– Minnesota är en kommunikationsbyrå som hjälper företag och varumärken att skapa och frigöra engagemang för att förstärka, förflytta och förena. Det är de effekter vi kan bidra med. Och vi gör det genom events, sponsring, film, content och design, säger Andy Pimmeshofer.
Han grundade byrån 2001 tillsammans med Jonas Cavallin som även han arbetar kvar, och deras väg dit var långt ifrån spikrak.
– Innan dess, efter ett år då Jonas och jag trodde att vi skulle bli IT-miljardärer – innan IT-bubblan sprack, arbetade jag med events i två andra bolag, Expotours & Events och i det integrerade kommunikationshuset Leo Burnett. Efter gymnasiet arbetade jag som skidlärare i Saalbach i Österrike i två år. Men, i princip hela min karriär har jag ägnat åt Minnesota.
När IT-drömmen kraschade återvände Andy Pimmeshofer och Cavallin till eventbranschen och startade en egen byrå.
– När vår tillfälliga karriär som IT-entreprenörer kom av sig återvände vi till eventbranschen för att vi ville starta en egen byrå som låg i framkant och fokuserade mer på kommunikation och inte enbart event. De första åren hette vi Eventor, men vi kände ganska snabbt att det namnet begränsade oss och var för likt många andra. I stället bytte vi till Minnesota.
Byråns namn inspirerades av smålänningarna som på 1800-talet sökte sig till Minnesota i USA för att skapa en bättre framtid.
– Vi trodde inte på effekten av enbart traditionell reklam, utan insåg att man behöver vara nyfiken, modig och handlingskraftig och pröva nya vägar för att nå fram och in med sin kommunikation. Precis som smålänningarna i slutet av 1800-talet insåg att de inte längre kunde leva på att bruka jorden i Småland, utan kastade sig ut på havet för att söka lyckan på andra sidan Atlanten. De flesta hamnade i Minnesota.
Framgångarna kom snabbt. Minnesota växte varje år fram till finanskrisen 2008.
– Då hade just Christoffer Ramfors tillkommit i ägargruppen, vi hade många avtalskunder och drygt 30 kollegor.
Minnesota utsågs till snabbväxande Gasell-företag i DI fyra år i rad. Därefter fortsatte resan och 2011 sålde de 51 procent av byrån till Stampen-koncernen.
– Det kändes spännande att ingå i ett större sammanhang.
2016 relanserade de sig som Sveriges första Brand Engagement-byrå – och är fortfarande den enda. Strax därefter fick huvudägaren problem vilket gjorde att de köpte tillbaka Minnesota innan de 2017 sålde 100 procent av byrån till den börsnoterade koncernen Moment Group.
De senaste åren har varit utmanande, men Andy Pimmeshofer ser ljust på framtiden.
– Våra mest framgångsrika år 2017 och 2018 har följts av pandemi, lågkonjunktur och oro både internationellt och nationellt. Idag är vi 24 medarbetare på Minnesota och vi är på god väg att växa vidare igen. Men, denna gång med ett fantastiskt team, starkt varumärke och gott renommé i ryggen, vilket känns jättebra.
Hans syn på kommunikation har utvecklats genom åren.
– Å ena sidan är det ganska mycket som är sig likt, och å andra sidan har event- och kommunikationsbranschen tack och lov utvecklats väldigt mycket. Ett exempel är synen på det personliga mötet och events. Från att ha varit ett skoj jippo och ansetts som en kostnad har det personliga mötet och events gjort en rättvis förflyttning till att äntligen bli erkänt som den absolut mest högoktaniga kommunikationskanalen när det gäller kvalitet och effekt och är därmed en prioriterad investering.
Minnesota har alltid velat gå bortom traditionella marknadsföringsstrategier.
– Människor och företag har i alla tider informerat och kommunicerat. På 2000-talet slog brand experience igenom för att förstärka budskapen. Så arbetade även vi och vi bjuder fortfarande på upplevelser som en del i våra koncept och eventproduktioner. Men det är först när vi lyckas engagera som de allra bästa effekterna uppnås. När målgrupperna involveras och blir en del av kommunikationen. Då händer det grejer. Vi kallar det Brand Engagement.
Som ledare är hans största drivkraft att utveckla både företaget och sina medarbetare.
– Det allra bästa i rollen som VD är variationen. Att få träffa kunder, lyssna på och ta del av deras utmaningar för att sedan tillsammans med mina skickliga kollegor hjälpa dem att skapa kreativa och relevanta event- och kommunikationslösningar som ger den effekt de eftersträvar. Dessutom trivs jag i rollen som ledare internt. Att ge kollegorna ansvar och se dem utvecklas och växa. Att bygga teamet är otroligt kul, och viktigt. Jag gillar nog det mesta, till och med att administrera.
Framtiden innebär nya utmaningar och möjligheter, särskilt inom digitalisering och AI.
– Vi har en ständigt pågående omvärldsbevakning, där alla hos oss har ett ansvar att dela spaningar och trender veckovis internt. Sedan har jag några dedikerade kollegor som fullt ut har detta som en betydande del i sin yrkesroll och som intresse. AI kommer självklart bli ett av våra viktigaste verktyg för att möta upp på ett idag väletablerat konsumentbehov, nämligen personifiering och relevans. Men det kommer som bekant med en hel del utmaningar, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv.
Andy Pimmeshofer har inga planer på att sakta ner.
– Det handlar inte om att bli störst. Utan bäst. Att kunderna fortsätter skriva långsiktiga avtal med oss eller bara fortsätter att vilja jobba med Minnesota i projektform är det bästa betyget vi kan få. Jag drömmer om att få fortsätta att överraska och utveckla samarbetena med våra grymma befintliga kunder, men jag drömmer givetvis även om att få starta upp fler långsiktiga samarbeten med nya och ambitiösa kunder. Utan att vi tappar vår syn på kvalitet före kvantitet. Om fem år hoppas jag att vi på många sätt har fortsatt att bidra till en bättre värld – en värld där alla gör skillnad.
Snabba fakta
Ålder: 55
Född: Gemla utanför Växjö i Småland
Familj: Sambo och två tonårsbarn
Bor: I centrala Stockholm
Gör: Grundare och VD på Minnesota
Vad läser du just nu? Girig-Sverige av Andreas Cervenka
Vilken insikt eller lärdom har varit viktig för dig under din karriär?
Var alltid schysst mot alla du möter. Att vara snäll öppnar många möjligheter och gör omgivningen ännu mer villig att göra som du önskar. Därför tror jag på management by kindness.
Kan du berätta något som vi inte visste om dig?
Andy är smeknamn för Andreas som jag formellt heter. Även om efternamnet ger en viss indikation är det inte alla som vet att jag är österrikisk medborgare.
Vad gillar du att göra på fritiden? Så ofta vi kan ger vi oss ut och soft-vandrar. Runt Brunnsviken eller i närliggande naturreservat och på sommaren såklart gärna i Alperna. Älskar att resa och uppleva, dricka vin och åka skidor (utför och längd). Gillar egentligen också det där med padel, tennis och golf, men det blir av alldeles för sällan.
Vad ingår i din frukost en arbetsdag? Två espresso.
Var ser du dig själv om tio år?
Att jag från håll betraktar vassa, yngre förmågor som driver vidare Minnesota. Mer bestämt kanske från Italien där jag driver ett B&B och lever lite La Dolce Vita.
Vad gör du en typisk söndag?
Varannan söndag försöker jag vara Daddy of the Year och flänger runt mellan barnens basket- och fotbollsmatcher. Varannan söndag hajkar jag ute på Gålö havsbad med sambon och landar efter det med ett glas vin i soffan framför reprisen av På Spåret.
Av: Elin Bisander