Hallå där… Anders Törnroth, du har precis valts till ny ordförande för Svenska Eventakademin. Eventeffect träffade Anders i veckan i ett soligt Stockholm för en frågestund.
Hur kommer du förvalta förtroendet i rollen som ordförande?
– Att bli vald som ordförande för Svenska Eventakademin är en stor ära. Det är viktigt för mig att vi som är ledamöter i akademin jobbar engagerat och tillsammans. På så sätt kan vi skapa framgång och utveckling i akademins arbete. Samtidigt är det viktigt för mig att understryka att det är en oberoende Akademi och dessutom helt ideell. I rollen som ordförande sitter man ett år, för att sedan lämna över till annan ledamot. Cecilia Lindbladh har varit ordförande under verksamhetsåret 23/24 tackades av på sommarmötet och återgår nu till stolen: Möten och events i akademin. Jag vill passa på att framföra ett stort tack till Cecilia för året som gått.
Hur ser agendan ut för Svenska Eventakademin framåt?
– Eventbranschen har ju många möjligheter och många nya initiativ och idéer har växt fram i branschen de senaste åren. Den utvecklas ständigt. Efter årets sommarmöte där jag valdes till ny ordförande ligger nu våra kommande möten under året 2024/2025 där vår största uppgift är att ta fram kandidater till årets pris. Här har vi tagit fram en ny process som involverar nomineringar av kandidater, omröstning från branschen och en slutlig process för att ta fram de fem nominerade för Stora Eventpriset: Narren.
Vad tycker du är storheten med Stora Eventpriset: Narren?
– Det är ett viktigt pris och har existerat sedan 1998. En lång historia av priser som delats ut genom åren. I och med att priset är helt oberoende från ekonomiska krafter så är det en storhet i sig. Ett pris som i branschen borde uppmärksammas mer.
Vem kan ta hem utmärkelsen?
– Vem som helst i branschen som gjort något anmärkningsvärt, drivit en sakfråga eller utvecklat något eventrelaterat koncept. Här letar vi efter extraordinära insatser eller genomförande av events som kan leda till ett pris. Alla kategorier av roller i branschen har chansen att ta hem ett pris. Vi ser verkligen fram emot att gå igenom årets kandidater som vaskas fram.
Vilka sitter i akademin och vad krävs för att bli invald i Svenska Eventakademin?
– Svenska Eventakademin består av 18 stolar och har lika många ledamöter, i närtid kommer vi göra några justeringar på stolsnamnen och några nya personer att väljas in av sittande ledamöter.
– Det som krävs är att man är en engagerad person som har erfarenhet och idéer inom olika områden i branschen. Det kan till exempel vara att man har erfarenhet från föreläsning, man kanske är en slutkund som beställer event eller agent eller en destinationsexpert.
– Min erfarna och härliga kollegor/ledamöter i Svenska Eventakademin är personer från hela branschen.
Projektledning: Sophia Loader
Destination: Bo Wikström
PR & kommunikation: Linda Hirschfeld
Media: Sven-Erik Remmare
Arena: Under tillsättning
Logistik: Anders Törnroth
Agent: Janis Norén Karras
Värdskap: Margaretha Grönvall
Entreprenörskap: Fredrik Andersson
Publik: Pär Bäckman
Utbildning: Lotta Sand
Tech: Michael Westerberg
Underhållning: Under tillsättning
Retorik: Per Furumo
Social media: Malin Ström
Mötesledning: Erik Mattsson
Möten och events: Cecilia Lindbladh
Mentorskap (Grundare): Håkan Sterner
Berätta lite om dig själv och vad du hunnit med i eventindustrin?
– Jag själv har erfarenhet från hotellbranschen, eventbranschen, möten och försäljning genom åren. Det tar jag självklart med mig in i arbetet. Rollerna har varit inledningsvis i operations och sedan senare delen roller inom försäljning och marknadsföring. Idag har jag en roll som Head of B2B Sales Norden i taxi- och transportbranschen. Det jag sedan vill jobba med framåt är en tydlighet i vårt interna akademi arbete och skapa en tydlighet med vad vi gör för branschen tillsammans med alla engagerade ledamöter.
Avslutningsvis – vad lägger du på grillen i sommar?
– Jag har två favoriter som brukar hamna på grillen. Det ena är korvar från alla världens hörn med spännande smaker, men till favoriterna hör också halloumiost som går att tillaga både som ett tillbehör eller varför inte en halloumiburgare.
- Förbered karamelliserad rödlök.
- Börja med att lägga socker i pannan, när sockret börjar bli brunt adderar man rödlök. Stek tills löken är mjuk. När löken sedan svalnat något adderar man lite salt och vitvinsvinäger. Smaka dig fram.
- Förbered salladsblad och skivade tomater på en tallrik.
- Släng halloumiosten på grillen. Grilla osten tills den är brun och vacker.
- Grilla även hamburger bröden lätt.
- När bröd och ost är klara bygger du burgaren med majonäs eller dressing efter smak, sallad, tomatskiva sedan osten och toppar med den karamelliserade rödlöken. ( valfritt men själv lägger jag två skivor stekt bacon på toppen för att få en lite mer BBQ smak)
- Serveras med kall öl eller rosévin till.
Om Svenska Eventakademin:
Svenska Eventakademin består av personer med gedigen erfarenhet och kunskap inom mötes- och eventindustrin. Akademins syfte är att verka för att stimulera utvecklingen av eventbranschen samt att årligen utse en vinnare av utmärkelsen Stor Eventpriset: Narren. Priset är eventbranschens äldsta individuella pris och har delats ut sedan 1998 till personer som föregått med goda exempel och gjort skillnad.