Emilia Wahlström, en av de tre delägarna, beskriver Folkes som en familj, de andra två delägarna, Elsa och Tobias Holmberg, är inte bara delägare och kollegor, de är också gifta. Paret har en lång karriär som kockar och kökschefer. För sju år sedan tog de två steget mot att öppna eget, Folkes i Huddinge centrum, som med åren blivit ett vattenhål för såväl lokalbefolkningen som ditresta.
Emilia har funnits med sen år två och hennes bakgrund är bland annat inom eventbranschen. Därför är hon också extra peppad på de möjligheter som filialen här i Subtopia erbjuder.
– Min drivkraft är att oavsett om eventet är för 20 eller 2000 personer ska besökarna få samma proffsiga intryck. Det ställer en del krav på resurser, säger Emilia Wahlström.
Lokalproducerad mat
Något annat som är viktigt för teamet är hållbar matlagning. Folkes kommer att använda lokalproducerat så långt det går och försöka hitta nya smarta lösningar.
– Inom event idag används mycket engångsmaterial och vi vill verkligen arbeta hållbart. Därför har vi ett nära samarbeta med inköpsavdelningen hos vår leverantör för att testa nya hållbara produkter, berättar Emilia Wahlström.
Vilken typ av mat kommer Folkes Subtopia att servera?
– Vi kommer att befinna oss mycket ner mot Medelhavet: Frankrike, Italien, Libanon och Israel, men med närproducerade råvaror och helst med lokal anknytning. Till exempel har vi provsmakat alla sorters baklava som finns på konditoriet i Alby centrum, vilket var helt fantastiskt, säger Emilia Wahlström.
Lunchrestaurangen Folkes Subtopia öppnar 2 september men cateringen har redan smygstartat.