Rikard Wicklund från Wenngarn Hotell & Konferens vinner årets Möteskock 2017.

Nu är kampen om det prestigefyllda priset Årets Möteskock avgjord och vinnaren blev Rikard Wicklund, köksmästare på Wenngarn Hotell & Konferens. Rikards passion för hållbarhet tog honom hela vägen till final och föll den namnkunniga juryn bestående av Henrik Norström, Jonas Dahlbom och Christina Möller i smaken.
I år tävlade 17 kockar från framstående konferensanläggningar och hotell i Sverige. Tävlingen genomförs i två steg, en uttagning där årets utmaning var att skapa ”en nutida medveten tvårätters konferensmåltid”, följt av en final med de sex kockar som tog sig vidare. Huvudråvarorna i uttagningstävlingen var vaktel och gösfilé.
Rikard Wicklunds stora intresse för hållbarhet avspeglades i menyn och tog honom hela vägen till final och vinst.
– Jag brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor och min meny hade ett uttalat hållbarhetstänk. En av de största miljöbovarna inom vår bransch är allt matsvinn och det vill jag ändra på. I uttagningsmenyns varmrätt som var gös, använde jag skrovet från förrättens vaktel och putset från gösen tillsammans resterna från grönsakerna, som smakrik bas i en buljong som jag serverade till gösen, berättar Rikard Wiklund, kökschef på Wenngarn Hotell och Konferens. Extra kul att Petter Holmgren som är min före detta souschef knep andraplatsen, säger Rikard Wicklund i ett pressmeddelande.
Juryns motivering löd: ”Vinnaren har på ett utmärkt sätt lyckats att skapa utvecklande rätter med fina smaker som är väl balanserade. Rätterna blir härliga minnen för framtiden. Med respekt för råvaran och ett brett tekniskt kunnande – Rikard Wicklund.”
Tävlingen arrangeras för fjärde året i rad av Action Fairs.