Sofi Franzén
Företag: Eventyr Nine Yard
Utbildning: licensierad mental tränare och har en master inom NLP.
Om utmärkelsen Narrenpriset:
Narrenpriset är eventbranschens äldsta individuella pris och delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen som gjort skillnad och som visat prov på särskild utvecklingspotential. Dessutom ska personen vara en förebild i branschen och för sina kollegor.
Sofi Franzén är VD och grundare av ett av Sveriges första eventföretag Eventyr. Hon är en populär föreläsare inom ledarskap och entreprenörskap och en förebild för många unga kvinnliga entreprenörer. Då hennes företag kanske var det allra första i eventbranschen har hennes arbete haft stor betydelse för branschens utveckling. För fyra år sedan vann Sofi titeln som Årets VD. Utöver att hon lyckats bygga upp ett 200 miljoners företag är hon också känd för sin unika förmåga att se människor. Hon har en fingertoppskänsla när det gäller att skapa en bra företagskultur.
Vad tycker du är viktigt att förmedla till andra?
– Jag vill gärna råda människor att satsa på eventbranschen. Det är en ung bransch som är väldigt intensiv. Men det gäller att vara selektiv i valet av arbetsgivare.
– Ska man satsa på att starta ett företag i branschen är en viktig del att tro på sig själv, säger Sofi. Men det är också viktigt att våga ta kontakt med de som är kunniga för att får råd och hjälp. Man kan inte lösa allt själv och idag finns det gott om såväl nätverk som mentorer.
I egenskap av ledare väljer Sofi ofta att gå sin egen väg. Det märktes inte minst när pandemin slog hårt mot branschen och hon ändå valde att behålla all sin personal.
– Det var bara under fyra månader vi hade korttidspermiterade och då till en nivå på 60 procent, säger Sofi. Sedan tog vi upp all personal på heltid igen. Jag fick samtal från vd:ar på andra eventbyråer som undrade om jag var helt galen. För mig personalen är vår viktigaste tillgång och jag var helt övertygad om att det skulle komma en vändning och att vi behövde vara redo då.
Istället för att skära ned på verksamheten valde Sofi även att satsa på utbildning av personalen inför framtida behov. Det gjordes också en satsning på att stöpa om företaget till de nya förutsättningarna som rådde plus samtidigt som man fortsatte att arbeta nära kunderna.
– Vi valde att ställa om direkt, säger Sofi. På två veckor hade vi inrett en tv-studio där vi gjorde digitala produktioner på en helt annan nivå och i en större frekvens än vi någonsin hade gjort tidigare. Vi satsade även på att utbilda personalen under den perioden. Det visade sig vara rätt strategi när vändningen kom. Det har gjort att vi har växt väldigt mycket sedan dess. Jag är jättestolt och har fått mycket uppskattning i efterhand över de val som jag gjorde.
Under de 25 år som Sofi drivit företaget har de gått igenom flera tuffa perioder. När det har varit som hårdast så har fokus alltid varit att i första hand satsa på att personalen, kunderna och att leverantörerna är nöjda framför lönsamhet.
– Så länge vi värnar om relationerna och levererar med hög kvalitet, kommer vi i det långa perspektivet att överleva och växa, säger hon.
Bakgrund
När Sofi bestämde sig för att starta företag med kompisen Kristoffer Schjött var de i 20-årsålderna och båda hade ett stort intresse för skidåkning. De ville satsa på att arrangera konferenser med skidresor. På så sätt skulle de kunna kombinera det egna jobbet med sitt stora intresse för skidåkning. Sofi arbetade som brevbärare och Kristoffer som butiksbiträde och båda hade erfarenhet av skidresor. De hade då ingen aning om att de skulle bli pionjärer, bli de som startade landets första eventbyrå och satte formen för eventbranschen i Sverige. För Sofi blev det början på en spännande resa.
– Jag tänkte att det här var något jag skulle göra i några år innan jag började plugga på högskolan, säger hon. Men istället blev jag bolagsbyggare och jag har lärt mig otroligt mycket. Inte minst eftersom haft möjlighet att ha alla olika roller på företaget, vilket varit otroligt nyttigt.
– Jag har också genom mitt arbete haft förmånen att få träffa och prata med ledningsgrupper på företag inom många olika branscher. Det har varit en jättebra skola på så många sätt. Att bygga bolag i den här branschen började för mig med en passion för något som tangerade branschen. Men utvecklades sedan till en helt annan kärlekshistoria.
Eventyr – ett av Sveriges första eventföretag
När Sofi och hennes kollega startade sitt företag såg det mörkt ut den första tiden. De kontaktade många företag och försökte sälja konferens och skidresor. Men intresset var svalt. Efter ett tag fick de slutligen en bokning med en företagare som ville att göra en bra kundträff och samtidigt lansera en skrivare. Det första uppdraget utmynnade i ett ”business to business”- event på Grand Hotell.
– Hela programmet var välplanerat in till sista sekund och vi såg till att allt klaffade perfekt. När kunderna som deltog på eventet såg hur vi arbetet blev de intresserade av våra tjänster. Det var inte något de aldrig tidigare sett. Så från att vi nästan inte haft några kunder alls fick vi direkt två nya den kvällen. Efter det började allt att rulla och företaget att växa.
Efter en tid förklarade en styrelsemedlem för dem att det faktiskt var en eventbyrå de startat. Det var nytt i Sverige, men fanns i England och där var det var väldigt populärt. De bytte då namn på företaget till Eventyr och nu 27 år senare är de Sveriges största eventbyrå och har idag gått ihop med branschkollegan Nine Yards under namnet Eventyr Nine Yards. Under åren har branschen vuxit fram och förändrats positivt på många sätt.
– Det här är en bransch som många passionerade människor söker sig till, säger Sofi. Det har varit väldigt roligt både att följa och att vara en del av utvecklingen. Att vår bransch växer, det är så spännande och det känns så rätt.
Enligt Sofi har utvecklingen tagit tid. Det är först på senare år som företag och organisationer har börjat att förstå hur de kan använda event, på olika sätt exempelvis strategiskt.
– Event har blivit en viktig kanal som används internt dels för att bygga stolthet och dels för att skapa olika förändringar inom bolagen. Det är också ett sätt att stärka relationen med kunderna. I vårt arbete får vi även möjlighet att sitta tillsammans med våra kunder och hjälpa dem att utveckla sina projekt på olika sätt. Något som jag tycker är en fantastisk del av jobbet.
Sofi har också i egenskap av VD blivit känd för är att hon är mån om att ha en bra företagskultur. För henne är det självklar att satsa en hel del på sina anställda.
– När affärerna började rulla och vi började bygga bolag har mitt mål varit att skapa en arbetsplats där jag själv skulle vilja jobba. För mig är det här med företagskultur värdefullt och det är något som väl lönar sig. Det är viktigt att ha ett bra team.
– Personalen är vår viktigaste tillgång. Tack vare att vi satsar på vår personal har vi fått många duktiga medarbetare som valt att lämna andra företag för att komma till oss. De är otroligt duktiga och samtidigt personer som är väldigt ödmjuka i sin framtoning och framför allt ett bra team.
Mål och vision
När Event startades fanns inga tydliga mål det är istället något som växt fram under åren. Då handlar det inte bara om att växa utan om att det är ett företag som håller hög kvalité såväl internt som externt och ska vara hållbart
– Målet är att vi ska bli nummer ett i Norden bland eventföretagen, säger Sofi. Vi ska vara den bästa arbetsplatsen och ledande på marknaden.
Av: Karin Urbina Rutström