Gig-ekonomin, inte minst inom eventbranschen, kommer att känna av den transatlantiska dragkampen på flera sätt.
Högre tullar höjer kostnaderna för eventarrangörer
Ett tydligt exempel på konsekvenserna av Trumps tullar är prishöjningar på elektronik. Elektronik är den största varugruppen i USA:s import från Kina, och när höga strafftullar införs så stiger priserna markant. En iPhone kan snart kosta över 20 000 kronor, även i Sverige. Apple försöker dock febrilt rundgå katastrofen genom att förflytta sin produktion till Indien.
Samma logik gäller för professionell eventutrustning: ljudanläggningar, ljussystem, kameror och annan scenutrustning tillverkas ofta i Asien eller USA, och har komplexa globala leveranskedjor. När importavgifterna skjuter i höjden pressas dessa produkters prisbild uppåt. För svenska eventarrangörer – som ofta köper eller hyr in teknik – innebär detta ökade kostnader. Antingen får de betala mer för ny utrustning, eller så slår leverantörerna på extra påslag för att täcka sina högre importutgifter. Men till skillnad från teknikgiganten Apple saknar många eventbolag möjligheten att flytta en hel produktion. Det är liksom inte görbart.
I vissa fall finns alternativ inom EU, men utbudet är begränsat för exempelvis specialiserad scenutrustning. Småföretag, bland annat de som livnär sig inom eventsektorn, kommer drabbas hårdast eftersom dessa har svårare att hitta alternativ och förlitar sig oftast på ett färre antal leverantörer. Eventuella ökade utgifter för utrustning och liknande kommer eventarrangörer förr eller senare vältra över på sina kunder – exempelvis i form av högre biljettpriser eller avgifter – eller acceptera lägre vinstmarginaler. Men det sistnämnda försöker bolag naturligen alltid undvika.
Teknikfrilansare och gig-arbetare i kläm
Den svenska eventbranschen, inte minst den präglas av gig-ekonomin: många frilansande tekniker, ljud- och ljustekniker, fotografer och andra gig-arbetare utgör ryggraden i branschen. Dessa personer investerar ofta i egen utrustning – allt från systemkameror till PA-högtalare – för att kunna utföra sina jobb. När priserna på elektronik och scenutrustning stiger till följd av handelstullarna slår det direkt mot deras plånböcker. Detta innebär att de måste fakturera högre priser för sina tjänster. Situationen ställer också krav på smidiga och kostnadseffektiva lösningar för fakturering.
En ljudtekniker som planerar att köpa ett nytt mixerbord eller en DJ som behöver uppgradera sitt högtalarsystem möts snart av oväntat saftiga prislappar jämfört med tidigare. För en enskild frilansare, vars intäkter redan kan vara osäkra, blir sådana extra kostnader kännbara. Även indirekt drabbas gig-arbetarna. Eventbolag med högre kostnader drar ibland ned på antal frilansande uppdrag eller försöker förhandla ner arvodena för att få ekonomin att gå ihop. Osäkerhet i budgetarna gör att vissa mindre arrangörer tvekar på att satsa på lika många evenemang, vilket kan betyda färre gig för artister och tekniker.
Trumps handelspolitik kanske utspelar sig långt från Sveriges gränser, men dess effekter letar sig in bakom kulisserna på svenska scener och vrider om en hel ekonomi. Tillverkningsledet ger en föraning om hur allvarliga effekterna kan bli på sikt. Redan under Trumps första mandatperiod tvingade strafftullarna en del amerikanska tillverkare av professionell AV-utrustning till randen av konkurs. En del klarade sig bara tack vare nödstöd under pandemin. Denna kris hos leverantörerna speglade vad som hände ute på fältet: när hårdvaran blev dyrare och svårare att få tag på, fick projekten bromsa in. Nu är tullarna dessutom betydligt högre.
Vad du som frilansare kan göra
För frilansare inom eventbranschen gäller det nu att agera strategiskt. Det första steget är att se över sin prismodell – vad kräver du i dag, och vad behöver du kräva för att din verksamhet ska vara hållbar med ökade kostnader? Det handlar inte bara om att höja priser utan också om att förtydliga värdet av din kompetens. Investeringar i utrustning bör planeras med större framförhållning och medvetenhet om potentiella prisförändringar, särskilt på importerade varor.
Samtidigt blir det allt viktigare att effektivisera sina administrativa processer. Att hantera uppdrag, utlägg och betalningar manuellt kostar både tid och energi – resurser som ofta är begränsade i frilanslivet. Därför kan moderna digitala lösningar för exempelvis fakturering göra stor skillnad. Genom att automatisera delar av ekonomihanteringen minskar risken för misstag, samtidigt som det frigör tid för det kreativa och operativa arbete som utgör kärnan i verksamheten.
Även nätverkande spelar en nyckelroll. Att stå ensam i en bransch under press gör dig mer sårbar – men i gemenskap med andra frilansare, arrangörer och teknikleverantörer ökar chanserna att hitta samarbeten, dela resurser eller få nys om nya uppdrag. Det handlar om att bygga relationer som kan stå pall när ekonomiska förutsättningar snabbt förändras.