt alternativ. Bästa upplägget är att ha ett kött-, fisk- och vegetariskt alternativ om ni bjuder på buffé.
6. Be cateringfirman sätta upp skyltar med information om vad som finns på faten och om de är glutenfria och/eller laktosfria eller innehåller nötter så slipper gästerna fråga – vilket de oftast ändå inte gör.
7. Undvik starka kryddor och vitlök. Med många gäster är det bättre att hålla sig till smaker som de flesta tycker om.
8. Undvik för stora eller för små bitar om mingelmaten ska ätas stående och kanske bara med en gaffel.
9. Undvik spretig mat.
10. Undvik stora wraps och baguetter.
11. Undvik små, hårda och runda grönsaker och frukter som är svåra att sätta gaffeln i. Delade är de förstås helt ok.
12. Undvik grönsaker och frukter med kärnor i. Kör kärnfritt.
13. Undvik sprit. Vin och öl samt alkoholfria alternativ ger rätt stämning på företagsminglet.
Vad är viktigt att tänka på när du bestämmer menyn med cateringfirman? Och vad måste du tänka på gällande allergier? I dag är exempelvis cirka 15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige allergiska eller överkänsliga mot till exempel gluten och laktos.
Jag har varit på otaliga event där det bjudits på wraps eller baguetter, och visst, de inger en viss mättnadskänsla men särskilt rolig mat är det inte. Frågan jag ofta ställt mig själv är; vilken normal människa har en mun tillräckligt stor för att kunna ta ett bett av wrapen utan att innehållet och dressingen åker ut? När det gäller baguetterna så har de en tendens att antingen vara så hårda att de ger skavsår i gommen eller helt enkelt fastnar där. Och där står du och ska hålla igång en konversation samtidigt som du försöker lirka loss brödet med tungan.
Grönsaker är bra.
Det ska absolut finnas med på buffén men tänk på att mingelmat ofta äts stående med bara en tallrik och gaffel och dessutom kanske med ett vinglas hängandes i ett clips på tallriken. Att då till exempel ”jaga” små cocktailtomater med sin gaffel innebär stor risk att de far iväg åt ett icke önskvärt håll. Gästen kan också lyckas träffa tomaten, som i sin tur spricker och sprätter på grannens vita skjorta.
Oliver är gott, men de ska vara urkärnade. Det är varken snyggt eller kul att stå och spotta ut kärnor och lägga på tallriken där du står tillsammans med människor du precis träffat och vill göra ett gott intryck inför.
Och ärtskott i salladen ser visserligen trevligt ut, men är svåra att få in i munnen. Där står du då med ärtskotten spretande åt alla håll. Undvik det, tycker jag. Eller persilja som har den fula ovanan att fastna mellan tänderna, när du senare står där framför badrumsspegeln inser du att det förmodligen var därför personerna runt bordet tittade så intensivt på dig
Jag minns ett tillfälle där rostbiff var köttalternativet på buffén. Det hade varit perfekt om gästerna suttit ned och haft både kniv och gaffel. Nu blev istället de stora, tunna rostbiffsskivorna hängande från gästernas munnar som extra tungor innan de kunde tugga i sig hela biten. Eller när bitarna av gulbeta i det vegetariska alternativet var skurna i så små bitar att de nästan var omöjliga att få upp på gaffeln.
// Bis bald, som tysken sade.
Av: Sophia Loader, konferens- och eventansvarig på Tysk-Svenska Handelskammaren.