Trippus är företaget som erbjuder en komplett plattform för hantering av event, konferenser, möten och kurser, vilket ger arrangörer full kontroll och skapar engagemang hos deltagarna.
– Jag jobbar som produktchef på Trippus, vilket innebär att jag bär det kommersiella ansvaret för vår produkt. Det betyder ett nära samarbete med flera avdelningar, framför allt marknad och sälj, berättar Martin.
Enligt honom omfattas hela eventbranschen i någon utsträckning av de nya direktiven.
– Det kommer att finnas specifika krav på bland annat SaaS-tjänster, betalningstjänster, streamingtjänster och tjänster för biljettförsäljning. Därför blir det viktigt att välja leverantörer och tjänster som uppfyller kraven.
När det gäller fysiska event ansvarar mötesanläggningen för tillgänglighetsanpassning av lokalerna. Arrangören ansvarar däremot för att digitalt innehåll – som registreringsformulär och appar – följer regelverket.
Det handlar också om att förstå skillnaden mellan det befintliga webbtillgänglighetsdirektivet och det nya tillgänglighetsdirektivet.
– Webbtillgänglighetsdirektivet gäller sedan 2019 för offentliga aktörer. Det nya direktivet omfattar även privata företag och ställer krav på tillgänglighet i fler typer av digitala tjänster och produkter.
För den som arrangerar digitala eller hybrida event innebär det att välja rätt leverantörer och samtidigt säkerställa att allt eget innehåll möter kraven.
– Kort sagt handlar det om att alla deltagare, oavsett funktionsförmåga, ska ha lika möjligheter att delta i ett event.
Martin menar att många fortfarande förknippar tillgänglighet med textning och syntolkning – men att det är betydligt bredare än så.
– Det handlar om design, kommunikation och tillgång. En webbplats måste till exempel gå att navigera med tangentbord och skärmläsare, rubrikerna ska vara korrekta och bilder ha alt-texter.
Trippus har tagit fram en guide och en checklista för att hjälpa arrangörer.
– Vi vill dela med oss av vår kunskap och hjälpa arrangörer att tillgänglighetsanpassa sina event. Det kan handla om färgkontraster, alt-texter och länkhantering. Guiden förklarar också vad vi som SaaS-leverantör ansvarar för.
Martin ser de nya kraven som en chans att förbättra branschen.
– Jag ser väldigt positivt på direktiven. De är ett steg mot att skapa mer inkluderande digitala upplevelser. Det kan dessutom bli en konkurrensfördel för de arrangörer som prioriterar tillgänglighet.
Hans uppmaning till arrangörer som ännu inte kommit i gång är tydlig:
– Börja med att samla kunskap. Det finns tillgänglighetsexperter att ta hjälp av och webbverktyg som låter dig testa tillgängligheten på din hemsida. Var ute i god tid och förbered verksamheten för det som kommer.
Ta del av guiden här.
Av: Elin Bisander