Fanky art Lab har startat ett nytt koncept där de väver ihop mat tillsammans med musik från naturen och olika delar av världen.
– Vi ville skapa en middagsupplevelse där hela måltiden är en enda stor multisensorisk upplevelse för alla sinnen, berättar Per Samuelsson, en av upphovsmännen som arbetar med måltidsdesign. Tillsammans med Iréne Sahlin har de det senaste åren skapat spektakulära måltidsupplevelser för såväl konferenser, event och ambassader.
Till varje maträtt, framförs musik i bakgrunden live, som har komponerats för att matcha smakerna till just den maträtten. När musik och smak synkar och har samma egenskaper, förstärks den totala smakupplevelsen med upp till 60 procent visar en rad studier. Det finns en hel del forskning på området och mycket av den kommer från universitetet i Oxford. När Per upptäckte några av de studierna, såg han direkt potentialen och dök under ett par år ner i forskningsresultaten och lärde känna forskarna för att lära sig allt inom området. Det resulterade i den nyskrivna svenska boken Krydda med Musik som har belönats med titeln Årets pionjär av Svenska Måltidsakademien, samt the Best Cookbook in Sweden av Gourmand International. Senare i år tävlar de om titeln Best in the World.
– Det allt för ofta inte finns någon dialog mellan kök, underhållare och arrangörer för att skapa en bra måltidsupplevelse. Man beställer helt enkelt lite ”god” mat, frågar någon musiker om att spela något godtyckligt och mitt i alltihop får chefen för sig att det är ett bra tillfälle att hålla sitt tal till medarbetarna, säger Iréne Sahlin i ett pressmeddelande.
Taste of Sound kan vara det svenska startskottet på den starkt växande gastronomiska trend som ofta kallas Crossmodalism, en samlingsterm som bland annat rymmer forskning, kultur, gastronomi, filosofi och andra upplevelsebaserade konstarter.
Läs mer här.