I en studie som ledarskapskonsulten Vitalsmart gjort bland anställda i USA uppgav mer än åtta av tio att de upplevt stunder där kollegor sagt något som fått katastrofala följder för deras karriärer, rapporterar Upphandling24.
Undersökningen visar även att sju av tio någon gång råkat säga olämpliga saker. En tredjedel av dessa personer har som följd missat löneförhöjningar och chanser till befordran. Nästan lika många har förstört en relation på jobbet.
Den amerikanska sajten CIO har listat fem jobbsamtal som enligt studien absolut måste undvikas. Eventeffect presenterar de här:
1. Prata känslor
Det kan vara lätt att missta sig och anförtro sig till fel kollega. Ibland behöver man lätta på sina känslor, göra det rätta eller kanske närma sig en kollega i en svår situation. Enligt David Maxfield, forskningsansvarig på Vitalsmarts som varit med och tagit fram studien, är det en stor chansing att närma sig en kollega på ett djupare plan och det är därför att föredra att prata med sin partner, vän eller släkting som inte är kopplade till jobbet.
2. Osmidig feedback
Det är ett vanligt misstag. Du missförstår signalerna från din kollega – eller ännu värre din chef – och ger feedback när du borde vara tyst. Enligt David Maxfield är det bättre att inte säga något alls, än att säga något som kan uppfattas fel. Detta gäller om en person inte bett om feedback och kommentaren inte kan sägas på ett taktfullt sätt.
3. Politik och religion – två känsliga ämnen
Att uttrycka sina politiska eller religiösa åsikter kan ibland vara ganska riskfyllt på jobbet. Det är två känsloladdade ämnen som lätt kan skapa friktion på jobbet under en lång tid.
4. Dåliga dagar
Alla kan ha en dålig dag och ibland tappa humöret. Det är lätt hänt att använda allt för hårda ord och man bör då försöka tänka extra många gånger innan man uttrycker sig. Sedan kan det vara bra att tala om för kollegorna att man har en dålig dag samt be om ursäkt. Men kom ihåg: för många dåliga dagar är inte okej.
5. Kolla noga innan du skickar mejl
Det kan handla om ren klumpighet, stress eller dålig fokus – att skicka mejlet till fel person eller kanske till hela arbetsplatsen kan ha förödande konsekvenser.
– Dubbelkolla alltid vart du skickar ditt mejl. Läs om svaret, högt om det går. Det här är ett av de enklaste misstagen att undvika eftersom du faktiskt har tid att kolla att du säger rätt saker till rätt person innan du trycker på sändknappen, säger David Maxfield.
Så räddar du dig själv
– Börja med en ursäkt men ännu effektivare är att faktiskt göra en personlig uppoffring – av din tid, ditt ego eller dina pengar, säger David Maxfield.