Torsdag 21 mars öppnar Nordiska Trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa, på Stockholmsmässan. I år är bubbelbaren med Karl-Fredrik Gustafsson tillbaka, liksom Sticklingbytardagen. Bland nyheterna på årets mässa finns planteringsworkshops med Linda Schilén och seminarium om trädgårdsplanering i ett förändrat klimat med landskapsarkitekten Ulf Nordfjell och journalisten och författaren Christel Kvant.
På trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar finns något för alla och det bjuds på både inspiration, kunskap och praktiska moment baserat på var man befinner sig i sin odlings- eller trädgårdsresa. Mellan 21–24 mars kan besökaren handla växter, knölar, trädgårdsredskap, trädgårdsinredning och mycket mer från över 250 utställare. I år är trädgårdscafésuccén med Karl-Fredrik Gustafsson tillbaka. Även Rådgivningsgatan där besökaren som vanligt kommer kunna ställa frågor och prata med ett flertal av Sveriges föreningar inom fritidsodling. Precis som tidigare år kan besökaren också byta till sig nya plantor på Sticklingbytardagen, som i år äger rum på mässans sista dag.
Utöver detta finns även dessa höjdpunkter på mässan:
Fyra scener fullspäckade med innehåll
På Inspirationsscenen finns en mängd inspirerande och kunniga profiler inom trädgård och odling, som Hanna Wendelbo, Karl-Fredrik Gustafsson, Sara Bäckmo, Farbror Grön och Claus Dalby. Inspirationsscenen riktar sig till den som är nybörjare eller har en liten trädgård. Här får besökaren ta del av de senaste trenderna och får smarta tips och trix.
På Kunskapsscenen finns experterna inom sina respektive områden, den gedigna trädgårdskunskapen och Sveriges rika föreningsliv. Kunskapsscenen drivs av Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, och riktar sig till den som har lite mer kunskap och vill djupdyka i specifika växter och fröer eller i ett specifikt område, som att odla för biologisk mångfald.
På FOR-torget och Praktiska Scenen ges praktiska föreläsningar med handfasta trädgårdsråd under alla mässdagar.
Balkongutställning, idéträdgårdar och uteplatser
Runtom på mässan kan besökaren ta del av nya trender och idéer för sin balkong, uteplats eller trädgård och hitta inspiration till det egna skapandet. Som vanligt finns balkongutställningen och idéträdgårdarna, där kreatörerna tävlar om Årets balkong respektive Årets idéträdgård. Nytt för i år är att besökaren även kan inspireras av vackra uteplatser, perfekt för den som inte har en stor trädgård.
Nya utställningar om dahlior, svenska tulpaner och kransar
Dahlia är en blomma som varit väldigt trendig ett tag nu. I år arrangeras en specifik monter med dahliainformation av Magnolia Nossebro, som är störst i EU på dahliaknölar. En annan nyhet för i år är en utställning om svenskodlade tulpaner och för första gången anordnar mässan också en kransutställning där de 100 första som bidrar med en krans får en inträdesbiljett till en valfri mässdag.
Plantera med Linda Schilén
En annan nyhet på årets mässa är att trädgårdsmästaren och konstnären Linda Schilén erbjuder besökare att delta i workshops för att utforska trädgårdskonsten tillsammans med henne. Besökaren kan plantera olika typer av planteringar i krukor som passar för årstiden.
Seminarium om trädgårdsplanering genom årstider och i ett förändrat klimat
Den internationellt välkände landskapsarkitekten Ulf Nordfjell håller i ett samtal tillsammans med journalisten och författaren Christel Kvant. De kommer att prata om de utmaningar som trädgårdsodlare står inför med ett förändrat klimat. Ulf Nordfjell kommer också att bjuda på berättelser från skapandet av sina mest fantastiska trädgårdar och parker från norr till söder.
Alltid ett hållbarhetsfokus på mässan
Trädgårdsbranschen är en industri som tydligt märker hur klimatet förändras. På Nordiska Trädgårdar är klimat- och hållbarhetsaspekten alltid viktig, där både utställare, föreläsare och arrangörer jobbar med det på olika sätt. På mässan visas bland annat utställningen Earth Square Meter som går ut på att uppmana folk att odla och så på oväntade ytor i samhället för att skapa gröna oaser och främja den biologiska mångfalden. Intresset för att odla för beredskap är också något som har ökat de senaste åren på grund av oroligheter i omvärlden. Det växande engagemanget kommer att belysas av flera utställare. Bland annat kommer FOR att arrangera ett panelsamtal på temat, och många av medlemsföreningarna kommer hålla föredrag om beredskap och självförsörjning under mässan.
Nordiska Trädgårdar arrangeras i samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, och pågår mellan 21 och 24 mars på Stockholmsmässan.
Mer information
Till en del utställningar, seminarier och workshops krävs föranmälan. Mer information om vilka det gäller finns på Nordiska trädgårdars hemsida.