Hallwylska museet i Stockholm är ett privatpalats från sekelskiftet 1900. Huset beboddes fram till 1930 och har sedan dess varit ett statligt museum som numera ingår i myndigheten Statens historiska museer (SHM).
Den världsberömde katalanske vikkonstnärenJoan Sallas har återskapat allt från de europeiska hovens till barockens historiska servettbrytningar. Nu gästar han Hallwylska museet med tolv unika servettbrytningar ur Knut Erik Venne Höökenberg bortglömda böcker om hushåll och matlagning från 1850-talet. Varje modell bringas till liv av Sallas händer och ger oss en spännande inblick i svensk kulturhistoria.
I utställningen visas ett spektakulärt dukat bord för en storslagen fest! Glas, bestick och de brännförgyllda bordsplatåerna har plockats fram och putsats skinande rena för att vackert samsas med allt från menyer till vapenservisen och servettbrytningar.
Kring sekelskiftet 1900 hölls många storslagna middagar i den praktfulla matsalen i Hallwylska palatset. Nu har museet återskapat denna vackra dukning med originalföremål ur samlingarna.
Under den tidiga våren var det vanligt att paret von Hallwyl höll ett par större formella middagsbjudningar med upp till tio rätter, som planerades in i minsta detalj från menyn till bordsplaceringen. Bordet smyckades med en bordsplatå som är ett franskt empirearbete från 1800-talet, blomarrangemang, marmorfrukter, konversationspjäser och konfekt. I borddukningen ingår vackra servettbrytningar, damernas servetter har formats till solfjädrar och herrarnas servettbrytning är ”kopplade gevär”.
Utställningen Dukat för fest! pågår fram till den 5 november 2023.
Penséen
Skalbaggen
Solfjäder
Läs mer här.