Årets vinnare av Formex Sustainability Award presenteras på Formex pressfrukost den 16 januari och får då ta emot sitt pris – en unik statyett i återvunnet glas. Det är återigen den prisbelönta formgivaren Marie-Louise Hellgren som fått uppdraget att skapa statyetten, som i år kommer med ett nytt budskap.
Statyetten för Formex Sustainability Award 2024 har ett formmässigt släktskap med fjolårets pris, och är även i år skapad av glas som ett samarbete mellan jurymedlemmen och formgivaren Marie-Louise Hellgren och glasblåsarna Ammy Olofsson och Erika Kristoferson Bredberg på Glasbolaget i Bro.
Glasbolaget arbetar för en hållbar framtid för svenskt glas, och använder återvunnen skärv från främst Reijmyre glasbruk i hyttan som värms med gas från Ragn-Sells sophantering. Resultatet är en vacker påminnelse om att design och hållbarhet kan och bör gå hand i hand.
– Genom att designa en skulptur i glas som för tankarna till en spåkula vill jag påminna betraktaren om att ljuset finns i framtiden. Glas är ett material som både fångar, reflekterar och skapar ljus i form av till exempel solkatter, och för mig symboliserar statyetten en värmande ljuslåga och en strimma hopp – något vi behöver i det läge som råder i världen just nu. Det är också viktigt för mig att statyetten är tidlös, att man inte tröttnar på den, säger Marie-Louise Hellgren.
Formex Sustainability Award delades för första gången ut i fjol, och är ett pris som syftar till att lyfta fram goda exempel för att på så vis främja en hållbar utveckling i branschen. Priset är utformat som en tävling som utställande formgivare och företag kan skicka in bidrag till, och en jury bestående av Marie-Louise Hellgren, formgivare, Emma Olbers, formgivare, Maria Soxbo, journalist och medgrundare av Klimatklubben och Björn Florman, Materialbiblioteket har sedan nominerat 7 bidrag till priset.
Juryns val av vinnare presenteras på Formex pressfrukost den 16 januari, och får då också ta emot prisstatyetten som finns i ett enda unikt exemplar.
– Det här är ett oerhört viktigt pris och det känns så bra att vi fortsätter att ta det vidare. Då vårens tema dessutom är Generation Love är det också fint att kunna knyta ihop gamla hantverkstraditioner med morgondagens tillförsikt, säger Sonja Björk Ebert, projektledare Formex.
Om Marie-Louise Hellgren
Marie-Louise Hellgren är formgivare, med en masterutbildning i produktdesign från HDK Göteborgs Universitet. Hon är representerad med fyra objekt, varav två upcyclade, på Nationalmuseum i Stockholm. Marie-Louise Hellgren har mottagit en rad utmärkelser inom hållbar design, bland annat Residence Magazine Stora Formpris 2020 som Årets miljöprofil och Plaza Interiörs utmärkelse för Årets förebild 2022. Hon har också fått Svensk Forms hedersomnämnande ur Axel Larssons minnesfond 2021 för hennes betydande roll som pionjär i att ta möbeldesignområdet framåt i en hållbar riktning.
Om statyetten
Marie-Louise Hellgren är en föregångare inom upcycling och statyetten är designad med cirkularitet i åtanke genom användandet av restmaterial och den genomtänkta produktionen. Statyetten är handblåst av Glasbolaget i Bro, en glashytta norr om Stockholm som grundades 2016 av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg och som utsågs till Årets Formbärare av Svensk Form Stockholm 2022. Glashyttan tar vara på restgasen som bildas på Ragn-Sells närliggande deponianläggning Högbytorp. I glasugnen smälts också återvunnen skärv som levereras främst från Reijmyre glasbruk.
Läs mer om de nominerade till Formex Sustainability Award 2024 här.