KRAV utser Anita Falkenek till ny vd. Hon är utbildad biolog och ekotoxikolog och har jobbat med miljö- och hållbarhetsfrågor i hela sitt yrkesverksamma liv, och betonar att nyckeln till framgång ligger i samarbeten och partnerskap mellan KRAV, dess medlemmar samt befintliga och nya relevanta aktörer.
– Vi behöver fler lantbrukare som producerar ekologiskt och KRAV-märkt! Det är en av marknadens största utmaningar just nu – att se till att fylla butikshyllor, skolmåltider och restaurangmenyer med den mat som konsumenterna efterfrågar, säger Anita Falkenek i ett pressmeddelande.
Aldrig förr har ekologiskt och KRAV-märkt mat haft en så stor del av dagligvaruhandeln, offentlig sektor och Systembolaget som nu, en marknadsandel på drygt 7 procent. Däremot ökar inte produktionen av ekologiskt i Sverige i samma takt som efterfrågan.
Anita Falkenek har tidigare arbetat många år inom ICA, bland annat som miljöchef. Hon har även arbetat på WWF med ansvar för dess globala samarbete med IKEA. Sedan fem år tillbaka är Anita Falkenek hållbarhetschef på Åhléns. Hon sitter i BSCIs (The Business Social Compliance Initiative) styrgrupp sedan 2011 och 2015 blev hon invald som styrelseledamot i Miljömärkning Sverige AB (Svanen).
– KRAVs utmaning är att stödja lönsam ekologisk produktion samt tillgodose marknaden med KRAV-märkta råvaror och produkter. I stort handlar det om hur KRAV bäst kan bidra till att klara de utmaningar som samhället och livsmedelsproduktionen står inför. Anita är en person som har goda förutsättningar och kapacitet att kunna göra det, säger Elisabeth Gauffin ordförande i KRAV.
Anita Falkenek tillträder den 20:e mars 2017.