Denna artikel är ett utdrag från Stora Expoguiden 2024
– Alla mässor, möten och kongresser hos oss ska göra stort intryck och lämna litet avtryck, säger Linda Elmén, hållbarhetschef på Stockholmsmässan.
– Vi återvinner och återbrukar så mycket som möjligt och använder enbart miljömärkt el, kyla och gas från förnybara källor.
Tekniska landvinningar
Majoriteten av Stockholmsmässans arbetsfordon är elektriska. De har timers och rörelsesensorer för belysning och håller nu på att byta ut stora delar av armaturen till LED-belysning. På Stockholmsmässan bedrivs hållbarhetsarbetet utifrån tre fokusområden: social, miljömässig och affärsmässig hållbarhet.
– Hållbart företagande är både en konkurrensfördel och en förutsättning för framtiden, vi vill vara en förebild för hela mötesbranschen. Det handlar inte enbart om miljö utan även om att vara ett företag som agerar etiskt i våra affärsrelationer, säger Linda Elmén.
Stockholmsmässan är certifierad enligt ISO 20121, en internationell standard för hållbarhet vid evenemang. De är också certifierade inom hög säkerhetsklass enligt den internationella säkerhetsstandarden SHORE.
Cirkulärt koncept
För att underlätta för sina utställare att agera hållbart under mässor och evenemang erbjuder Stockholmsmässan hjälp med att designa kunders montrar med hållbarhet i åtanke.
– Du kan hyra allt du behöver för ett genomförande så som mattor, väggar och belysning, vilket gör det cirkulärt. Våra mässväggar används cirka 13 gånger innan det materialåtervinns till fjärrvärme. Våra hyrmattor rengörs efter varje användning utan vatten eller kemikalier och kan på så vis användas 25–30 gånger.
Det viktigaste att tänka på innan man väljer att boka en anläggning är enligt Linda Elmén att fråga om ISO 20121-certifiering.
– Den garanterar ett långsiktigt arbete för hållbarhet vid evenemang. Fråga efter klimatneutral el. Hyr utrustning via anläggningen för att få ett så cirkulärt event som möjligt.
Av: Elin Bisander