Pralin-SM är det svenska mästerskapet för professionella konditorer och pralinhantverkare där det tävlas om vem i Sverige som är bäst på att göra utsökta praliner. Tävlingen avgörs på Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad söndag den 12 november. De fem finalisterna kommer att stå på scen och tävla dels i de tekniska momentet att tillverka praliner dels göra en presentation av sin show- och temapralin för bedömning av en namnkunnig jury.
Tävlingen är öppen för verksamma konditorer och utövare i branschen. Det är en unik möjlighet att få visa upp hantverket och färdigheter inom pralintillverkning. Årets finalister kommer från Motala, Ängelholm, Västerås, Nyköping och Båstad. Vinnaren av Pralin-SM blir titulerad svensk mästare i pralinhantverket för året. Dessutom vinner segraren äran att skapa nästkommande års Festivalpralin för Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad.
Årets finalister:
Ida Norinder, Ett kilo socker, Motala
Hanna Nilsson, Fru Nilssons hantverk, Ängelholm
Eric Bäckström, Bread & Sweets by Jennie, Västerås
Elisabeth Moglia, Elisabeths konfektyr och praliner, Nyköping
Carina Lovén, Chocolaterian Norrvikens trädgårdar, Båstad
2023 års jury består av
Elisabeth Johansson, Christina Möller, Marika Bystedt Gaulitz, Kristina Persson, Johan Landerhjelm och SBoKM (branschföreningen Sveriges bagar- och konditormästare) med Jan Danielsson, Magnus Hård och Gustaf Mabrouk.
Det är andra året som Svenska Mästerskapet i pralintillverkning arrangeras och bakom den står branschföreningen Sveriges Bagar- och Konditormästare (SBoKM) samt Stockholmsmässan. Tävlingen sponsras av KåKå och Werners Gourmetservice.
Om Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad
I år arrangeras Sthlm Food & Wine med Bak och Choklad den 10 – 12 november på Stockholmsmässan. Årets tävlingar är Årets konditor, Mack-SM, SM i Ekogröt och Pralin-SM. Parallellt går Allt för hälsan som besökarna har tillgång till på samma biljett. För mer information www.sthlmfoodandwine.se