Fakta:
Anders Hedin har skrivit totalt nio böcker och hans specialistområden är:
* Nya metoder att dämpa stress
* Kommunikationsträning för ledare
* Aktivt förändringsarbete
Här kommer du till Anders Hedins Linkedin-profil.
Föreläsningar bokas via Skillspartner
Han sitter i ett flygplan på 6 000 meters höjd när han känner att något är fel. Riktigt fel. Han har svårt att andas och så fort planet landar blir det ilfart in till sjukhuset. Där konstaterar man ett hål i lungsäcken. Som orsakats på grund av stress …
Anders Hedin är filosofie doktor, assisterande professor och docenten som började som cancerforskare. Efter 15 år i den akademiska världen kände han att han ville komma närmare verkligheten och det faktiska resultatet för patienten. Det resulterade i chefsjobb med personalansvar, globalt ansvar och budgetar på miljoner dollar inom läkemedelsindustrin. Där blev han kvar i 20 år.
– Jag är en typisk A-personlighet. Jag har alltid utmanat mig själv och mina vänner brukar fråga mig om det finns något jag inte gjort? berättar Anders när vi träffas på ett kafé i stan. Det är förmiddag och nästan bara vi där och framför oss på bordet står varsin kopp bryggkaffe och mazariner, väldigt långt ifrån det stressade liv Anders en gång levde. Han tar lugnt ett bett innan han fortsätter.
Även om jag visste precis hur kroppen reagerar på stress jobbade jag alldeles för mycket. Jag hade familj med små barn och höga ambitioner. Jag utmanade mig själv privat också och fick till exempel för mig att jag skulle kvala till SM i slalom ett år! Men när jag lämnade sjukhuset efter att jag kraschat kunde jag knappt gå och jag glömmer aldrig orden som sjuksköterskan som skrev ut mig sa:
”Anders, du hade tur som klarade dig. Kom inte tillbaka med det här nu.”
Jag har skickat choklad till sjuksköterskan på avdelning 70 varje år sedan dess, säger Anders påtagligt berörd.
Inte ett enda tips till om att våga säga nej
När effekterna av stressen blev så påtagliga och självupplevda började Anders fundera över hur han skulle kunna göra för att motverka den. Ofta fokuserar man på de yttre omständigheterna som att jobba mindre och att avboka saker i kalendern och det finns hur många böcker som helst om att våga säga nej.
– Jag ville inte ha ett enda tips till om hur jag minskar min stress. Jag kände att jag kan ju allt det här och får det ändå inte att funka, säger Anders.
Men Anders gick tillbaka till sin stressiga vardag och fick dessutom i uppdrag att avskeda en del av sin personal då företaget behövde spara pengar.
– Då tog jag min en ordentlig funderare. Kanske skulle jag avskeda mig själv istället? Hemma vid middagsbordet frågade min fru vad jag skulle göra istället i så fall och det var då jag kände att jag ville jobba med att förebygga stress med hjälp av min erfarenhet inom medicin och som chef. Och jag fick uppdrag direkt! minns Anders.
Äntligen något nytt och annat än att lära sig stryka i kalendern
De senaste åren har det kommit ny forskning inom det som kallas metacognition. Förenklat kan man säga att den baseras på hur hjärnan reagerar på stress och det innebär en förflyttning av fokus från det yttre till det inre. Anders understryker att han jobbar förebyggande.
– Yttre händelser kan visserligen påverka dig men din inre stress den skapar du själv. När jag läste det fick jag gåshud. Äntligen ett nytt sätt att tänka! Äntligen något mer än att lära sig stryka i kalendern! säger Anders. Detta har jag förenklat och lär ut hur det kan användas i vardagen och jag brinner för att få människor att jobba med det förebyggande!
Vaccin mot stress – fyra sprutor
Så heter boken som precis kommit ut och som Anders skrivit tillsammans med kollegan Caroline Säll. Det är också temat på många av Anders föreläsningar. Jag ber Anders förklara.
– Caroline och jag har utgått från forskningen och kom snabbt fram till att det finns fyra insikter om hur du påverkar dina beteendeprocesser. Eftersom vi kommer från den medicinska världen kallar vi det för ”sprutor” istället för ”verktyg”, berättar Anders. Caroline och jag har förenklat hjärnans process så mycket så nu förstår till och med vi själva!
De fyra sprutorna:
- Kunskap om hjärnan ger trygghet
- Lär dig byta ut dina tankar mot andra tankar
- Pausa och lägg undan dina tankar
- Ifrågasätt om din hjärna verkligen hjälper mig
Det har visat sig att processen är exakt lika för alla så om du lär dig hur du påverkar grunden och inte omständigheten blir du mindre stressad. Anders ger oss ett aktuellt exempel.
– Du kanske känner dig stressade över situationen i Ukraina och vad som blir Putins nästa steg? Kan du påverka honom? Nej. Men vad du kan påverka är hur du själv förhåller dig till situationen. Om du blir medveten om dina tankeprocesser kan du själv styra om du blir stressad eller inte!
Hjälp att få hållbara människor
Hur mår du? Hur mår dina medarbetare? Trenden är tydlig – allt fler mår sämre i vårt samhälle och nästan 40 000 invånare i Sverige är sjukskrivna på grund av stress – varje dag! Oroväckande är också att den grupp som ökar bland sjukskrivna har fått diagnosen psykosociala sjukdomar, och huvuddelen av dem är orsakade av stress.
– Vi talar mycket om hållbarhet och oftast går tankarna då till vår yttre miljö, men minst lika viktigt är att aktivt arbeta för att även få hållbara människor, menar Anders.
Att kalla det för sprutor gör det enklare att implementera
Anders berättar hur just ordet sprutor kan hjälpa till att implementera det nya sättet att tänka i till exempel en organisation.
– Säg att jag kört en workshop med ledningsgruppen och sen haft en föreläsning om de fyra sprutorna och skillnaden mellan yttre och inre stress för hela personalen, säger Anders. Då kan du som varit med och lyssnat på mig lätt säga till kollegan som är stressad över till exempel bilköerna att använda en av sprutorna. Det blir på så sätt enkelt att prata om och implementera i vardagen!
Min önskan är att få människor att må bra. Jag drivs av framför allt två saker, att få ut hur du hanterar din stress i organisationer och att få nå ut till alla de yngre som mår dåligt, avslutar Anders.