Det finns en stor potential i att mäta och förstå evenemangens verkliga värden. Detta skapar förutsättningar för en mer hållbar evenemangsindustri i Skåne och stärker regionens attraktionskraft för framtida besökare och investerare.
Analysen visar att Bayside-festivalen i somras lockade cirka 6 577 turister till Helsingborg, vilket resulterade i en turismomsättning på hela 26,2 miljoner kronor, varav 25,8 miljoner spenderades i staden. Omsättningen inkluderar besökarnas konsumtion av logi, restauranger, kaféer, nöjen och andra lokala verksamheter. Skatteeffekterna från festivalen uppgår till 13,3 miljoner kronor, fördelade mellan statlig, regional och kommunal nivå.
– Genom att börja använda en gemensam metod för mätning av evenemangens ekonomiska effekter får vi en mer sammanhållen och transparent bild av hur de bidrar till den lokala ekonomin. Det ger ett bättre beslutsunderlag för framtida investeringar och stärker även trovärdigheten och kvaliteten i evenemangssektorn, säger Viktor Johansson Bytyqi, analytiker på Visit Skåne.
Visit Skånes nya metod lanserades tidigare i höstas i rapporten Evenemangens faktiska värden. Den syftar till att skapa större tydlighet och tillförlitlighet i hur evenemangens ekonomiska effekter mäts. Det är en enhetlig modell som kan användas över hela landet, vilket stärker sektorns förmåga att fatta beslut baserade på fakta. Den bidrar även till en mer rättvisande bild av hur evenemang påverkar näringslivet och besöksnäringen, vilket gör metoden värdefull för både arrangörer och beslutsfattare.
Bayside-festivalen är en av de största årligen återkommande livemusikfestivalerna i Skåne och den första i raden av evenemang som analyseras enligt den nya modellen. Målet är att fortsätta analysera fler av regionens festivaler för att ytterligare befästa Skånes position som en dynamisk och attraktiv evenemangsregion.
– Den här typen av undersökningar är oerhört betydelsefulla både för arrangörer och för städer där arrangemang äger rum. Siffrorna visar tydligt vad en stad får tillbaka från ett arrangemang. Effekterna kopplade till förhöjd livskvalitet och en stads attraktivitet är dessutom inte med här, säger Gustav Pettersson på Homerun.
– Vi är mycket glada över Bayside-festivalen och de positiva effekter den skapar. Den är inte bara ett evenemang med stor potential att locka besökare, vilket den turistekonomiska analysen tydligt visar, utan också en värdefull möjlighet för staden att synas och attrahera en ung, urban publik. Detta är särskilt viktigt för städers utveckling i dagens konkurrensutsatta miljö, säger Helena Wennerström, biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör i Helsingborg.
– Ett gemensamt sätt att mäta gör att vi äntligen kan få fram evenemangens ekonomiska värde på ett systematiserat sätt. Arrangörer och samhälle får ett relevant beslutsunderlag, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live.
Om metodrapporten:
Rapporten är ett samarbete mellan forskare vid Mittuniversitetet och Visit Skåne under våren 2024. Den fokuserar på att ge vägledning och rekommendationer för att skapa enhetlighet. Det kan leda till ökad tillförlitlighet, effektivitet och transparens. Rapporten ger en mer sammanhållen och tydlig bild av hur evenemang påverkar den lokala och regionala ekonomin, och kan därigenom stärka evenemangssektorn som helhet.
Läs mer om analysmetoden på Visit Skånes hemsida: Mätning av turismekonomiska effekter vid evenemang | Visit Skåne (visitskane.com).