Sverige har en särskilt omfattande tillvägagångssätt där däckåtervinningsprocessens bygger på ett samarbete mellan flera aktörer, inklusive statliga organ, privata företag och privatpersoner. Detta talar för vårt avlånga lands förpliktelse till att hållbarhet och att värna om planeten.
Dagens artikel kommer att titta närmare på hur Svergie försäkrar att uttjänta däck kasseras och återvinns på ett miljömässigt och ansvarsfullt sätt. Mer specifikt så kommer artikeln att redogöra för vilka aktörerna som är involverad i processen, de operativa mekanismerna för däckåtervinning samt vilka lagar och regler som gäller inom Sverige, så häng med.
Återvinningsprocessen för däck
Att återvinna däck är inte någon process som är helenkel, detta är en sofistikerad process om man vill försöka att återvinna så mycket som möjligt samtidigt som man håller miljöpåverkan till ett minimum.
Det som är lurigt är att däck har en förvånansvärt lång livslängd, betydligt längre än vad många tror. Är man intresserad och vill lära sig mer kan man läsa om däckens livslängd på hemsidan bildelaronline24.se
Början på processen för däckåtervinning är insamlingen av däck som befinner sig på slutet av deras livscykel. Detta kan vara från en rad olika källor, exempelvis stora garage, däckåterförsäljare, mekaniker och så vidare.
Därefter så transporteras däcken på olika vis till en återvinningscentral där dem sedan kommer genomgå diverse processer för att påbörja sin återvinning. Nedan som kommer processen att redogöras stegvis så man får en bättre förtåelse för hur processen går till.
- Inspektion och sortering: Innan någonting sker så inspekteras först samtliga däck för att göra en bedömingen av deras tillstånd. Detta är essentiellt att granska för däckets livscykel och miljön, om däcket fortfarande är brukbart så kan kan det regummeras och återanvändas.
- Däcks livscykel som har löpt ut och inte kan återanvändas strimlas ner i mindre bitar för att sedan bli lättare att hantera i nästa steg av återvinningsprocessen.
- Medan däcken strimlas så separerar man stålremmar och fibrer som finns inuti däcket med hjälp av en magnet och luftfilter. Stålet kan återvinnas separat medan det som blir kvar av fibrerna oftast kan användas som en bränslekälla.
- Det som blir över av det strimmlade gummit processas sedan ytterliggare tills det endast är finkornigt och rejält pulveriserat. Den här formen av restmaterial kan sedan återanvändas för gummerad asfalt vid exempelvis lekplatser, idrotssanläggningar med mera.
- Det finns även de återvinningscentraler som använder sig av något som kallas pyrolys, detta är processen när strimlade däck värms upp utan någon form av syre för att skapa bland annat olja och gas.
De huvudsakliga aktörerna
När det kommer till återvinningsprocessen av däck så finns det en rad aktörer som är viktiga. Nedan så kommer dessa att redogöras för.
Svensk Däckåtervinning AB (SDAB)
SDAB är den huvudsakliga aktören när det kommer till återvinningen av däck i vårt avlånga land. Inrättad av Svenska Däckbranschens Riksförbund, så är SDABs målsättningen att samla in däck från hela landet som nått slutet av sin livslängd. För att göra deras arbete möjligt så samarbetar företaget med en rad olika underleverantörer och privata företag.
Ragn-sells
Detta är ett företag känt för deras helhetstänk som täcker en rad olika miljötjänster. Företaget har en rad olika återvinningscentraler där de återvinner olika avfallsprodukter till olika användbara resurser.
Ragn-sells är en del av insamlingen, transporteringen och återvinningen av däck, vilket understyrker företagets tänkande vad beträffar ett hållbart ekonomiskt kretslopp.
Enviro
Detta är ett företag som har specialiserat sig på att konvertera däck i slutet av sin livscykel till kimrök såväl som pyrolysolja. Enviro är viktig då de använder sig av patenterad teknologi som inte enbart har miljöfördelar, men även återvinner en stor andel av allt restmaterial.
Lagstiftning för däckåtervinning
När det kommer till lagstiftningen för däckåntervinning så är ramverket otroligt robust för att försäkra att Sverige ligger i framkant som ansvarstagare för hållbarhet och miljötänkande.
Den huvudsakliga lagstiftningen som reglerar det här området är förordningen om producentansvar. Detta ser till att tillverkare och däckimportörer är ansvariga för däckets livslängd, från början till slutet. Det vill säga att däcken samlas in och sedan åntervinns när de nått vägs ände.
För att försäkra att förordningarna efterföljs så kontrolleras och övervakas allt av naturvårdsverket. Dessa säkerställer att alla nödvändiga aktörer tar sitt ansvar.
Nödvändigt för hållbarhet
Sammanfattningsvis så kan man konstatera att däckåtervinningsprocessen är en omfattande men otroligt nödvändig process. Denna process innefattar en hel del aktörer samt tillsyns myndigheter som säkerställer att allt sköts i enlighet med lagar och förordningar.