Vi vill visa vägen
Vi kan verkligen vara stolta över vad vi i branschen har åstadkommit. Vår svenska mötesindustri ligger i framkant. Genom att kombinera hållbara konferensanläggningar, avancerade plattformar och smidiga administrativa lösningar har vi verktygen och pusselbitarna att skapa det bästa för våra kunder.
Hybridmöten är ett lysande exempel – här skapar vi inte bara kontaktytor utan även kunskap som lever vidare. Det är framtiden.
Men det finns fortfarande ett gap mellan vad vi erbjuder och vad kunderna faktiskt är redo att ta till sig.
Traditioner som bromsar
Jag förstår att det finns en stor kärlek till det traditionella mötet. Fysiska mingel, småprat vid kaffebordet, och känslan av att ”vara där” – det är svårt att ersätta och ska fortsätta vara det. Det skapar ett intresse att vara på plats också.
Förändring kräver övertygelse
Jag ser också att många kunder är tveksamma till de nya digitala möjligheterna. Det är också lätt att förstå. Hur får man både fysiska och digitala deltagare att känna sig lika engagerade? Hur säkerställer man att hybridmöten faktiskt går runt ekonomiskt? Här behöver vi bli bättre på att visa värdet av det vi erbjuder. Det handlar inte bara om teknik, utan om att skapa en helhetsupplevelse som gör att alla känner sig inkluderade och om kunskapsspridning.
Ett digitalt lager som förändrar konferensupplevelsen
Ett annat steg i digitaliseringen märks vid större kongresser. Ofta pågår flera olika föreläsningar samtidigt, och du kan förstås bara vara i ett rum åt gången. Det gör att man ”missar” upp till 70 procent av konferensinnehållet. Men så behöver det inte vara längre. Genom att lägga till ett digitalt lager kan du ta del av allt material i efterhand.
Det betyder att du kan se föreläsningar du missat eller visa innehåll för en kollega. Visst, detta kostar lite mer – men du får samtidigt möjlighet att ta del av 100 procent av konferensen i stället för bara 30 procent. Det är en investering som gör kongressen mer värdefulla för alla deltagare och ökar fortbildningen bland fler i yrkeskåren.
Säkerhet blir allt viktigare
Något som verkligen har blivit tydligt under året är att säkerheten blir en allt större fråga. Att samla många människor på samma plats är inte lika självklart längre. Vi måste börja tänka på hur vi kan skapa möten som är trygga – både fysiskt och digitalt. Det är en fråga som kräver nya rutiner och investeringar.
Framtiden är ljus
Trots utmaningarna är jag hoppfull. Vi har tekniken, idéerna och viljan att skapa en mötesindustri som är både innovativ och inkluderande.
Vi är redo, nu är det upp till kunderna att våga ta steget in i framtidens sätt att mötas.
Jag hoppas att vi kan göra det tillsammans – och jag är övertygad om att vi har alla förutsättningar för att lyckas.
Av: Krister Andersson, Nordic Congress