Ålder: 44
Född: Arjeplog, Lappland
Bor: Umeå
Familj: Fru och sjuårig son
Gör: Vd för mässbolaget Nolia
Det är en glad Jonas Dahlberg som svarar i telefonen en dag i januari. Kanske är det lugnet i Norrland eller förhoppningarna om att det snart ska komma snö som får honom att låta så fridfull.
– Det blir kanske vinter tillslut, här har det bara varit en halv decimeter snö i år. Det räknas inte som vinter i Umeå, säger Jonas.
På förmiddagen har han suttit i flera möten med kollegor. De har diskuterat Nolias fortsatta utveckling.
Bolaget har 14 egenproducerade mässor och gör lika många externa mässor varje år. Den största mässan – Stora Nolia, varvas mellan Umeå och Piteå.
Hårda vindar
Stora Nolia, Sveriges största besöksmässa, har funnits sedan 1960-talet och pågått i nio dagar. Men under 2020 kommer den snart 60-åriga traditionen att brytas. Mässan, som tidigare haft upp till 100 000 besökare, dras ned till fem dagar.
– Utställardeltagandet har gått ned lite under åren. Besökarantalet har också förändrats – konsumentvarorna har fått sig en smäll genom all näthandel. Samtidigt har kommunerna och regionerna det tufft, vilket har gjort att de har svårare att se möjligheterna med att vara på plats och informera i så många dagar, säger Jonas.
Men Nolia surar inte för det. Istället ser Jonas det som en möjlighet att förändra mässans inriktning. Han vill göra mässan mer modern och sätta fokus på bland annat ny teknik.
– Vi har en arena för beteendeförändring. Vi vill göra en förlängning av Almedalen här. Det man pratar om där, som ska bli verklighet i framtiden, kan man klämma och känna på här. Norrlandskusten rymmer många techbolag och företag med framtidsanda – så jag tror stenhårt på att vi skulle kunna fungera som en bas för det området, menar Jonas.
Suttit på alla stolar
Jonas är på många sätt den perfekta vd:n. Han har arbetat inom Nolia-organisationen i snart 13 år och suttit på varenda stol förutom ekonomistolen, påpekar han. Jonas började arbeta med event och konferenser, där han hjälpte till att arrangera allt från EU-möten till stora läkarkongresser.
– Jag tog bokningen, fixade med monterväggar, löste logistiken och tog hand om kunden hela vägen. Det gjorde det svårt att byta bransch när jag redan på den tiden hade det så roligt på jobbet, säger Jonas.
2018 blev han tillförordnad vd. 2019 tog han över posten som vd. Att han arbetat med flera olika delar inom Nolia gör att han kan ha mer förståelse för sina cirka 30 medarbetare. Han förstår verksamheten rakt igenom.
– Det är nog både på gott och ont att ha jobbat inom bolaget så länge. Gott väldigt ofta, men lite svårare när jag ska ha en helikoptervy och följa med i branschen, då man gärna blir hemmablind, berättar Jonas.
Intresse för destinationsutveckling
Intresset för möten och destinationer har alltid funnits med Jonas. Tidigare har han studerat turismutveckling och juridik vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Efter studierna jobbade han med destinationsutveckling inom besöksnäringen. Sedan landade han på Nolia.
– Jag som person tackar inte nej till saker – jag vill framåt. Det senaste året har jag börjat reflektera över hur jag hamnade här. Det är en befogad fråga. Men det är ett så otroligt roligt jobb och det går bra när man omger sig med rätt folk, säger Jonas.
På frågan om vad han gör om tio år svarar Jonas att han inte vet.
– Jag vill jobba med utvecklingen av Norrland någonstans, gärna nära teknikbranschen, säger Jonas önskande.
Lillebror i norr
Nolia är ett relativt litet bolag, som omsätter 64 miljoner kronor per år. Det många inte vet är att Nolia en gång tillhörde Elmia. Erik Hållander, Elmias grundare, sålde 1962 Norrländska industrimässan AB till bland annat Umeå och Piteå kommun.
– Vi är ju verkligen lillebror, men vi har en bror i Elmia, säger Jonas som även önskar att Nolia skulle kunna arbeta mer med andra mässbolag.
– Vi samarbetar med andra mässor inom vissa branscher, men vi skulle gärna ha mer kontakt. Det finns så mycket vi skulle kunna göra tillsammans inom expobranschen. Kanske hamnar vi lite i periferin på grund av att vi är små – men vi ser oss som en mötesmäklare för Norrland och Norrland är stort och många spännande företag etableras här, berättar Jonas.
Saknar gemensam mötesplats
Jonas berättar att han saknar en gemensam mötesplats för alla som jobbar med destinationer, turism, möten, konferenser, event och mässor i Norrland. Detta är något som han hoppas ska skapas i framtiden.
Han berättar också att skulle vilja ha fler eventarenor i Norrland.
– I södra och mellersta Sverige är man bra på att ta fram eventarenor. Men Norrland ligger lite efter med detta. Jag vill ha fler eventarenor till Norrland, de som finns i dag är inriktade på hockey och innebandy, som många gånger går först här. Jag skulle önska arenor med den senaste tekniken och flexibiliteten där man året runt kan arrangera event, avslutar Jonas.
6 snabba frågor
1. Vad läser du gärna just nu?
– Reinventing organizations: en guide till att skapa kreativa organisationer, av Frederic Laloux. Jag läser främst arbetsförknippade böcker. Det blir också mer legomanualer än skönlitterärt.
2. Vad har du för motto?
– If you’re too comfortable it’s time to move on. Terrified of what’s next? You’re on the right track.
3. Kan du berätta något som vi inte visste om dig?
– Oj, det är ingen som vet vem jag är, så det blir inte svårt. Jag gillar att snickra möbler, och har gått några kvällskurser för att lära mig hantverket. I framtiden drömmer jag om att ha ett eget snickeri i en lada vid en stuga. När jag snickrar kan tankarna inte flyga iväg, för då sågar jag av mig fingret. Det kräver fokus och fungerar som en slags terapi där jag får vara kreativ.
4. Vad gör du på fritiden?
– Jag jobbar hårt med att försöka styra tiden så att jag kan umgås med familjen så mycket som möjligt. Jag är gärna ute i naturen, jagar fågel, fiskar och visats i Arjeplog, där jag är uppväxt. Sedan tycker jag om att resa till nya orter och upptäcka intressant arkitektur och kultur.
5. Hur ser din drömmässa ut?
– Det skulle vara en mässa som är en mix av Dubais världsutställning och teknikmässan Ces som går i Las Vegas.
6. Vad gör du en typisk söndag?
– Dagen börjar med att jag åker på innebandyträning mellan 08 och 09 på morgonen. Sedan blir det långfrukost med familjen. Den här årstiden brukar vi efteråt åka slalom eller skidskor. Det finns flera fina backar runt om i Umeå att välja på.