Annsi Krol VD på Ventla
Det är lätt att förstå varför de blir populära, mindre evenemang erbjuder flera tydliga fördelar. Intimiteten möjliggör djupare, mer meningsfulla relationer mellan deltagarna och nätverkandet blir mer effektivt när man kan engagera sig i betydande samtal snarare än korta introduktioner. De mindre formaten attraherar också högkvalificerade experter som uppskattar möjligheten att fördjupa sig i ämnen och interagera med en mer engagerad publik. Med färre deltagare kan diskussionerna bli mer fokuserade och handlingsorienterade, vilket ofta leder till konkreta resultat eftersom alla har ett intresse i konversationen. Med det sagt så är inte utvecklingen utan utmaningar, speciellt i ett sammanhang som Almedalen som stoltserar som en öppen mötesplats för alla. Det finns trots allt något som skaver med alla “hemliga” sidoevent, men jag tror det går att vända till något oerhört kraftfullt.
Utmaningen med inkludering
Så trots styrkorna med de mindre formaten inom event så finns en betydande utmaning: att säkerställa inkludering. Exklusiviteten som ofta följer med dessa initiativ kan oavsiktligt begränsa mångfalden av tankar och perspektiv, utan en medveten insats kan samma röster dominera, filterbubblor skapas och insikter från underrepresenterade grupper gå förlorade. För att behålla fördelarna med intima evenemang samtidigt som man främjar inkludering, måste arrangörerna vara avsiktliga med att bjuda in en mångfald av deltagare. Detta innefattar inte bara demografisk mångfald utan även mångfald i professionella bakgrunder och perspektiv och önskan att gå utanför sitt eget nätverk. Skickliga facilitatorer kan hjälpa till att säkerställa att alla röster hörs och att diskussionerna förblir balanserade och inkluderande, men det kräver ett urval med intention.
Transparens är nyckeln
Ett av de mest effektiva sätten att säkerställa inkludering är att vara transparent om evenemanget och öppet söka input om vem som bör bjudas in. Att offentligt tillkännage evenemanget visar ett åtagande till inkludering och transparens. Detta är något som ofta verkar saknas i Almedalen. Att aktivt be om förslag på potentiella deltagare kan samla namn på individer som kan bidra med olika perspektiv och värdefulla insikter, både till event i Almedalen men även för kommande event. Genom att vara ärlig om eventets mål och varför det hålls litet och intimt betonar att exklusiviteten inte handlar om att stänga ute människor utan om att skapa en mindre miljö där djupgående, handlingsorienterade diskussioner kan äga rum. Så tillhandahåll en tydlig kanal för människor att rekommendera deltagare och låt dem förklara vilket unikt värde de kan tillföra diskussionen så säkerställer ni att evenemanget är både inkluderande och effektivt.
Trendutveckling
Detta mönster inom Almedalsveckan speglar en bredare trend inom eventindustrin: en förskjutning mot mindre, mer fokuserade event som prioriterar samarbete och konkreta resultat. Men risken är, speciellt i Almedalen, att dessa sidoevent kan få en klang av att vara elitistiska, hemliga och driva på polarisering och utanförskap. Där spelar event och kommunikationsproffsen en viktig roll i att guida kunder och arrangörer i allt från inbjudningar, genomförande, dokumentation av eventet och till återkoppling på resultaten från varje aktivering.
Vikten av att hitta mötesformat där relationer byggs och sakfrågor får ta plats ökar och är ett fantastiskt komplement till stora breda konferenser och event. Det var oerhört roligt att se alla spontana gruppträffar som också uppstod i Almedalen, återigen med fokus på lugnare samtal, nätverkande och reflektion. Jag tror vi kommer se mer av små event men också mer fokus på mänskliga möten i stort, detta i en tid när vikten av att känna tillhörighet är större än någonsin.
Av: Annsi Krol, VD på Ventla