Mötesbranschen är förstås inget undantag och som kringresande föreläsare och moderator har både jag och mina kollegor hunnit se många anläggningar under året.
Vi som står på scenen blir egentligen ofta som en slags ”mystery shoppers” av själva mötesupplevelsen, utan att vi ibland tänker på det. Samtidigt som vi medskapar en del av den förstås. Under ett år hinner man äta ett stort antal konferensluncher och middagar – och ett grönare mönster börjar synas.
Hållbart tänk
Föredömligt nog kan vi nu se att många anläggningar har lagt sig vinn om att hela resurskedjan ska vara optimerad och fullt miljöcertifierad. Och nu börjar också den inre hållbarhetsresan slå igenom på allvar.
Grönt smakar skönt – om kunskapen bara finns. Anläggningar och mötesarrangörer har börjat våga vara helt veganska. Eller åtminstone vegetariska. Kockarna kokar grönt på löpande band.
Sund kost
Dels säkerställer man en sundare kost, och dels slipper man samtidigt många specialönskemål som kan vara svårt att lösa vid stora beställningar. Vegetariska rätter ökar på menyerna och veganska alternativ likaså.
Nu är det inte längre skämskudde för att man vill byta ut hjortsteken mot en saftig broccolisallad på konferensmiddagen. Tågskryt och veganvana är det nya och självklara. Dock fungerar inte det omvända mot förut: ”ursäkta hovmästaren, jag äter bara rött kött…!” som tur är.
2020 och framåt kommer troligen många fler i branschen att göra som Netflix suveräna dokumentär heter – bli ”The Game Changers”! Våga vara de som går i den gröna bräschen för sundare konferenser och möten.
Låt det gröna flöda och få sundare deltagare genom att låta dem röra sig mer mellan passen.
Gott Nytt Grönt Mötesår!
Av: Johnny Sundin,
Tankefabriken