Under ett år har Anders Tegnell föreläst i Sverige och runt om i Skandinavien, något som han fann lite läskigt till en början.
– Att tala med journalister från hela världen under pandemin var jag alltid relativt bekväm med, men när jag nu möter människor av alla de slag som faktiskt är där för att lyssna och som förväntar sig att jag ska ha något värdefullt att berätta – det kan emellanåt vara betydligt mer pulshöjande än några journalister.
Under föreläsningen får man som besökare följa med Anders Tegnell på en personlig resa genom ett par år under den pågående coronapandemin – en tid som var väldigt omtumlande för Tegnell själv men också för hela omvärlden. Föreläsningen baseras en hel del på den bok han var med och skrev – Tankar efter en pandemi: och lärdomarna inför nästa.
– Vad var det som hände? Varför togs det så många märkliga beslut runt om i världen? Vilka mekanismer gjorde att olika länder agerade på så olika sätt och vilka effekter fick man av sina beslut?
– Jag reflekterar även en hel del kring hur man leder i kris och hur det i princip aldrig finns individer som är starkare än laget. Och så en liten spaning kring hur det egentligen gick för Sverige till slut med tanke på hur utskällda vi var.
Han tycker att föreläsandet är stimulerande och kul, trots att han från en början inte visste vad det var han gav sig in på.
– Intresset har varit enormt och jag har fått träffa människor av alla dess slag. Det har varit väldigt spännande att få lite insyn i hur det var för olika grupper i samhället under pandemin.
Ungefär en föreläsning i veckan snittar han på och besökarna som kommer för att lyssna på läkaren och före detta statsepidemiologen är allt från IT-företag, bilfirmor, försäkringsbolag och utbildningsföretag till kommuner och intresseorganisationer.
En av de vanligaste frågorna han får under föreläsningarna är vad samhället hade kunnat göra bättre under pandemin.
– Där pekar jag bland annat på äldrevården där tyvärr många drabbades.
– En annan vanlig fråga är hur man står pall när det blåser mycket. Mitt svar där är att jag fick bra support från kollegor och trycker på vikten av att koppla av på hemmaplan.
Ofta får han höra hur nöjda många är med hur Sverige hanterade pandemin.
– Jag får också höra en hel del historier om hur innovativa man var på många arbetsplatser att hitta nya sätt att jobba.
Efter Tegnells föreläsningar bildas i stort sett alltid en selfie-kö.
– Det är otroligt fascinerande. Det är också fortfarande så ute på stan att jag ibland blir stannad för att någon vill ta en bild. Vid föreläsningarna visade det sig vara en betydligt större efterfrågan. Varje gång är det någon som vill ta en bild och jag får många fina ord på vägen. Självklart ställer jag upp, för det är ju mycket välment och positivt, så länge jag hinner till mitt bokade tåg, säger han med glimten i ögat.
Av: Elin Bisander