Pehr Hante började på Svensk Handel hösten 2022 och har sedan dess byggt upp organisationens interna eventavdelning. I sin roll leder han teamet, sköter budgeten och samarbetar med andra avdelningschefer för att strategiskt utveckla eventverksamheten.
– Jag har förmånen att arbeta med fantastiska medarbetare som ständigt lär mig nya saker. Mitt ansvar är att coacha, leda och skapa en trygg arbetsmiljö där vi tillsammans kan utveckla våra evenemang, säger han.
Svensk Handel arrangerar flera stora evenemang under året, däribland D Congress – Nordens största e-handelsevent med 4 000 deltagare, Nordic Retail Summit som samlar näringslivet och beslutsfattare, samt Retail Awards, där branschens framgångar hyllas.
– Vi har också en stor närvaro under Almedalsveckan där vi arrangerar omkring 30 programpunkter. Våra event är viktiga plattformar för nätverkande, kunskapsutbyte och inspiration, säger Pehr Hante.
Med en bakgrund som kongresschef på Stockholm Waterfront Congress Centre samt nästan åtta år på eventbyrå, har han en gedigen erfarenhet av att arrangera både stora och små evenemang.
– Rollerna påminner om varandra genom att jag leder team och ser till att alla har rätt förutsättningar. Men min tid på eventbyrå har kanske varit mest värdefull för att förstå alla aspekter av eventproduktion, säger han.
För Pehr är det genomförandet som är den mest givande delen av arbetet.
– Det är då vi ser hur allt faller på plats efter månader av planering. Jag blir alldeles varm i kroppen av stolthet när deltagarna är nöjda, köerna flyter på och applåderna rullar in.
En av de största utmaningarna med att arrangera event idag, enligt Pehr, är att skapa relevanta och engagerande upplevelser.
– Efter pandemin vill människor verkligen mötas igen, men det gäller att pricka rätt i innehållet. Att hitta den perfekta balansen mellan inspiration och kunskap är en utmaning, men det är också det som gör jobbet så spännande.
På Svensk Handel arbetar man strategiskt för att hålla evenemangen aktuella och anpassade efter branschens behov.
– Vi har en innovationsavdelning som hjälper oss att identifiera trender och behov, och vi samarbetar nära våra experter inom arbetsrätt, säkerhet och näringslivsfrågor, säger Pehr.
Under sin karriär har han varit delaktig i många minnesvärda evenemang, men ett sticker ut lite extra:
– Att projektleda ICA-handlarnas riksförbunds 100-årsmiddag för 2 000 gäster i en bandyhall i Västerås var otroligt. Vi skapade en lyxkrog med mat och artister i världsklass – det var magiskt!
Intresset för event föddes för över 20 år sedan när han och hans man planerade sitt bröllop.
– Jag insåg att allt spelar roll – logistik, detaljer och innehåll. Det gav mig mersmak och blev starten på min eventkarriär.
Som ledare strävar han efter att ge sina medarbetare både frihet och trygghet.
– Alla måste veta sina roller och mandat, men jag finns alltid där som stöd. Det är viktigt att alla får blomma ut i sina uppgifter.
Efter intensiva evenemangsdagar laddar han batterierna genom att söka lugn och tystnad en stund, innan han umgås med familj och vänner.
– För mig handlar event om att skapa minnen och upplevelser. Om jag fick arrangera vad som helst utan begränsningar? En ny bröllopsfest för mig och min man, där vi förnyar våra löften efter 25 år!
Snabba fakta
Ålder: 58 år
Född: I Smålands Jerusalem, Jönköping. Flyttade därifrån till Stockholm alldeles själv när jag var 19 år.
Familj: Mannen Richard, dottern Cornelia 30 år, de två barnbarnen Wiola och Wide samt hunden PerErik.
Bor: Kungsholmen i Stockholm
Gör: Eventchef för branschorganisationen Svensk Handel
Vad läser du just nu?
Som många andra har jag fastnat för den populära Stockholmserien. Just nu läser jag bok två “Väninnorna på Nordiska Kompaniet”.
Vilken insikt eller lärdom har varit viktig för dig under din karriär?
Efter att ha haft en riktigt dålig chef för många år sedan bestämde jag mig för att alltid göra en ordentlig research på en eventuell kommande chef för att se om hen kan passa mig. Att ha en bra chef som både coachar och utmanar är superviktigt. Så lika mycket som man kollar upp en eventuell ny arbetsplats, bör man kolla upp sin kommande chef och sina arbetskollegor.
Kan du berätta något som vi inte visste om dig?
Jag har riktigt gröna fingrar. Trädgården och grönsakslandet på landstället är min oas.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Så fort tillfälle ges besöker vi vårt underbara landställe, kallat “Villa Ursula”, som ligger i skogarna utanför Surahammar. Där är det så lugnt och tyst, med underbara öppna vidder och en sjö i närheten.
Vad äter du till frukost en arbetsdag?
En stor kaffe latte och ett kokt ägg.
Var ser du dig själv om tio år?
Hmm… om tio år är det på gränsen till pension. Jag har svårt att se mig själv inte arbeta, att inte ha den normala sociala platsen. Så jag kanske ligger i startgroparna för att se hur jag kan få ihop lite mer ledighet med ett pensionärsarbete.
Vad gör du en typisk söndag?
En typisk söndag på landet innebär avkoppling och sedan hemresa till stan igen. Om jag är kvar i stan brukar det bli en söndagseftermiddag med mat och spel med goda vänner.
Av: Elin Bisander