I nästan 25 år hade hon olika roller på SVT, bland annat som planeringschef där det gällde att förutse vad som skulle gå hem hos publiken. Sedan några år tillbaka är hon verksam som moderator i sitt eget bolag Sanna möten. Hur interagerar hon bäst med sin publik, vad är hennes värsta mardröm som moderator och hur kan det gå till bakom kulisserna? Nyfikna på hur hon jobbar och gör för att leverera träffar vi Sanna Balsvik över en kopp kaffe.
Du är moderatorn som får toppbetyg och du är också med på Topp100-listan över Sveriges bästa talare. Berätta om din roll!
– Tack, det är så klart väldigt roligt att få så fin feedback! Det bästa med att vara moderator är variationen. Ingen dag är den andra lik! Att stå på scenen är bara en liten del av moderatorns jobb. Mycket tid ägnas åt förberedelser, research och samtal med medverkande och jag älskar att träffa alla dessa nya bekantskaper, kompetenta och kloka människor. Jag lär mig nytt varje dag!
När jag väl står på scenen är min roll är att se till att alla som ska medverka får de allra bästa förutsättningarna att vara sina bästa ”jag”. Jag står för struktur, driv i samtalen, energi och att vi håller oss till ämnet, men kanske allra viktigast, står jag för trygghet och lugn. Mig ska man kunna luta sig mot.
Vilka är dina uppdragsgivare?
– Mina uppdrag varierar från små till stora och inte sällan jobbar jag med olika former av samhällsaktörer så som kommuner, regioner, städer och myndigheter – vilket kommer sig av min bakgrund från SVT. Men, även näringslivet och kommersiella företag anlitar mig.
Och vilka är de viktigaste egenskaperna för en moderator tycker du?
– Att kunna ”ta rummet”, skapa rätt stämning och få både medverkande och publik att slappna av. Sen är det så klart viktigt att kunna ta till sig ny information och vara påläst för att kunna ställa kloka följdfrågor eller leda ett samtal i ett visst ämne. Och kunna hålla struktur, form och tid.
Du var på Sveriges Television i nästan 25 som projektledare, försäljningschef och planeringschef. Vilka erfarenheter därifrån har du tagit med dig in i din nuvarande roll?
– Min sista roll på SVT var som planeringschef. Den rollen handlade mycket om att ha en fingertoppskänsla för vad som skulle funka och gå hem hos publiken. Det har jag stor användning av när jag idag går igenom upplägg, format och innehåll med mina kunder.
Även min erfarenhet som chef och ledare under så många år är något jag ofta plockar fram som moderator, som ju på sätt och vis är ledaren på scenen. Den erfarenheten kommer också väl till pass när jag modererar workshops för olika chefsgrupper.
Hur gör du för att engagera och interagera med publiken?
– Det viktigaste är att tillsammans med kunden ha ett tydligt mål och syfte med mötet jag ska moderera. Vad är det vi vill uppnå här? Sen kan man skräddarsy interaktiviteten. Hur man bäst gör det beror på många olika saker. Är det 50 eller 500 i publiken? Vill kunden använda digitala verktyg, ska publiken ha ja- och nej–lappar eller liknande att hålla upp, eller vill de att jag ska gå runt bland publiken med mikrofon? För att skapa engagemang kan man också ha ”på skoj–övningar” eller varför inte en allsång i stämmor!?
Vad är en moderators värsta mardröm? Och bästa scenario!
– Mardrömmen är en totalt oengagerad publik som är mer roade av sina mobiler än vad som händer på scenen. Medverkande som uteblir i sista sekund är så klart också utmanande. Att möta en publik som är dittvingad är också klurigt … Det bästa är motsatsen, det vill säga en glad, engagerad och nyfiken publik som verkligen vill vara där och lyssna och som har många frågor.
Ta oss med bakom kulisserna – har du någon händelse som utmärkt sig särskilt?
– En gång skulle jag ta upp ett stort antal personer på scenen för en paneldiskussion och missade en stackare! Sådan tur var hade en av de andra koll och kunde påpeka att hen också skulle vara med … Pinsamt men jag löste det genom att den personen fick lite extra uppmärksamhet på slutet.
Ett flertal gånger har jag fått kasta om i programmet, lite sådär i farten, då medverkande kommit sent – men förhoppningsvis är det inget som publiken märkt av.
Jag minns också ett tillfälle när jag höll i ett digitalt seminarium på engelska. En erfaren professor var sista talare och skulle sammanfatta ett flertal dagar och komma med slutsatser. Av någon anledning kom hen av sig, tappade språket och tittade mot mig som satt bakom kameran. Då fick jag kvickt hoppa in i bild igen och så genomförde vi programpunkterna som ett samtal istället.
Du verkar även som officiant för begravningar?
– Ja, det stämmer. Rollerna är rätt lika och att vara borgerlig officiant för begravningar är ett viktigt och väldigt fint uppdrag. Även här har jag rollen att vara en trygg, lugn och stabil punkt.
I allt jag gör är möten mellan människor den röda tråden. Det är liksom där det händer, tänker jag. De viktiga, avgörande och äkta mötena och därför kallar jag mitt företag för ”Sanna möten”.
Avslutningsvis, om du fick moderera vilket event som helst – vad skulle det vara?
– Jag hade gärna haft en egen talk-show som skulle heta ”Sanna möten”. Här skulle det blandas friskt mellan personer och ämnen – inte nödvändigtvis kändisar utan mer bara intressanta människor med spännande livshistorier. Jag hade inte heller tackat nej till att leda Melodifestivalen!
Mer om:
Sanna Balsvik bor med sin familj i södra Stockholm. Sin fritid ägnar hon bland annat åt att sjunga barbershop i kvartetten Maverick, som nu i vår tävlar både i EM och NM med målet inställt på att kvalificera sig till VM i Ohio i höst. Eventeffect håller förstås tummarna för Sanna och Maverick!
Till Sanna Balsvik på LinkedIn