Jan-Peters egen ordlista
- Vegetarianen är den populära benämningen på lakto-ovo-vegetarianen och äter grönsaker, ägg samt mejeriprodukter.
- Veganen äter bara vegetabilisk kost.
- Flexitarianen varierar sin kosthållning dock med tonvikt på det icke-animaliska.
- Stockholmsvegetarianen äter som vegetarianen men även fisk- och skaldjur.
- Laktovegetarianen äter vegetabilisk kost och mejeriprodukter.
- Ovo-vegetarianen äter vegetabilisk kost och äggprodukter.
Från att ha varit ett tråkigt tvång för våra kök att föda några få vegetarianer – till att i dag som arrangör, välja hela menyn vegetarisk för att det ska bli enklare när över hälften ändå väljer vad vi förut kallade ”specialkost”.
De fyra event jag besökt har varit inom finans-, turism- och mötesbranschen samt en internationell konferens.
Någonstans läste jag mig att andelen människor som identifierar sig som vegetarianer har ökat starkt och kanske ligger upp mot 10 procent av befolkningen i Sverige. Ännu mer spännande är att runt 20 procent av alla unga kvinnor är vegetarianer och upp mot 40 procent av alla svenskar har en köttfri dag i veckan.
Klimat och djuretik
Många kommer säkert förbli allätare, även då mängder av olika goda skäl för att äta mindre kött kommer göra oss påminda. Skälen må vara klimatet, djuretiken eller hälsan, men resultat är detsamma, efterfrågan på läcker vegetarisk mat ökar kraftigt.
Jag tror att just lusten är det centrala, lusten är en drivkraft vi ibland saknat på vår väg mot ett mer hållbart samhälle. Hoten om undergång och med det tvång till förändring är förvisso en verklighet som redan är här, men ändå för oss i västvärlden en än så länge klart överdriven motivationsfaktor.
Detta eftersom vi kan unna oss ”lyxen” att blunda och fortsätta som vanligt ett bra tag till, förvisso på andras bekostnad, som medmänniskor i syd och våra barns.
Bättre kunskaps om vegetarisk mat krävs i branschen
Lusten däremot motiverar till omgående förändring som dessutom torgförs med stolthet till omvärlden. Och svaret på detta lustfyllda begär (ja, det lät en aning dekadent) är naturligtvis läckert tillagad mat av kvalitativa råvaror med nyskapande recept. Har vi i branschen och våra cateringbolag den kunskapen?
Om inte, är det min övertygelse att det är en sällsynt god investering att sända kocken på en inspirationskurs i vegetarisk matlagning nu!
Är Sverige unikt? Nja, vi kan konstatera att vi ligger i topp bland länder som rapporterat statistik kring vegetarisk matkonsumtion, också tillsammans med köttlandet Australien märkligt nog samt Nya Zeeland, Israel och Taiwan.
Utklassar oss alla gör förstås Indien med sina upp mot 40 procent vegetarianer. I ett internationellt perspektiv får vi ha i åtanke att det finns trender som går åt olika håll där norr ser en ökning i takt med klimat- och hälsodebatten, medan syd ser en minskning av andelen vegetariskt i takt med ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom.
Av: Jan-Peter Bergkvist
Läs mer om Jan-Peter här.