Svenska mästerskap på Sthlm Food & Wine: Finalisterna möts 8–10 november
Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad är tillbaka på Stockholmsmässan den 8–10 november – en höjdpunkt för alla som älskar mat och dryck. Varje år får besökarna möjlighet att utforska en värld av smaker och få lärdomar om mat, vin, bakverk, champagne, öl, destillat, street food och choklad. Under helgen hålls dessutom tre stora mästerskap inom bakning och matlagning, där vinnarna ska koras i Pralin-SM, Mack-SM och Årets Konditor.
Pralin-SM
Pralin-SM är tävlingen där Sveriges främsta pralinhantverkare tävlar om titeln som landets bästa pralintillverkare. Tävlingen, som arrangeras för tredje året i rad, sker i samband med Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad. Anmälningarna stänger den 5 oktober och därefter utses fem finalister, som presenteras närmare mässan. Redan nu har fler anmält sig än tidigare år.
– Pralin-SM är fortfarande en relativt ny tävling, men den växer snabbt i både popularitet och uppmärksamhet, både bland branschfolk och allmänheten. Att vi redan har fler tävlande än någonsin är såklart oerhört roligt, och det är ännu inte för sent att anmäla sig, säger Gustaf Mabrouk, konditor och tävlingsansvarig.
Finalen äger rum den 10 november, där finalisterna tävlar i tekniska moment och visar upp sina showpraliner inför en jury, med radio- och tv-profilen Henrik Olsson som moderator. Pralin-SM arrangeras i samarbete mellan Sveriges Bagar- och Konditormästare (SBoKM) och Stockholmsmässan.
Finalisterna i Pralin-SM 2024 kommer att presenteras på Sthlm Food & Wines hemsida.
Årets Konditor
Finalen i Årets Konditor, där Sveriges skickligaste konditor ska koras, äger rum under Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad den 8 november. De fem finalisterna kommer från några av landets mest framstående konditorier och restauranger, och årets tema är ”Framtid”. Under två intensiva tävlingsdagar har de totalt tio timmar på sig att skapa mästerverk inom konditori – fyra tårtor, 24 praliner, en glassuppsättning i ”take-away”-format och 20 bakelser med fri tolkning.
Tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, är en av de mest prestigefyllda i branschen och finalen lockar både proffs och matentusiaster till Stockholmsmässan.
Finalisterna i Årets Konditor 2024:
- Wictor Winqvist, från Ängelholm, chefskonditor på Operakällarens matsal i Stockholm.
- Erik Möller, från Donsö i Göteborgs skärgård, konditor på Clarion Hotel Post i Göteborg.
- Johanna Rampitsch, från Nynäshamn, konditor på Resarö Paviljongen i Vaxholm.
- Hilma Strömberg, från Orust, konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg.
- Montadar Kanbar, från Spånga, bagerichef och konditor på Bullar & Bröd i Stockholm.
Mack-SM
Den 9 november är det dags för Mack-SM, där landets främsta lunchmacka ska utses. Finalen, som också hålls på Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad, har i år temat ”Städer”. Finalisterna har 45 minuter på sig att skapa 20 mackor, och årets bidrag bjuder på en blandning av kreativa bröd och spännande toppings. Exempel på smakkombinationer är cashewbröd med gyllene kantareller och curryrostad rådjursfilé med surkål, samt aroniabär med pumpakräm, valnötter och rotfrukter.
Mässbesökarna får njuta av visuellt imponerande mackor och inspireras av årets trender och innovationer. Mack-SM arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och sponsras av KåKå.
Finalisterna i Mack-SM 2024:
- ”Pita Pocket”, Hosam ”Sam” Adra, Soustainaboule i Kista.
- ”Berlin”, Olga Andersson, Hans hantverksbageri & konditori i Bodafors.
- ”Mina drömmars stad”, Ann Brännborn, Brännborns i Broby.
- ”Gyllene macka”, Stina Olovsson, Thimons konditori i Aneby.
- “Bondbönan kommer till stan”, Eva Perpåls, Växtzon 4 i Valbo.
Om Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad
Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad arrangeras den 8–10 november på Stockholmsmässan. Årets tävlingar inkluderar Pralin-SM, Årets Konditor och Mack-SM. Parallellt går Allt för hälsan, som besökarna har tillgång till på samma biljett. För mer information, besök www.sthlmfoodandwine.se.
Viktigt! Denna tjänst bygger på information från mässarrangörer i samband med lanseringen av mässan. Ändringar av datum och andra ändringar kan förekomma, så kolla alltid direkt på arrangörens hemsida.